Hotely volajú o pomoc

2009-04-23 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Následky svetovej hospodárskej krízy negatívne ovplyvnili aj činnosť podnikateľov v cestovnom ruchu .



Začali sa prispôsobovať novej situácii a šetreniu vo vnútri prevádzok. Nepomohlo to však zastaviť pokles tržieb a museli pristúpiť k prepúšťaniu pracovníkov. Ide o problém nielen hotelov a reštaurácií. Mnohé penzióny sa nedokázali prispôsobiť poklesu návštevnosti a ukončili svoju činnosť.
     
"Situácia je vážna, ľudia totiž v čase krízy menej navštevujú hotely a reštaurácie. Prežívanie voľného času si odkladajú na neskoršie," uviedol prezident Zväzu hotelov a reštaurácií (ZHR) SR Jozef Bendžala na tlačovej konferencii v Bratislave.
     
"V snahe zabrániť ďalšej redukcii kapacít, ZHR SR sa obracia o pomoc na vládu SR. V otvorenom liste predsedovi vlády SR Robertovi Ficovi navrhuje šesť opatrení, ktoré by situáciu v segmente Horeca (hotely, reštaurácie, catering) zastabilizovali, udržali zamestnanosť a potlačili vysokú šedú ekonomiku," dodal Bendžala.
     
Medzi opatreniami je zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) za ubytovacie a stravovacie služby z 19 % na 10 %, teda na úroveň krajín, ktoré sú pre domáci turizmus najvýznamnejšou konkurenciou. "Ak sa zníži DPH, zvýši sa základ pre výpočet dane, lebo sa zvýši spotreba tovarov a udrží zamestnanosť," podotkol. ZHR požaduje aj zníženie odvodových povinností zamestnávateľov v cestovnom ruchu o 5,2 % na 30 %.
     
"Navrhujeme zaviesť podporné opatrenia k udržaniu zamestnanosti úpravami Zákonníka práce. Dohoda o pracovnej činnosti, ktorá je teraz možná týždenne 10 hodín, chceme ju zvýšiť na 40 hodín, lebo sa stávame veľmi sezónnymi zariadenia," spresnil pre TASR.
     
Ďalej by ZHR uvítal lepšiu propagáciu destinácie Slovensko v zahraničí, čo má v réžii Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR).
     
Zvrátiť situáciu by pomohlo aj zavedenie rekreačných poukážok s tretinovou finančnou spoluúčasťou zamestnanca, zamestnávateľa a štátu a prijatie zákona o združeniach CR, čím by sa lepšie koordinovali turistické aktivity v lokalite a regióne.
     
Bendžala informoval, že v 1. štvrťroku 2009 medziročne výpadky tržieb hotelov a reštaurácií boli nižšie v priemere o 20 až 30 %, niekde aj o 50 %. Hotely a reštaurácie zamestnávajú vyše 50.000 ľudí, z nich príde kvôli kríze o prácu 12.000 až 16.000 osôb.

Ak k týmto kapacitám pripojíme pracujúcich v nadväzujúcich odvetviach ekonomiky, "od CR závisí existencia vyše 400 tisíc ľudí." Hoci podniky Horeca upravili prevádzkovú dobu, znížili ceny a hľadajú rezervy v dodávateľských vzťahoch, museli už prepustiť 20 % zamestnancov. Mnohé podniky avizujú druhú vlnu redukcie kapacít, a to pred najhoršou nadchádzajúcou letnou turistickou sezónou pre podniky Horeca.

ZHR nedávno už predložil tieto opatrenia rezortu hospodárstva, ale odborne ich jeho odpoveď neuspokojila. "Chceme sa podieľať s vládou na analýzach o CR a tiež chceme 'štrotovné'.Počkáme ako dopadne iniciatíva Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory na zníženie DPH, ale list premiérovi R. Ficovi plánujeme doručiť do dvoch týždňov," dodal.
 

BRATISLAVA Vyťaženosť hotelov v 1. štvrťroku medziročne klesla o 30 percent


Útlm hospodárstva spôsobil, že vyťaženosť hotelov v hlavnom meste SR v 1. štvrťroku 2009 sa medziročne znížila v priemere o 30 % pri súčasnom znížení priemerných účtovaných cien za ubytovanie o 8 %. Ubytovanie sa pri tom podieľa na tržbách hotela najväčším podielom.

"Najvýraznejší pokles vyťaženosti zaznamenali hotely so 4 a 5 hviezdičkami, kde sa prepad v 1. štvrťroku odhaduje do 40 % pri znížení priemerných cien o 15 %," oznámila prezidentka Bratislavskej hotelovej asociácie (BHA) Michaela Grančičová na tlačovej konferencii.

"Hotely nie sú iba pod vplyvom následkov svetovej hospodárskej krízy, ale aj pod tlakom hotelovej krízy na trhu v Bratislave," vyhlásila. Hotelová kríza vznikla ako prirodzený následok nárastu ponúkaných kapacít ubytovania voči dopytu. Ako prvé boli postihnuté negatívnymi vplyvmi krízy, ktorá sa v segmente hotelov rozbehla v lete minulého roka, štandardné 4-hviezdičkové hotely. V súčasnosti ich nasledujú luxusné hotely. Zatiaľ najmenej kríza zasiahla hotely 3-hviezdičkové a nižšej kategórie. "Tento negatívny vývoj v hotelovej brandži vyvrcholí asi na jeseň tohto roka," avizovala.

Vzhľadom na krízu "všetky hotely pristúpili na režim šetrenia, najmä na prelome rokov 2008 a 2009. Upravili zmluvy s dodávateľmi a ceny a šetria energie." Mnohé hotely podľa jej slov upravili hodiny svojich odbytových stredísk, iné zatvorili časť ubytovacích kapacít a ďalšie prepúšťajú pracovníkov, najmä od januára a februára. V súčasnosti bratislavské hotely uvoľnili zo svojich kapacít v priemere 15 až 20 % zamestnancov. "Predpokladá sa druhá vlna prepúšťania, a to pred najhoršou sezónou, ktorá nás čaká - Leto 2009. Mnohé hotely uvažujú minimálne o znížení pracovných úväzkov," potvrdila.

Napriek vysokému podielu živej práce v hotelových zariadeniach v kontexte s prepúšťaním ide o situáciu, kedy sa hotelieri usilujú udržať vysokú kvalitu poskytovaných služieb, pričom menej pracovníkov aj pri nižšom ohodnotení práce vykazujú vyššie výkony."

Súčasný stav hotelierstva je aj zrkadlom poklesu výkonnosti dodávateľského biznisu. Veľa hotelov v Bratislave síce ďalej spolupracuje so zahraničnými dodávateľmi, ale pribúdajú aj noví. Kým pred tromi rokmi hotel mal prevažne dodávateľov z Rakúska, teraz k  nim pribúdajú dodávatelia z Maďarska a Poľska. Noví dodávatelia dokážu zabezpečiť tovary rovnakej kvality, často vyššej, a za podstatne lepších cenových podmienok, pričom úspory dosahujú až 30 %, konštatovala Grančičová.
          


MH SR Chce byť aktívnym partnerom v hľadaní východísk z krízy


Ministerstvo hospodárstva (MH) SR, ktoré zastrešuje problematiku turizmu, chce byť aktívnym partnerom Zväzu hotelov a reštaurácií (ZHR) SR pri hľadaní východísk z dopadov svetovej hospodárskej krízy. Uviedla to pre TASR Dagmar Hlavatá z oddelenia pre styk s verejnosťou MH SR.
     
Reagovala tak na včerajšie oznámenie ZHR, ktorý pod tlakom poklesu tržieb a prepúšťania v zariadeniach cestovného ruchu predloží vláde SR návrh šiestich opatrení na zastabilizovanie situácie podnikov cestovného ruchu.
     
ZHR novinárov informoval, že medzi šiestimi opatreniami za hlavné považuje tri. Ide o zníženie DPH na služby v turizme z 19 % na 10 %, zníženie odvodov zamestnávateľov v brandži o 5,2 % na 30 % a úpravu Zákonníka práce tak, aby dohoda o pracovnej činnosti, ktorá je teraz možná týždenne 10 hodín, bola zvýšená na 40 hodín.
     
Zástupcovia Bratislavskej hotelovej asociácie (BHA), Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) a Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) SR podporujú návrh protikrízových opatrení navrhnutých ZHR. Zhodne pred novinármi dnes potvrdili, že očakávajú od Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) väčšiu angažovanosť v propagácii destinácie Slovensko v zahraničí. Namietali, že sa SACR neorientuje najmä na marketingové aktivity v okolitých krajinách, ktoré sú z hľadiska prílevu turistov a získavania zdrojov pre Slovensko najvýznamnejšie. Mešká podľa SACKA aj marketingový plán agentúry na rok 2009.
     
Hlavatá podotkla, že iba nedávno schválený rozpočet SACR na rok 2009 je medziročne asi o 30 % nižší, a preto neumožní všetky plánované úlohy realizovať. Aj preto už nepokračuje tzv. zastúpenie SACR vo Veľkej Británii, na čo upozornila novinárov BHA.

 

 

Zdroj/autor: zhr,mhsr,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa