Pozrite sa hore na nočnú oblohu. Uvidíte žiarivé hmloviny aj celé galaxie.

2014-07-23 17:00:07 |   |    | 

Ako často sa človek pozerá na nočnú oblohu? V mestách sotva zdvihneme zrak zo zeme a keď už to spravíme, tak pri verejnom osvetlení vidíme len satelity a lietadlá. V prírode je to iné. Stačí si rozprestrieť deku, ľahnúť si a pozorovať hviezdy. Nádherné, vzdialené, malé aj väčšie. Ukázať Kasiopeu, Malý voz alebo Veľký voz pri romantickej prechádzke je takmer klasika, ktorú už vyskúšal azda každý. Ak však chcete vidieť a vedieť viac navštívte hvezdáreň, kde vám rozšíria obzory a vedomosti.



Hviezdy na dosah

 

Hvezdárne, ktoré máme u nás, plnia významnú náučnú aj výskumnú činnosť. Okrem nej otvárajú svoje brány aj návštevníkom. Odborným výkladom ich prevedú základmi astronómie a ukážu im krásy ďalekého vesmíru. Pomocou teleskopov si obzriete, čo sa v danom momente na nočnej oblohe deje. Podmienkou však je, aby ste prišli počas bezoblačnej noci, keď je na oblohe vidno najviac nebeských objektov.

Niektoré hvezdárne majú priamo v sebe aj planetáriá. Miesta, kde vám premietnu hviezdnu oblohu na kupole projekčnej miestnosti. Ide o akýsi druh astronomického laboratória, ktoré funguje nezávisle od vonkajších podmienok. Takto sa pohodlne usadíte a všetko dôležité a zaujímavé sa vám zobrazí priamo pred očami. V planetáriu vám taktiež môžu ukázať nebeské telesá, ktoré by ste bežným okom a ani ďalekohľadom nevideli. Patria k nim napríklad hviezdy južnej polgule.

Takže kde si u nás, okrem lúk, môžete pozrieť krásu hviezd? Zhrnuli sme pre vás slovenské hvezdárne s planetáriami.

 

Hvezdáreň Michalovce

 

Prednášky, videoprojekcie, sledovanie fotosféry Slnka počas dňa, ale aj sledovanie nočnej oblohy vždy v stredu a v piatok to vám ponúka hvezdáreň v Michalovciach. O zaujímavý program sa tu starajú pravidelne, pre deti pripravujú súťaže, pozývajú zaujímavých hostí a majú astro klub. Otvorené býva od 7:30 do 15:30, avšak v letných mesiacoch je nočné pozorovanie pozastavené, keďže Slnko zapadá príliš neskoro. Objednať sa dajú len súkromné návštevy.

Hvezdáreň a planetárium v Prešove

 

Okrem klasických prednášok a prezentácií pre základné a materské školy Prešovské planetárium pripravuje aj program pre iných návštevníkov. Zvykne sa jednať o  hudobné predstaveniapozorovania nočnej oblohy, ktoré prebiehajú aj počas leta. Inak počas roka prebiehajú súťaže a vzdelávacie podujatia.

Hvezdáreň a planetárium M.R. Štefánika, Hlohovec

 

O šírenie vzdelanosti a znalostí o vesmíre sa stará aj táto hvezdáreň. K ich tradičnému programu patrí pozorovanie Slnka, nočné pozorovania, prednášky a premietanie v planetáriu. Tunajší Astronomický krúžok spája milovníkov vesmíru a organizuje záujmové činnosti pre malých aj veľkých. V prípade dobrého počasia sa môžete toto leto aj vy vydať na pozorovanie nočnej oblohy.

Vihorlatská hvezdáreň, Humenné

 

Hlavná výskumná činnosť prebieha na Astronomickom observatóriu na Kolonickom sedle, ktoré sa nachádza asi 38km od Humenného. Vo hvezdárni, v meste, sa pod 4 metrovou kupolu nachádza ďalekohľad typu Cassegrain, ktorý má priemer hlavného zrkadla 250mm. Pravidelný program hvezdáreň neponúka, ale dajú sa objednať súkromné prednášky a prehliadky.

Slovenská ústredná hvezdáreň, Hurbanovo

 

Aj na juhu Slovenska si hviezdy pozriete zblízka. Miestna hvezdáreň je otvorená denne a okrem letných mesiacov pravidelne ponúka nočné pozorovanie oblohy. Miestny klub usporadúva rôzne súťaže a náučné stretnutia pre svojich malých aj veľkých návštevníkov. Pravidelne tak spolu pozorujú dianie na oblohe, ktoré si zaslúži náš obdiv.

Krajská hvezdáreň a planetárium v Žiari nad Hronom

 

Bohatý program aj počas leta si pripravili pracovníci tohto zariadenia. Každú stredu si deti môžu prísť obzrieť náučný program premietaný v planetáriu a následne pozorovať oblohu pomocou techniky. Celoročný program zahŕňa besedy, prednášky, pozorovania nočnej i dennej oblohy, premietania a mnohé iné. Hvezdáreň je otvorená pre širokú verejnosť a školy, ale aj študentov, ktorých práce sú prepojené s astronómiou. Ak chcete prísť na premietanie, program pre verejnosť sa odohráva v piatok, no v prípade vášho záujmu si môžete rezervovať špeciálny program aj v iný deň. Treba sa však vopred telefonicky dohodnúť.

Autor: SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa