Zrada Demänovskej doliny: Pod Chopkom majú stavať masívny hotel

2023-04-26 13:00:00 |   |    | 

Pod Chopkom v Demänovskej doline má vyrásť deväťpodlažný a viac ako 30 metrov vysoký hotel. Upozornili na to aktivisti z občianskeho združenia (OZ) Pre Dolinu a iniciatívy My sme les s tým, že stavba prekryje výhľad na hlavný hrebeň Nízkych Tatier. Projektu dalo v odvolacom konaní zelenú ministerstvo životného prostredia (MŽP). Správa Národného parku Nízke Tatry (NAPANT) s jeho stanoviskom nesúhlasí. Štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča vyhlásil, že "hotel ešte nie je hotová vec" a postup ministerstva dal preveriť.



 

Aktivisti zdôraznili, že ďalšia výstavba v doline je neprípustná, ak je snaha chrániť prírodu a verejný záujem. "To uznal pred dvomi rokmi aj poverený minister životného prostredia Ján Budaj, ktorý dva týždne po začiatku petičnej akcie prepustil vtedajšieho riaditeľa NAPANT-u Ľuboša Čillaga z dôvodu neúnosnej výstavby v Demänovskej doline. Po dvoch rokoch, počas ktorých envirorezort nepustil žiadnu ďalšiu výstavbu v doline, prichádza úplne opačné rozhodnutie. Navyše s pomerne vágnou, až zavádzajúcou argumentáciou," poznamenal predseda OZ Pre Dolinu Pavel Herich.

 

Sme v záchrane Demänovskej doliny a prírody na Slovensku opäť na začiatku? Aj po petícii, ktorú podpísalo viac ako 100...

Posted by Pre Dolinu on Wednesday, April 26, 2023

 

Okresný úrad (OÚ) v Žiline, ktorý rozhodoval o stavebnom povolení pre apartmánový wellness hotel na Lúčkach, vlani projekt zamietol. Správca projektu sa odvolal na MŽP ako nadriadený orgán, ktorý rozhodol v prospech developera. Envirorezort v súhlasnom stanovisku k projektu argumentoval, že hotel má stáť na mieste, kde v susedstve už stoja objekty a ide o urbanizovanú zónu. Dodal, že na mieste nenašli žiadne chránené rastliny ani živočíchy. Takúto argumentáciu aktivisti považujú za škodlivú.

Kiča na sociálnej sieti napísal, že požiadal o preskúmanie postupu vo veci. Podotkol, že odvolací orgán síce udelil súhlas s vydaním stavebného povolenia, no pri závažných zásahoch je na mieste situáciu preveriť. MŽP na otázky TASR zatiaľ neodpovedalo.

S výstavbou ďalšieho hotela v jednej z najnavštevovanejších dolín na Slovensku nesúhlasí ani NAPANT. Riaditeľ Správy NAPANT Marek Kuchta upozornil, že v roku 2022 vydali pre OÚ Žilina nesúhlasné stanovisko k projektu wellness hotela. "Stavba má byť situovaná v ochrannom pásme druhého stupňa vodného zdroja, ktorý zásobuje Liptov, a môže predstavovať riziko pre tento vodný zdroj, ako aj pre Ramsarskú lokalitu Jaskyne Demänovskej doliny. Stavba deväťpodlažného hotela je takisto architektonicky nevhodná do národného parku a predstavovala by ďalšiu tvrdú ranu Demänovskej doline," podotkol Kuchta.

Zástupca investora na otázky TASR reagoval, že sa nemá k čomu vyjadriť. Postup okolo vydania súhlasného stanoviska k stavbe deväťpodlažného hotela v Demänovskej Doline však preskúma dočasne poverený minister životného prostredia (MŽP) Ján Budaj. Envirorezort zároveň ubezpečil, že dôkladne prešetrí riziká novej výstavby.

"Stavebný zákon umožňuje zmenu záväzného stanoviska, ak okrem iného došlo k podstatnej zmene skutkových okolností, k novým poznatkom, napríklad v súvislosti s únosnosťou daného územia, vplyvu na využívanie vôd či vplyvu na jaskyne. MŽP v tejto súvislosti preskúma postup a sumarizuje informácie z podriadených organizácií, ako sú Výskumný ústav vodného hospodárstva a Štátny geologický ústav Dionýza Štúra," informovali z oddelenia komunikácie MŽP.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa