Za omamné látky v batožine hrozí aj trest smrti!

2011-06-09 10:50:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Cestovanie do zahraničia s omamnými látkami v batožine sa nemusí vyplatiť. V najhorších prípadoch môže znamenať nielen dlhoročný pobyt za mrežami, ale aj trest smrti.



Problémovými pritom nie sú len kokaín či heroín. Skomplikovať dovolenku si môžete aj neprimeranou konzumáciou alkoholu alebo menším množstvom marihuany.

Vrecúško marihuany je zakázaným artiklom vo väčšine krajín Európskej únie. Úplný zákaz dovozu drog a ich konzumácie platí v moslimských krajinách, v Laose, v Thajsku a Malajzii hrozia vysoké tresty odňatia slobody.

Nepovolené látky sa však môžu do batožiny dovolenkárov dostať aj bez vedomia ich majiteľov. V súvislosti s tým rezort diplomacie neodporúča prijímať rôzne darčekové balenia alebo suveníry od cudzích osôb, ktoré požiadajú doručiť príbuzným či priateľom v Európe.

Táto požiadavka je častá v krajinách Strednej Ameriky, pritom obvykle ide o spôsob, ako previezť zakázané látky do schengenu. V Malajzii za prítomnosť heroínu alebo kokaínu v batožine možno dostať aj trest smrti.

Pokaziť letné chvíle v zahraničí môže aj neprimerané pitie alkoholu. Turisti, ktorí sa chystajú vycestovať do Saudskej Arábie, Kuvajtu, Kataru či Bahrajnu, by sa mali alkoholu úplne vyvarovať a vybaliť ho z kufrov.

Pitie alkoholu na verejnosti nie je vhodné a je čiastočne zakázané v Kanade a Švédsku, kde sa považuje za zlý príklad mládeži. V škandinávskom štáte navyše ľudia pokladajú za nespôsobilosť aj žobranie alebo kupovanie sexuálnych služieb. Hrozí za to deportácia z krajiny či trest odňatia slobody.

Pozor si treba dávať aj na jazdu pod vplyvom alkoholu. V susednom Poľsku je to trestný čin, za ktorý možno dostať až dva roky nepodmienečne. V Dubaji či Ománe opitých vodičov zatknú a sankcionujú pokutou do osemtisíc amerických dolárov (asi 5 500 eur).

 

Zdroj/autor: sita, mzv, drom

Foto: wikipedia

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa