VÝLET Hrad Jasenov

2009-04-22 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Južne od Humenného sa na východnom Slovensku v prekrásnom lesnom prostredí Humenských vrchov nachádzajú ruiny hradu Jasenov z 13. storočia.



Z viacerých súvislostí možno usudzovať, že najstaršiu časť hradu Jasenov dal postaviť na svojom majetku na prelome 13. a 14. storočia magister Peter. Keď sa potom Peter vzbúril proti vladárovi, kráľ Karol Róbert mu majetky odobral a v roku 1317 ich daroval sebe oddanému šľachticovi Filipovi Drugethovi.

Po Filipovej smrti celé imanie prešlo na jeho synovca Viliama Drugetha, ktorého v roku 1328 jágerská kapitula uviedla do držby Jasenova. Drugethovci si na konci 14. storočia postavili zemepanskú kúriu v Humennom. Tá sa postupne stala hlavným hospodárskym i správnym strediskom ich rozľahlého panstva a podľa tohto sídla šľachtici začali používať prídomok "de Hommonai" (t.j. "z Humenného").

Na úseku obrany si však prvoradé postavenie zachovali ich blízke výšinné hrady Brekov a Jasenov, ktoré slúžili tiež na uskladnenie zásob, rodinných cenností, zbrojného materiálu a neskôr aj strelného prachu.

Sotva na konci 15. storočia utíchli uhorsko-poľské spory, ktoré udržiavali oblasť východného Slovenska v napätí, objavila sa hrozba osmanskej agresie a vnútropolitické rozbroje po vymretí Jagelovcov na uhorskom tróne rozvrátili krajinu. Situáciu využil Gabriel Drugeth. V ústraní na hrade Jasenov dal raziť falošné mince.

V roku 1610 vymrela drugethovská línia po Gabrielovi. Jej majetok prešiel na druhú odnož humenskej vetvy a po nejakom čase sa dostal do rúk Jána, vnuka čachtickej panej Alžbety Báthoryovej. Zemplínskeho a užského župana Jána Drugetha vymenovali v roku 1635 do funkcie hlavného košického kapitána. Z poverovacej listiny sa dozvedáme, že rodová pokladnica Drugethovcov bola vtedy na Jasenove, kde ju dňom i nocou strážilo 15 hajdúchov.

Ján Drugeth v nasledujúcom protihabsburskom povstaní zachoval vernosť panovníckemu rodu. Vzbúrenecké vojská Juraja I. Rákócziho v roku 1644 obkľúčili jeho hrady a Jasenov pri dobývaní ťažko poškodili. Zničený a vyrabovaný objekt už neobnovili. Drugethovci v tom čase už dokončievali prestavbu svojho stáleho sídla – opevneného renesančného kaštieľa v Humennom.

 

Obec Jasenov leží na svahu Humenských vrchov, južne od  mesta Humenné. Prvá  písomná zmienka o obci je z roku 1279. Od roku 1317 dedina Jasenov nepretržite aj v 17. storočí patrila šľachticom Drugethovcom ako majetková súčasť panstva hradov Brekov a Jasenov, od prelomu 14. a 15. storočia humenského panstva. Tamojšie sídlisko malo v roku 1600 obývaných sedemnásť poddaných domov a obydlie drobného zemana. V roku 1690 žilo v Jasenove dvadsať sedliackych domácností, z ktorých tri hospodárili na celých usadlostiach, pätnásť na polovičných a dve na štvrtinových usadlostiach.

 

  • Výlety v okolí Jasenova

Dupna jaskyňa – prírodná pamiatka nachádzajúca sa v národnej prírodnej rezervácii Humenský Sokol

Jasenovská hradná jaskyňa – prírodná pamiatka nachádzajúca sa v lokalite hradu Jasenov
Mesto Humenné – najvýznamnejšie centrum Horného Zemplína
Renesančný kaštieľ v Humennom – monumentálny kaštieľ z roku 1610
Gotický kostol v Humennom – rímskokatolícky františkánsky kostol zo 14. storočia

 

Obecný úrad Jasenov
Hlavná 337
Jasenov
Tel.: 057 / 772 27 08
Fax: 057 / 788 30 51 
E-mail:
obecnyurad@jasenov.sk, ocujas@kapca.sk
Web : www.jasenov.sk

Informačné centrum Humenné
Staničná 1
066 01 Humenné
Tel.: 057 7881051
Fax: 057 7881052
E-mail:
zc.humenne@stonline.sk

 

Zdroj/autor: Dajama, hrady najkrajšie zrúcaniny, jasenov, humenne, drom

VIDEO Hrad Jasenov 


 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa