NA KRÍDLACH Severná Kórea hrozí zostrelením civilných lietadiel

2009-03-06 10:30:00 |   |    | 

KÓREA - Severná Kórea včera vyhlásila, že nemôže zaručiť bezpečnosť juhokórejských civilných lietadiel, ktoré sa priblížia k jej vzdušnému priestoru. Korean Air a Asiana na varovanie reagovali presmerovaním svojích letov mimo severokórejského vzdušného priestoru.



Komisia pre mierové zjednotenie Kóreí v stanovisku okrem hrozieb tiež tvrdí, že pripravované americko-juhokórejské vojenské cvičenia sú prípravou na inváziu do ich krajiny.

Washington a Soul pritom opakovane uviedli, že každoročné cvičenia, ktoré sa začnú v pondelok, majú výlučne obranný charakter. Hlavnou príčinou napätia na Kórejskom polostrove však aj naďalej ostávajú podozrenia Západu, že komunistická krajina sa pokúša vyrobiť jadrové zbrane.

Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie Kóreí dnes vyzvalo Severnú Kóreu, aby odvolala svoje hrozby týkajúce sa civilnej leteckej dopravy.

"Vláda vyzýva Severnú Kóreu, aby okamžite stiahla vojenské hrozby voči civilným letom. Vojenská hrozba voči normálnej premávke civilných lietadiel nielen porušuje medzinárodné predpisy, ale je taktiež nehumánnym aktom, ktorý nemôže byť nikdy ospravedlnený,"" uvádza sa vo vyhlásení juhokórejského ministerstva.

Ako dodáva, vláda podniká urýchlené kroky, aby zaistila bezpečnosť civilných letov. Juhokórejskí vlajkoví dopravcovia Korean Air a Asiana na štvrtkové varovanie reagovali presmerovaním svojích letov mimo severokórejského vzdušného priestoru.

Podľa vyhlásenia severokórejskej komisie pre zjednotenie, ktoré zverejnili tamojšie oficiálne médiá, sa nedá predvídať "aké vojenské konflikty rozpútajú bezohľadné cvičenia" amerických a juhokórejských síl. 

 

Zdroj/autor: ap,sita,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: sita/ap

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa