Do Tibetu sa do konca júla nedostanete

2011-06-22 15:00:00 |   |    | 

ČÍNA - Oblasť Tibetu zostane zrejme až do konca júla uzavretá pre zahraničných turistov.



Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na cestovné kancelárie v Číne. Hovorca tibetskej vlády zatiaľ správu odmietol potvrdiť.

"V tomto okamihu neprijímame zahraničných turistov," povedal AFP telefonicky z tibetskej metropoly Lhasa zamestnanec cestovnej kancelárie China Travel Service, podľa ktorého toto nariadenie zostane v platnosti do 26. júla.

Zákaz vstupu cudzincov na tibetské územie potvrdila AFP aj cestovná kancelária Tibet Youth Travel Service. Podľa nej zákaz vstúpil do platnosti v utorok, 14. júna a je spojený s oslavami 60. výročia čínskej nadvlády nad Tibetom, ktoré sú vraj naplánované na júl.

Čínsky denník Global Times citoval vedúceho internetových stránok zameraných na turistiku so sídlom v Lhase, ktorý uviedol, že Tibet dokonca až do polovice augusta nebude povoľovať vstup zahraničným turistom kvôli "bezpečnostným problémom".

Po masových násilných protivládnych demonštráciách v marci 2008, ktoré v Lhase sprevádzalo podpaľačstvo a rabovanie, nesmeli cudzinci do Tibetu viac než rok. Potom bol zahraničným návštevníkom vstup znova povolený, musia však cestovať v skupinách s čínskymi cestovnými kanceláriami a k čínskym vízam je ešte potrebné špeciálne povolenie.

Tento rok bol Tibet pre cudzincov uzavretý už raz v marci, kedy si oblasť pripomínala tretie výročie protivládneho povstania. Peking sa teraz chystá na oslavy 60. výročia "mierového oslobodenia" Tibetu, ktoré tibetská exilová vláda označuje za okupáciu.

 

Zdroj/autor: čtk, afp, drom

Foto: sxc.hu

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa