KATASTROFY Richard udrel na Belize (2)

2010-10-25 07:50:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Hurikán Richard zoslabol dnes nad Guatemalou na tropickú búrku.



Oznámilo to americké Národného centra pre hurikány (NHC) so sídlom v Miami. Búrku sprevádza vietor s maximálnou rýchlosťou 105 kilometrov za hodinu a jej centrum sa nachádza približne 270 kilometrov juhovýchodne od mexického mesta Campeche. 

Hurikán prvej kategórie Richard s nárazmi vetra do 150 km/h v noci nadnes udrel plnou silou na malý stredoamerický štát Belize, kde spôsobil rozsiahle škody - zničené domy, vyvrátené stromy a stĺpy elektrického vedenia a zablokovanie ciest a diaľnic. Celé Belize zostalo bez elektriny.

Meteorológovia predpovedali, že Richard, presúvajúci sa ponad severnú Guatemalu a juhovýchodné Mexiko, bude rýchlo slabnúť. Ešte dnes v noci alebo v utorok ráno by mal zoslabnúť na tropickú tlakovú níž, takže nepredstavuje riziko pre ropné zariadenia pri pobreží Mexika.

 

---------------------------- 

BELIZE - Hurikán prvej kategórie Richard v noci nadnes udrel plnou silou na malý stredoamerický štát Belize.  Podľa stránky belizean.com spôsobil rozsiahle škody - zatiaľ ide o zničené domy, vyvrátené stromy a stĺpy elektrického vedenia, ako aj zatvorenie ciest a diaľnic.
     
Najväčší účinok hurikánu je citeľný v pobrežných oblastiach Belize, odkiaľ evakuovali približne 3000 ľudí vrátane turistov.  Celé Belize je momentálne bez elektriny, ktorá vypadla najprv v celom južnom okrese Toledo. Postupne nasledovali výpadky v najväčšom meste Belize City, potom na západe a severe krajiny.
     
Belmopan, hlavné mesto Belize, je podľa belizean.com bez elektrickej energie od 19.30 hod. miestneho času (pondelok 03.30 h SELČ), pretože vláda začiatkom tohto roka vyradila z prevádzky tamojšiu stanicu so záložným dieselovým agregátom.
     
Jedinými on-line fungujúcimi domácimi médiami sú tak rozhlasová stanica Love FM a stránka Belize.com, ktoré sú napojené na nezávislé generátory a providerov.
     
V Belmopane, bičovanom silným vetrom a dažďom, sa svieti len v niekoľkých veľvyslanectvách a súkromných podnikoch, ktoré majú svoje vlastné záložné generátory pre núdzovú komunikáciu.

Úrady v Belize v nedeľu pred blížiacim sa hurikánom Richard uzatvorili najmenej do pondelkového rána miestneho času najvyťaženejšie letisko Philipa S.W. Goldsona a nariadili evakuáciu turistov a obyvateľov z pobrežných oblastí.
     
Podľa amerického Národného centra pre hurikány (NHC) sprevádza Richarda vietor s nárazmi do 150 km/h. Ide teda o hurikán prvej kategórie. Nad Belize sa dostal približne 35 kilometrov južne od Belize City, v okolí ktorého sa nachádzajú osady tvorené chatrnými drevenými domami s plechovými strechami.
     

Hurikán vyčíňal v Hondurase

Hurikán Richard v nedeľu vyčíňal v Hondurase, kde lámal stromy a stĺpy elektrického vedenia. Niektoré oblasti zostali bez elektriny, vyskytli sa aj zosuvy pôdy. Ostrovy pri severnom pobreží Hondurasu s obľúbenými piesočnatými plážami postihli výdatné dažde. Ľudské obete ani vážnejšie škody hlásené neboli.

Belize City spustošil hurikán Hattie v roku 1961, čo vyvolalo tlak na vládu, aby sa hlavným mesto stal Belmopan ležiaci viac vo vnútrozemí. Belize City je však stále najľudnatejším mestom v krajine s asi 100tisíc obyvateľmi.
     
Očakáva sa, že Richard po prechode cez Belize bude rýchlo slabnúť. Mohol by ešte zasiahnuť mexický polostrov Yucatán a potom sa presunúť nad Mexický záliv, kde by mal zoslabnúť opäť na tropickú tlakovú níž.

 

  • Časové pásmo:  Belize/ Slovensko -8 hod.  

 

SR nemá v Belize veľvyslanectvo, teritoriálne je príslušné veľvyslanectvo SR v Mexiku.
Julio Verne č. 35, Colonia Polanco, 11 560 Mexiko (México D.F.), Mexiko
Tel. č.: + 52 - 55 / 5280 6669, 5280 6544
Fax: + 52 - 55 / 5280 6294
E-mail:
eslovaquia@prodigy.net.mx
Internet: www.mexicocity.mfa.sk

 

Zdroj/autor: belizean.com,ap,tasr,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa