KATASTROFY Sopka Merapi zabíjala (2)

2010-10-27 08:00:00 |   |    | 

INDONÉZIA / video- Najmenej 25 obetí si už vyžiadal výbuch indonézskej sopky Merapi. Na najmenej 272 stúpol dnes počet obetí zemetrasenia a následnej prívalovej vlny cunami, ktoré v pondelok postihli odľahlé indonézske ostrovy pri pobreží Sumatry.



Tisíce obyvateľov podhorských dediniek museli evakuovať spod sopky ležiacej v centrálnej časti ostrova Jáva pri meste Yogyakarta (Džodžakarta).

     
Kameraman tlačovej agentúry Reuters dnes informoval, že videl, ako prevážajú telá šiestich obetí z horských oblastí do nemocnice v Yogyakarte. Podľa hovorkyne nemocnice si sopka zatiaľ vyžiadala 25 mŕtvych a 14 zranených je hospitalizovaných v nemocnici. "Teraz sa ich snažíme identifikovať, väčšina zhorela," uviedla hovorkyňa pre Reuters.

Úrady sa snažia evakuovať čo najviac z vyše 11.000 obyvateľov postihnutých obcí, ktoré zasypáva sopečný popol.

"Telá, ktoré som videl v nemocnici, boli zasypané popolom. Boli to muži i ženy, evakuácia ľudí stále pokračuje," opísal situáciu kameraman.

Pre hustý oblak sopečného popola nebolo podľa žurnalistu bezprostredne možné identifikovať, či zo sopky začala vytekať láva. Ako uviedol, domy v obci Kinahredjo boli však úplne zničené. "Domy zhoreli, keď sa na ne zosypal rozžeravený popol zo sopečnej hory. Všetky domy sú zahalené popolom, listy na stromoch sú zhorené," uviedol očitý svedok.

Popredný indonézsky vulkanológ Surono povedal, že sopka Merapi sa "celkom upokojila". "Nezdá sa, že by malo dôjsť k ďalšej erupcii, ale to nemôžem zaručiť. Nedá sa ešte s určitosťou vylúčiť, že to nie je len jej dočasný odpočinok," uviedol Surono.

Indonézsky spravodajský server Okezone uviedol, že prevádzka na medzinárodnom letisku v Yogyakarte nebolo kvôli výbuchu sopky obmedzená. Sopka naposledy vybuchla v roku 2006, keď o život prišli dvaja ľudia.  

Sopka Merapi chŕlila počas utorka lávu a kamene celkovo počas desiatich erupcií, ktoré vytvorili oblak dymu vysoký 1,5 kilometra.  Indonézske úrady varovali pred nebezpečenstvom výbuchu sopky už v pondelok. Mnohí z obyvateľov, ktorí žijú v jej bezprostrednej blízkosti, ale odmietli opustiť svoje domovy. Dedinčania sú podľa agentúry AFP na rozmary vulkánu zvyknutí.

K väčším erupciám dochádza pravidelne v rozsahu štyroch až piatich rokov. V roku 1994 zabila láva viac ako 60 ľudí a zatiaľ najhoršia katastrofy si v roku 1930 vyžiadala 1400 ľudských životov. 
   

Zatiaľ 272 obetí si doteraz vyžiadalo zemetrasenie s následnou prívalovou vlnou cunami, ktoré ešte v pondelok zasiahlo západné pobrežie Indonézie. Ďalších 412 obyvateľov je nezvestných. Otrasy so silou 7,7 stupňa Richterovej stupnice zasiahlo niekoľko ostrovov. Cunami zmietlo z povrchu desať dedín.

Zemetrasenie  udrelo v pondelok o 16:42 SELČ v hĺbke 14,2 kilometra asi 77 kilometrov západne od ostrovčekov Južný Pagai v odľahlom a riedko obývanom súostroví Mentawai pri sumtrianskom pobreží, uviedla americká geologická služba (USGS).

 

Yogyakarta je hlavným mestom špeciálneho indonézskeho regiónu Yogyakarta, ktorý sa nachádza na ostrove Jáva. Mestu sa tiež hovorí skrátene Jogja. Po Bali je to druhá turistami najviac navštevované destinácie v Indonézii. Yogyakarta je známa pre svoje klasické jávanské umenia - poéziu, dráma, muziku, balet a bábkové predstavenie. Yogyakarta je jedným z najstarších miest v Indonézii a nachádza sa tu mnohé pamiatky kultúrneho dedičstva.

 

Veľvyslanectvo SR v Indonézii
Embassy of the Slovak Republic
29, Jalan Prof. Moh. Yamin, SH
P. O. Box 1368
Jakarta
Republic of Indonesia (Indonézia)
tel.: 0062/21/310 10 68
0062/21/392 67 54
0062/21/315 14 29
fax: 0062/21/310 11 80
Email:
slovemby@indo.net.id  

 

Zdroj/autor: reuters,tasr,a-indonezia,drom

VIDEO Sopka Merapi zabíjala



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa