KATASTROFY Bangkok pod vodou

2010-10-26 08:30:00 |   |    | 

THAJSKO/ video - Silné záplavy v Thajsku, ktoré už týždeň sužujú túto krajinu juhovýchodnej Ázie, si k dnešnému dňu vyžiadali najmenej 56 obetí. V metropole Bangkok naďalej platí stav pohotovosti...



Úrady museli v pondelok v thajskej metropole Bangkok prepraviť do bezpečia asi tisíc rodín, ktoré ohrozovali povodne.

Ide predovšetkým o obyvateľov štvrtí pozdĺž rieky Čao Praja, ktorá sa už takmer vylieva z brehov. Jej hladina v pondelok presiahla normálny stav približne o dva metre.

Na príčine sú silné monzúnové dažde v severovýchodnej a centrálnej časti krajiny, najsilnejšie za posledné desaťročia. Tlaky vody v riekach sú také silné, že meteorológovia varujú pred pretrhnutím hrádzí. Zasiahnutých je 2,4 milióna ľudí, 38 už v dôsledku povodní zahynulo. Obete väčšinou strhla voda alebo zahynuli pri nehodách spojenými s komplikáciami v doprave.

Povodne, ktoré sužujú krajinu od 10. októbra, zničili už mnohé oblasti, zaplavili tisíce domov a záchranári majú problémy dostať sa do odľahlých častí krajiny, ktoré sú v dôsledku silných zrážok úplne odrezané od sveta. Najhoršie postihnuté sú východné provincie Nachon Račasima a Bruiram.

Podľa premiéra Abhisita Vetčačivu tu ide o najhoršie záplavy za posledných 40 až 50 rokov. Zlá situácia je aj v Lop Buri či Čon Kean. Celkovo je zasiahnutá viac než tretina zo 77 provincií thajských provincií. Vláda odhadla škody na približne 240 miliónov eur.

 

  • Časové pásmo:  Thajsko/ Slovensko +5 hod.


Veľvyslanectvo SR v Bangkoku
Embassy of the Slovak Republic
No. 21/144, South Sathorn Road
Bangkok 101 20, Thailand (Thajsko)
Tel.č.: 00662/677 3445-6
E-mail:
slovakemb@actions.net
www.bangkok.mfa.sk

 

 

 Zdroj/autor: dpa,ap,tasr,sita,drom

VIDEO Záplavy v Thajsku



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: sita,ap

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa