Zaujímavé chodníčky a cestičky – Po náučných chodníkoch Slovenska

2014-11-06 18:00:00 |   |    | 

Ak hľadáte miesto na prechádzku počas príjemných jesenných dní ako sú tieto, vyskúšajte niektoré z náučných chodníkov. Takmer na celom Slovensku sa nachádzajú kratšie či dlhšie, ľahšie či náročnejšie, alebo zamerané na prírodu, alebo človekom postavené pamiatky. Je ich neúrekom, takže nech už žijete kdekoľvek, nablízku isto nájdete cestičku, ktorá vám okrem skvelého pocitu z pohybu na vzduchu rozšíri aj obzory. S Dromedárom sme sa pozreli na niektoré novo postavené náučné chodníky. Kde sa nachádzajú?



 

Zemplínske Hámre

 

Nedávno otvorili nový náučný chodník spájajúci tunajšie technické pamiatky. Na 5,5 km návštevníkov čaká 13 tabúľ s informáciami o miestnych stavbách odkazujúcich na priemyselnú históriu obce. Počas prechádzky tu uvidíte kamennú murovanicu so sýpkou, bývalý tajch, hámor s vodným náhonom, banskú štôlňu, úzkokoľajnú železničku s rušňom a vagónmi, či bývalú garbiareň.

 

Prietrž

 

Ak ste na Kopaniciach, prípadne sem mierite, skúste sa pristaviť aj pri náučnom chodníku k takzvaným husitským hradbám. Chodník sprevádzajú len tri informačné tabule, no pri návšteve môžete rovno pozrieť aj Pamätník SNP, alebo neďalekú rozhľadňu.

 

Hronská Breznica

 

Ďalšia malá obec, ktorá sa rozhodla poučiť návštevníkov aj domácich. Občianske združenie Demian tu postavilo náučný chodník Spoznávaj a chráň v Štiavnických vrchoch. Vedie z dediny až na kopec Demian, kde je zaujímavá vyhliadka plná brál a skalných okien. Cestou sa niečo dozviete z piatich tabúľ.

 

Dunajská Streda

 

Parku kráľa Žigmunda tiež vznikol nový chodník. Teda, občanom sa podarilo opraviť pôvodný vlastivedný chodník, ktorý tu chátral. Teraz si počas prechádzky parkom môžete prečítať o pôvodných druhoch drevín a rastlín obývajúcich Žitný ostrov.

 

Aj staršie chodníčky majú svoje čaro. Vybrali sme pre vás zopár z rôznych oblastí Slovenska. Navštívili ste už niektoré z nich?

 

Biele Karpaty – Vršatské bradlá

V Chránenej krajinnej oblasti Bielych Karpát nachádzame zajímaný náučný chodník vedúci až k Vršatským bradlám. 4 km dlhý chodník ponúka 9 informačných tabúľ o chránenej oblasti, do ktorej patria hneď dve krajiny (oblasť susedí s Maravou). Kedysi tu býval aj hrad, no v minulosti bol vyhodený do povetria.

 

Kremnica

 

Blízko tohto mestečka je hneď niekoľko náučných chodníkov. Dokumentujú bohatú históriu a tiež prírodné skvosty okolia. Tri trasy majú rozličnú dĺžku, ale všetky poskytujú zaujímavé informácie. A keď vás už prechádzky omrzia môžete zájsť do mestečka a preskúmať ho.

 

Niva rieky Morava

 

Pri hlavnom meste sa tiahne zaujímavý náučný chodník Nivou Moravy Devín- Moravský sv. Ján. Vedie popri rieke Morave a meria až 80 km. Dá sa rozdeliť na niekoľko častí, podľa toho koľko času máte. Pohodlne sa dostanete pod Devín, kde začína pri sútoku Moravy a Dunaja a ďalej vedie smerom na Záhorie. Nájdete tu 39 tabúľ s informáciami o faune, flóre aj histórii.

 

Chočské vrchy

 

Neďaleko Liptovského Mikuláša sa nachádza veľmi zaujímavý náučný chodník Prosiecka a Kvačianska dolina. Na Slovensku je pomerne známy, keďže je veľmi dobre vybavený. 17 km dlhá vychádzka je pomerne dlhá, ale dá sa zastaviť približne v strede, kde sa môžete aj ubytovať. Počas prechádzky narazíte na tiesňavy, vodopád aj technické pamiatky.

 

Horné Plachtince

 

Na juhu Slovenska nájdete Náučný chodník Pohanský vrch. Okružný chodník má 4 km, na ktorých sa nachádza 12 panelov s historickými aj prírodnými zaujímavosťami tunajších lesov. Kto príde až na samý vrch zistí, prečo sa tento chodník volá Pohanský vrch. Na kopci sú totiž zvyšky pohanského hradiska.

 

Malé Karpaty

 

V Malých Karpatoch je chodníkov neúrekom. Rozdeliť sa dajú aj tematicky, pričom veľa z nich je zameraných na vinohradníctvo. Zájsť môžete na Babu, do Smolenického krasu, na Kačín, Pezinský banský chodník, Vinohradnícky náučný chodník a iné.

 

Slovenský kras

 

Cez Zádielskú tiesňavu prechádza 6 km dlhý náučný chodník. Je zaujímavý práve prechodom cez túto tiesňavu, ktorá bola vytvorená potokom Blatnica. Dokonca táto oblasť patrí aj do siete biosferických rezervácií UNESCO. Oplatí sa navštíviť aj Cukrovú homoľu a neďaleké jaskyne.

 

Spišsko-gemerský kras

 

Možno priveľmi krátky, no i tak veľmi pekný je chodník k Muránskemu hradu. Na 2 km dlhom chodníku narazíte na zrúcaninu hradu Muráň z 13. storočia. V okolí ďalej môžete navštíviť krasové pramene, jaskyne, kaňony, závrty, skalnaté veže a iné zaujímavé útvary.

 

Ak ste nenašli v našom zozname žiaden z vášho okolia ešte nestrácajte nádej. Na internete nájdete množstvo ďalších, ktoré robia zo Slovenska zaujímavé miesto aj pre jeho domácich. Stačí sa len obzrieť a všade nájdete prekrásne miesta.

Máte svoj obľúbený chodník? Pridajte ho do komentárov a pomôžte nám cestovať lepšie :)

 

Zdroj/autor: naucnechodniky.sk, SITA, TASR, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
2.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa