Maurícius - ostrov so sladkou vôňou

2014-11-03 13:00:45 |   |    | 

Ostrov je kontrastom mnohých farieb a chutí. Obklopený tyrkysovým morom je Maurícius oázou pokoja a mieru. „Taviaci kotlík“, kde sa minulosť mieša s prítomnosťou, ponúka krásu, ktorá vás donúti k návratu k brehom ostrova znova a znova. Pobyt na Mauríciu vám ostane vrytý navždy do pamäti.



 

Zopár faktov a raji

 

Maurícius sa nachádza asi 2000 kilometrov juhovýchodne od pobrežia Afriky a leží východne od Madagaskaru. Rozloha ostrova je približne 2040km2 a pobrežie má asi 330 kilometrov. Na ostrove sa miešajú rôzne kultúrynáboženstvá (Indovia, Číňania, Moslimovia, Kreoli a Európania), ktoré sa navzájom rešpektujú a spolunažívajú v pohode.

 

Ako vonia a chutí Maurícius?

 

Sladko.......vzduchom sa znáša vôňa škorice, muškátového orecha a vanilky - mimochodom tie sa oplatí doniesť si domov. Na Mauríciu sa budete cítiť ako kráľ, pretože je tu veľmi lacno, no nebojte sa zjednávať cenu – kúpite lacnejšie aj o polovicu. A nie nadarmo vonia ostrov sladko, cukrová trstina tu rastie všade a cukor tu chutí inak, akosi sladšie. Objavte aj chuť sladkých ananásov, manga, liči, avokáda papáje či melóna. Ako dezert tunajší obľubujú tamarind. Je podobný medu a podáva sa v tekutom stave. Na každej ulici a na každom rohu sa dajú kúpiť placky dhalpuris, ktoré sú plnené rôznymi zmesami – ryby, mäso alebo fazuľky. Hlavnou špecialitou je briani, čo je zmes ryže, zemiakov, korenia a mäsa. Obľube sa tešia karí jedlá a morské potvorky pripravované mnohorakými spôsoby. Rôzne druhy zeleniny obalené v cestíčku sa vysmážajú a nájdete ich, resp. zacítite, na každom rohu ulice. Mimochodom , chutia výborne s čili omáčkou. No a nezabudnite ochutnať kokosové orechy, ktoré predávajú hlavne na plážach. Ak navštívite Maurícius, určite si pri odchode kúpte rum, cukor a čaj, to sa tu ozaj oplatí.

 

Čo sa oplatí vidieť?

 

Pri návšteve skvostov ostrova narazíte samozrejme na domácich obyvateľov, ktorí sú veľmi milí a priateľskí. Vedia byť aj otravní, no nie natoľko, ako sme zvyknutí z iných dovolenkových destinácií ako napríklad Turecka. Temperamentom pripomínajú Talianov, a to hlavne trúbením na autách.

 

Botanická záhrada Sira Seewoosagura Ramgoolama

 

Pomenovaná je na počesť prvého premiéra Maurícia. Záhrada je vyhľadávaným cieľom turistov, no obľúbeným miestom aj miestnych obyvateľov, ktorí si tu doprajú odpočinok, či tu trávia čas s rodinou na pikniku. Pri prechádzke nájdete až 500 druhov exotických rastlín a paliem.

 

Terres des Sept Couleurs

 

Cestou do „zeme 7 farieb“ vás vôňou opantajú ananásy, ktoré rastú popri ceste, striedajúc sa s cukrovou trstinou. Terres des Sept Couleursje najobľúbenejšou turistickou atrakciou ostrova, je to geologická formácia, kde piesočné duny sú sfarbené siedmimi farbami. Našťastie je vstup na duny zakázaný. Nachádzajú sa tu aj nádherné vodopády, ktoré stoja za obdiv turistov.  

 

Národný park Black River Gorges

 

Národný park Black River Gorges sa nachádza v hornatej juhozápadnej časti ostrova. Po ceste ochutnajte goavu- ovocie vzhľadom pripomínajúcu malé jablká sladko-kyslej chuti. Park je chránený endemický prales s rozlohou 67 km2.. Pre turistov je k dispozícii až 50 km turistických trás. Nachádza sa tu 311 druhov rastlín. Turisti majú možnosť sa okúpať v rieke, či môžu oddychovať v tieni  stromov.

 

Port Louise

 

Je hlavným mestom s počtom obyvateľov 150 000. Pri prehliadke mesta nevynechajte návštevu starého bazáru a zúčastnite sa konských dostihov. Sezóna trvá od mája do decembra a pre miestne obyvateľstvo je to veľkým sviatkom a spoločenskou udalosťou. Závodu sa zvykne zúčastniť aj ¾ ostrova.

 

Gris Gris

 

Najjužnejším bodom ostrova je miesto známe ako Gris Gris. Nenachádzajú sa tu útesy chrániace pobrežie pred silnými vlnami Indického oceána. Vlny udierajú zo všetkých síl na pobrežie, a tak vytvárajú kontrast oproti iným pokojným lagúnam. Plávanie na tomto mieste je extrémne nebezpečné.

 


Rochester vodopády

 

Vodopády sa nachádzajú neďaleko mesta Souillac a sú dostupné autom. Cesta tam je lemovaná banánovníkmi, mango a liči stromami. Voda rieky Savanne tečie cez čierne čadičové kamene. V jazierku pod vodopádmi sa dá osviežiť, no plávanie je zakázané.

 

Grand Bassin

 

Posvätné jazero sa nachádza 2 km na východ od Le Pétrin. Kráterové jazero je jedno z najdôležitejších hinduistických pútnických miest mimo Indie. Koncom februára a začiatkom marca sem prichádzajú davy pútnikov, aby priniesli obete svojim bohom. Miestni sa sem chodia modliť a dokonca tu aj posväcujú veci, aby im dobre slúžili. Turisti majú možnosť sa za malý poplatok zúčastniť krátkeho hinduistického obradu.

 

Grand Baie a Flic en Flac

 

Grand BaieFlic en Flac sú najobľúbenejšie a najkrajšie pláže Maurícia. Flic en Flac je prímorská dedinka v západnej časti ostrova s nádhernou dlhou plážou s bielym pieskom, ktorej lagúna je chránená koralovými útesmi.

 

Maurícius navštevuje veľa turistov hlavne pre krásy podmorského života. Ideálny čas je od decembra do marca, kedy je voda pokojná a priezračná. Výlet ponorkou je úžasným zážitkom pre tých, čo sa nechcú namočiť. Nechajte sa nahovoriť aj na okružnú plavbu okolo Maurícia a okolitých ostrovov na katamarane, kde sa posádka o vás dobre postará. Chodenie po morskom dne či jazda na podvodnom skútri sú tiež neodolateľným zážitkom pre mnohých návštevníkov ostrova.

Zdroj/autor: mauritius.net, Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Zuzana Fialová

Hodnotenie článku:
4.5/5 (24 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa