Ako na cestovateľskú hnačku

2011-07-13 15:00:00 |   |    | 

Hnačka patrí podľa prezidenta Fóra infekčnej, tropickej a cestovnej medicíny Rastislava Maďara medzi najčastejšie zdravotné problémy cestovateľov v zahraničí.



V niektorých oblastiach Ázie, Afriky a Latinskej Ameriky postihuje až 80 percent návštevníkov z krajín mierneho pásma, najmä ak bývajú a stravujú sa v improvizovaných podmienkach s nízkou úrovňou hygieny.

"Aj keď je hnačka často len reakciou na náhlu zmenu klímy, stravovacích návykov a stres spojený s cestovaním, dodržiavanie hygienických pravidiel pomôže predchádzať vážnejším infekčným hnačkám," radí Maďar v knihe Ochrana zdravia na cestách.

Svoje odborné znalosti v odbore cestovnej medicíny rozšíril o skúsenosti z cestovania po 60 krajinách sveta. Navštívil všetky kontinenty s výnimkou Antarktídy.

Typická cestovateľská hnačka sa podľa Maďara prejaví tromi a viac riedkymi stolicami denne a mierne zvýšenou teplotou. Niekedy pacient zvracia, bolí ho brucho, trápi ho zimnica a má sucho v ústach. Obvykle do štyroch dní príznaky odznejú.

Ak ťažkosti trvajú dlhšie, teplota stúpa a hrozí odvodnenie, radí Maďar vyhľadať lekára. Platí to i v prípade, že sa v stolici objaví krv. Na mnohých miestach sveta býva liečebná starostlivosť ťažko dostupná, preto sa tam liečenia musí ujať sám pacient alebo jeho spolucestovatelia.

Základom je pitie nápoja, ktorý telu dodá chýbajúcu vodu a soľ. Buď sa v nezávadnej vlažnej vode rozpustí zmes, ktorú si cestovateľ kúpil v lekárni, alebo sa dá vyrobiť svojpomocne roztok zo štyroch až piatich kociek cukru, kávovej lyžičky kuchynskej soli, šťavy z citróna, pomaranča alebo grepu do jedného litra pitnej vody. V ľahších prípadoch stačí minerálky s vysokým obsahom sodíka a draslíka.

Bylinkové čaje nie sú vhodné, neskôr možno piť slabý nesladený čierny čaj. Maďar neodporúča piť pri hnačke kávu a fajčiť, zvyšuje sa tým aktivita čriev. Tekutiny možno doplniť suchármi, keksami, ryžovým odvarom, varenými zemiakmi a banánom. Chorý by sa mal vyhnúť koreneným a mastným jedlám.

Na utíšenie hnačky pomáhajú aj špeciálne lieky. Deti tablety zle prehĺtajú, možno im vyrobiť zo živočíšneho uhlia nápoj, ktorý im pomôže. Antibiotiká by mal podať iba lekár.

 

Zdroj/autor: čtk, drom

Foto: portal.acs.org

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa