KATASTROFY Hurikán Paula zasiahol Kubu

2010-10-15 09:00:00 |   |    | 

KUBA - Hurikán Paula zasiahol vo štvrtok pevninu a zoslabol na úroveň tropickej búrky, pričom momentálne sužuje obyvateľov západnej Kuby a smeruje do vnútrozemia. Filipíny sa pripravujú na úder supertajfúnu Megi.



Vo štvrtok približne okolo 23:00 SELČ sa oko búrky nachádzalo asi 60 kilometrov juhozápadne od kubánskeho hlavného mesta Havana.

Podľa najnovšej správy amerického Národného hurikánového centra (NHC) so sídlom v Miami ju sprevádza vietor s rýchlosťou 95 kilometrov za hodinu.

Búrka sa pohybuje smerom na východ s rýchlosťou asi 15 kilometrov za hodinu. Paula zasiahla mexický polostrov Yucatán so silnými zrážkami a vetrom. Úrady predpovedajú, že Paula nespôsobí na Kube väčšie škody a v nasledujúcich 48 hodinách by mala slabnúť.

Kubánsky úrad civilnej ochrany napriek tomu pred Paulou varoval obyvateľov západnej časti ostrova. Výstraha sa týka predovšetkým pobrežných oblastí v provincii Pinar del Río, búrka však môže napáchať škody aj v Havane a na Ostrove mládeže.

Hurikán v stredu tesne minul mexické prímorské strediská na polostrove Yucatán, kde po sebe nezanechal žiadne vážnejšie následky. Paula predtým zasiahla pobrežie Hondurasu, odkiaľ hlásili škody na budovách.

Paula je prvým hurikánom tohtoročnej atlantickej sezóny, ktorý zasiahol kubánsku pevninu. Ostrov slobody pritom v roku 2008 zasiahli až tri silné hurikány, ktoré tu napáchali škody za 10 miliárd amerických dolárov (7,2 mld. eur).

Paula je 16. tropickou búrkou, ktorá sa tento rok sformovala nad Atlantikom a pred zoslabnutím bola v poradí deviatym hurikánom.

 

  • Aktuálny čas: Kuba/Slovensko -6 hod.

     

    Filipíny sa pripravujú na úder supertajfúnu Megi

    Východné pobrežie Filipín sa pripravuje na supertajfún. Úrady zmobilizovali záchranárov, otvorili evakuačné centrá a uviedli armádu do stavu pohotovosti.

    Meteorológovia predpovedajú, že tajfún prvej kategórie nazvaný Megi podľa očakávania zosilnie a bude ho sprevádzať vietor s rýchlosťou až 150 kilometrov za hodinu. Predpokladá sa, že pevninu zasiahne pri severovýchodnom pobreží ostrova Luzon počas víkendu.

    Miestny meteorologický úrad dnes varoval rybárov a turistov, aby sa vyhli cestám do ohrozenej oblasti a vyzval farmárov na urýchlenú žatvu úrody. Očakáva sa, že tajfún so sebou prinesie prudký dážď, pričom za hodinu môže spadnúť až 50 milimetrov zrážok.

    V júli pripravil tajfún na Filipínach o život viac ako 100 ľudí. Rozhnevaný prezident Benigno Aquino vtedy odvolal šéfa meteorologického úradu za to, že včas nepredpovedal úder tajfúnu na hlavné mesto Manila.

     

     Zdroj/autor: nhc,ap,afp,sita,drom

  • Zdieľať článok na Facebooku

    Hodnotenie článku:
    0.0/5 (0 hlasov)


    Novinky.sk

    Gurman.sk


    Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
    Stream naživo

    TV program TV program Telkáč.sk
    Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

    Foto dňa