KATASTROFY Cholera na Haiti (5)

2010-11-26 09:00:00 |   |    | 

HAITI - Počet smrteľných prípadov cholery na Haiti už evidujú na úrovni 1 523.



Ako vo štvrtok informovalo ministerstvo zdravotníctva, pre choleru doteraz hospitalizovali celkovo 27 933 obyvateľov.

Cholera postihla šesť z desiatich haitských provincií. Úrady sa obávajú ešte rýchlejšieho šírenia choroby, keď sa vírus dostane do stanových mestečiek v hlavnom meste Port-au-Prince, ktoré vybudovali po ničivom zemetrasení a kde sa v provizórnych obydliach v nehygienických podmienkach tiesni vyše milión ľudí.

V hlavnom meste doteraz na toto vírusové ochorenie zomrelo 140 osôb.

Väčšina z doterajších obetí pochádza z oblastí pozdĺž rieky Artibonite, ktorá prechádza strednou a severnou časťou Haiti. Organizácia Spojených národov požiadala na boj proti cholere o 164 miliónov dolárov (119,7 milióna eur). OSN odhaduje, že ochorenie môže postihnúť až 200 tisíc ľudí.

Cholerou, akútnou črevnou infekciou, sa môže človek nakaziť požitím potravín alebo vody kontaminovanej baktériou Vibrio cholerae. Ochorenie má veľmi krátku inkubačnú dobu (niekoľkých hodín až päť dní) a spôsobuje akútne silné hnačky a zvracanie.

Tie môžu bez urgentnej liečby pomerne rýchlo viesť k závažnej dehydratácii a následnej smrti. Prvý prípad cholery na ostrove zaznamenali úrady 20. októbra, pričom na Haiti zaznamenali choleru naposledy v polovici minulého storočia.

------------------------------------------------

16.11.2010

HAITI - Počet obetí cholery na Haiti stúpol v pondelok na 917, pričom toto vírusové ochorenie postihlo šesť z desiatich haitských provincií.

Podľa aktualizovaných údajov od haitského ministerstva zdravotníctva pre choleru doteraz hospitalizovali celkovo 14 642 obyvateľov.

Väčšina z doterajších obetí pochádza z oblastí pozdĺž rieky Artibonite, ktorá prechádza strednou a severnou časťou Haiti.

Organizácia Spojených národov požiadala na boj proti cholere v piatok o 164 miliónov dolárov (119,7 milióna eur). OSN odhaduje, že ochorenie môže postihnúť až 200 tisíc ľudí.

Humanitárne organizácie sa obávajú, čo nastane, keď sa vírus rozšíri do stanových mestečiek v hlavnom meste Port-au-Prince.

Tie vybudovali po ničivom júnovom zemetrasení a v nehygienických podmienkach sa v nich tiesni vyše milión ľudí. Cholera podľa haitských úradov v metropole už prepukla a vyžiadala si niekoľko obetí.

Cholerou, akútnou črevnou infekciou, sa môže človek nakaziť požitím potravín alebo vody kontaminovanej baktériou Vibrio cholerae.

Ochorenie má veľmi krátku inkubačnú dobu (niekoľkých hodín až päť dní) a spôsobuje akútne silné hnačky a zvracanie. Tie môžu bez urgentnej liečby pomerne rýchlo viesť k závažnej dehydratácii a následnej smrti.

Prvý prípad cholery na ostrove zaznamenali úrady 20. októbra a epidémia si medzitým vyžiadala stovky obetí a tisícky hospitalizovaných ľudí.

O zdroji nákazy zatiaľ panujú špekulácie, podľa expertov sa však do krajiny dostala z cudziny, keďže na Haiti choleru zaznamenali naposledy v polovici minulého storočia.

Epidémia cholery ohrozuje blížiace sa parlamentné voľby, ktoré sa na Haiti konajú 28. novembra.

-----------------------------------------------------------

10.11.2010

HAITI - Haitské úrady potvrdili, že v hlavnom meste Port-au-Prince hospitalizovali desiatky ľudí nakazených chorelou.

Lekári zároveň varujú, že bude trvať roky, kým sa im podarí z krajiny nákazu vykoreniť. V haitskej metropole zatiaľ zaznamenali 73 chorých a jednu obeť. Úrady sa však obávajú, že sa v rozľahlých slamových oblastiach môže epidémia rýchlo rozšíriť a dostať sa zpod kontroly.

Podľa haitského ministra zdravotníctva Ariela Henryho v Port-au-Prince zatiaľ nie je veľké množstvo nakazených, varoval však, že "to prichádza". Infekčnému ochoreniu zatiaľ podľahlo takmer 600 ľudí a ďalších vyše 9 000 hospitalizovali.

Haitské úrady už varovala aj Svetová zdravotnícka organizácia, aby sa pripravili na najhoršie, keď sa akútne hnačkové ochorenie rozšíri v stanových mestách, v ktorých sa tlačia ľudia ubytovaní po ničivom zemetrasení.

"V Port-au-Prince sú obrovské chudobné štvrte s veľmi zlou vodou a hygienickými podmienkami. Tie sú zrelé na rýchle šírenie cholery. Musíme sa na to pripraviť," povedal predstaviteľ Organizácie Spojených národov Jon Andrus.

Prvá epidémia cholery na Haiti od polovice minulého storočia sa rozšírila z oblastí pozdĺž rieky Artibonité, ktorá prechádza strednou a severnou časťou Haiti. Prvý prípad cholery na ostrove zaznamenali úrady 20. októbra.

Karibská krajina sa pritom ešte nespamätala z krvavého zemetrasenia, ktoré v januári zabilo 250 tisíc ľudí a ďalších 1,2 milióna pripravilo o strechu nad hlavou.

V Port-au-Prince vystavali po ničivom zemetrasení stovky provizórnych táborov, kde podľa odhadov žije vyše milión ľudí v špinavých a stiesnených podmienkach, s obmedzenými zásobami pitnej a nezávadnej vody.

------------------------------------------------------------

4.11.2010

HAITI - Počet ľudí, ktorí na Haiti zomreli na choleru, stúpol od konca minulého týždňa o 105 a prekročil hranicu 440 obetí. Oznámila to včera miestna rozhlasová stanica, ktorá citovala haitské ministerstvo zdravotníctva.

Infekčným črevným ochorením sa podľa odhadov doteraz nakazilo ďalších 6 000 ľudí.

Podľa haitských zdravotníkov a amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v Atlante je kmeň cholery na Haiti "totožný" s kmeňmi vyskytujúcimi sa v južnej Ázii. Epidémiu cholery na Haiti oficiálne potvrdili 21. októbra.

CDC uviedlo, že globálne cestovanie a obchod síce poskytujú príležitosť na šírenie sa infekčných chorôb, zvyčajne mu však zabráni dodržiavanie prísnych hygienických opatrení.

"Keď sú čistota vody a čistenie odpadových vôd nedostatočné, ako po zemetrasení na Haiti, cholera sa môže rýchlo šíriť," varovalo CDC.

--------------------------------------------------------------

27.10.2010

HAITI/DOMINIKÁNSKA REPUBLIKA - Počet obetí cholery na Haiti stúpol na 284. Susedná Dominikánska republika už uzavrela hranice.

Počet obetí cholery na Haiti stúpol na 284, informoval v utorok Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA).

Podľa hovorkyne organizácie Imogen Wallovej je týmto ochorením nakazených už 3 769 obyvateľov Haiti. Väčšina nakazených aj obetí pochádza z povodia rieky Artibonite.

Na prepuknutie nákazy na Haiti zareagovala v utorok aj susedná Dominikánska republika. Podľa nariadenia vlády si musí každý človek, ktorý prekročí hranice smerom z Haiti do Dominikánskej republiky, priamo na hraniciach umyť ruky a vyplniť špeciálny formulár o zdravotnom stave.

Dnes však väčšinu hranice s Haiti uzavrela.

Epidémia cholery už zasiahla aj haitské hlavné mesto Haiti Port-au-Prince. Rozšírenie cholery v tomto meste by pritom mohlo mať mimoriadne fatálne následky, keďže v hlavnom meste zničenom zemetrasením stále žijú tisíce ľudí v provizórnych prístreškoch.

Haitská vláda ešte v piatok vyhlásila v súvislosti s výskytom cholery mimoriadny stav.

Zmobilizovala všetky zdravotnícke zariadenia a inštitúcie a vyzvala občanov, aby prijali preventívne opatrenia.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ide o prvú epidémiu tohto infekčného ochorenia na Haiti za posledných sto rokov. Karibská krajina sa pritom ešte nespamätala z krvavého zemetrasenia, ktoré v januári zabilo 250 tisíc ľudí a ďalších 1,2 milióna pripravilo o strechu nad hlavou.


    
Zdroj/autor: afp, dpa, ap, who, sita, tasr, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: ap/sita

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa