Lyžovačka u susedov: Predstavujeme najlepšie strediská v Rakúsku

2017-01-06 00:00:01 |   |    | 

Čas lyžovačiek je tu a vy už istotne plánujete, ktoré svahy pokoríte tento rok. Okrem našich lyžiarskych stredísk majú čoraz väčšiu popularitu tiež lyžovačky v okolitých krajinách. Spomedzi všetkých susedov jednoznačne vedie Rakúsko, kde nájdete menšie rezorty pre neskúsených športovcov alebo rodiny, ale tiež väčšie a rokmi preslávené svahy, na ktoré chodia trénovať i profesionálni športovci.



 

Arlberg

Región na západe krajiny ponúka podľa mnohých tú najlepšiu možnosť na lyžovačku. Za takúto odmenu vám bude istotne stáť aj osemhodinová cesta, ktorá vás čaká z Bratislavy. Arlberg združuje niekoľko malých stredísk, ktoré majú byť tento rok prepojené prostredníctvom novej kabínkovej lanovky. Celkovo tak budú mať lyžiari k dispozícii vyše 300 kilometrov zjazdoviek, vďaka čomu sa Arlberg stane najväčším strediskom v Rakúsku. Trate sú určené aj pre najnáročnejších lyžiarov. Veľká časť z nich má čierne označenie. Lyžovať tam môžete od novembra až do neskorej jari. Rozsiahly rezort je podporený aj vynikajúci doplnkovými službami. Špeciálne ak sa na lyžovačku vyberú celé rodiny a niektorí ich členovia nie sú fanúšikmi tohto športu, k dispozícii sú dráhy na sánkovanie, pravidelné organizovanie vychádzok a zimných túr, ale tiež kúpeľné a wellness služby alebo zábavné podniky.

 

Sölden

Blízko hraníc s Talianskom sa za šesť a pol hodiny jazdy dostanete do strediska Sölden. Vďaka dvom ľadovcom tu lyžovačka začína už v októbri a poslední lyžiari odchádzajú obvykle až v máji. Rozsahom stredne veľký rezort má k dispozícii takmer 150 kilometrov zjazdoviek. Medzi zimnými cestovateľmi si vytvoril meno najmä vďaka vynikajúcemu nočnému životu a akciám, ktoré tam robia. I preto je určený skôr pre mladých lyžiarov, ktorí sa chcú ešte po dni strávenom na svahu dobre zabaviť. V Söldene pravidelne organizujú aj veľké spoločné diskotéky a podujatia priamo na svahoch. Stredisko sa preslávilo tiež vďaka bondovke Spectre, keďže práve v tomto pohorí sa natáčala časť záberov.

 

Kitzsteinhorn-Kaprun

Len päť hodín cesty z Bratislavy vás delí od strediska s najdlhšou tradíciou. Kaprun a okolité zjazdovky boli jedným z prvých cieľov náročných slovenských lyžiarov. Vďaka vysokej nadmorskej výške už teraz môžete na lyžiach zjazdiť veľkú časť tratí. Medzi nimi nechýba ani dlhá freerideová zóna určená tak pre snowboardistov, ako aj pre zjazdárov. Na tomto úseku často trénujú domáci profesionálni lyžiari. Najťažšia zjazdovka má tri kilometre a nachádza sa tesne pod končiarom. Tešiť sa môžete na kvalitný prírodný sneh, ktorý len výnimočne potrebuje umelé dosnežovanie. Aj to sa vykonáva iba v nižších polohách.

 

Innsbruck

Len málokedy sa vám podarí taký zážitok, že by ste si mohli zalyžovať priamo na olympijských zjazdovkách. Stačí pritom iba nasadnúť do auta a za päť a pol hodiny ste v Innsbrucku, ktorý dýcha pravou zimnou atmosférou. Rakúsky najvyššie položený lyžiarsky rezort ponúka takmer 300 kilometrov rôznych druhov tratí. Vyviesť sa na ne môžete priamo z centra mesta, takže vďaka tomu dostávate skvelé prepojenie zábavy a športu. Innsbruck je výborným lyžiarskym strediskom pre skupiny, kde nepatria všetci medzi lyžiarov. Priamo v meste môžu ostatní zatiaľ navštíviť viaceré kultúrne a historické pamiatky, vybrať sa na promenádu alebo si oddýchnuť v kúpeľoch.

 

Ischgl

Tentoraz sa ocitneme pri švajčiarskych hraniciach, kam sa z Bratislavy dostanete za šesť a pol hodiny. Ischgl je určený skôr pre mladých lyžiarov, vďaka čomu získal prezývku „party stredisko“. Na koncertoch priamo pri svahoch vystupujú hviezdy svetového mena. Najlepší dídžeji sveta sa tam vymieňajú pri pultoch a ku nočnému lyžovaniu púšťajú vždy tú najlepšiu hudbu. Napriek tomu je určený pre náročnejšiu klientelu, ktorá si potrpí na kvalitné služby a najmä komfortné hotely. Pre lyžiarov ponúkajú vyše 200 kilometrov tratí, veľká časť z nich je venovaná snowboardistom. Dobré podmienky sú tam takmer do konca mája. Nechýba ani veľký zábavný park, ktorý ponúka viacero adrenalínových zábaviek na voľný čas.

 

Lech

Lech patrí pod väčší rezort Arlberg, ktorý sme spomínali v úvode. Spomedzi ostatných spriatelených stredísk však vyniká náročnejšou klientelou, pre ktorú je určený. Od čias, keď tam chodila na lyžovačku ešte anglická šľachta (Lech obľubovala najmä princezná Diana), sa stal synonymom prestíže a lyžiarskeho luxusu. Ak hľadáte okrem dobrých svahov aj výnimočný aprés ski servis, vyberte sa práve do tejto časti Arlbergu. V Rakúsku si vyslúžila prezývku „kolíska alpského lyžovania“, pretože to bolo jedno z prvých miest, kde sa ľudia venovali zjazdovému lyžovaniu.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
1.8/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa