10 tipov ako si z dovolenky odniesť perfektné fotografie

2015-07-01 08:00:00 |   |    | 

Každý cestovateľ si chce z dovolenky doniesť okrem skvelých zážitkov aj výborné fotografie. Práve tie mu slúžia na osvieženie spomienok. Vďaka nim sa môže v mysli vrátiť na miesta, kde sa cítil dobre a znova sa nimi prejsť aspoň takýmto imaginárnym spôsobom. Ako však doniesť z ciest lepšie fotografie, to nám už poradí týchto desať rád od odborníkov.



 

1. Dbajte na správne orámovanie

 

Predstavte si fotografiu ako obraz. A teraz sa zamyslite nad tým, ako by ste ho chceli vidieť na svojej stene. Okrem dobrej kompozície a zachytenia správneho momentu potrebujete mať aj skvelý rám. Ten uzatvára celý zážitok do určitého uhlu a dáva tomu všetkému iný rozmer. Nesústreďte sa teda len na centrum fotografie, ale dajte tomu aj to správne okolie, ktoré to celé zarámuje a krásne odlíši.

 

2. Pri portrétoch sa zamerajte na pozadie

 

Ak chcete mať skvelý portrét z dovolenky, vyberte si vhodné pozadie. A tým nemyslíme len známu pamiatku v pozadí, čo sa stáva častým motívom takýchto fotografií. Rovnako sa nefoťte iba pred morom alebo v priveľmi farebnom prostredí, kde by ste zanikli. Nájdite si nejaký výrazný prvok ako napríklad ker s kvetmi alebo zaujímavé historické dvere, postavte sa pred nich a vtedy nech vás niekto zo známych odfotí.

 

3. Hlavný objekt nedávajte do centra obrazu

 

Takéto fotografie sú už nudné a nenápadité. Ak chcete odfotiť niečo naozaj zaujímavé, vytvorte si najprv v hlave určitú kompozíciu, ako by ste rozvrhli tento obraz a čím v okolí by sa mala zdôrazniť jedinečnosť pamiatky, pred ktorou stojíte. Niekedy poslúži ako zaujímavý kontrast obloha alebo blízko rastúci strom.

 

4. Objekt nech je v akcii

 

Nie je nič horšie ako desiatky statických fotografií z rôznych miest. Ako keby ste sa ani nepohli a menili sa za vami len falošné pozadia. Snažte sa preto zachytiť ľudí v pohybe a taktiež vystihnúť ten moment, keď rečou tela vyjadrujú svoje pocity z návštevy daných miest. Lepšie je, keď títo ľudia nevedia, že ich fotíte, lebo sa správajú prirodzenejšie. Prípadne ich oslovte v poslednej sekunde a keď sa na vás pozrú, rýchlo cvaknite.

 

5. Hľadajte jasné žiarivé farby

 

Nefoťte veci zbytočne z diaľky, keď ani jedna z farieb nevynikne. Na cestovaní je krásne práve to, aký je svet farebný, hravý a žiarivý. Hľadajte jeho malé komponenty, ktoré vás zaujmú a práve vďaka nim dokážete prostredníctvom danej fotografie vyvolať nielen spomienku, ale najmä pocity, ktoré ste v tej destinácii prežívali.

 

6. Foťte drobné detaily

 

Vďaka nim zachytíte charakter danej krajiny. Jednotlivé pamiatky ste videli už aj na fotografiách v časopisoch. Vy si zapamätajte krajinu aj pomocou iných drobností, ktoré vám ju dokážu ihneď pripomenúť. Odfoťte si ten zaujímavý kvet, okolo ktorého denne prechádzate na pláž, urobte záber jedla v stánku, v ktorom ste si vždy kupovali občerstvenie, zachyťte drobné detaily budov, vďaka ktorým budete mať pocit, že práve pri nich stojíte a snažte sa zaznamenať všetko iné a charakteristické len pre danú lokalitu.

 

7. Protisvetlo

 

Ide o chybu bežných fotografov, ktorí z dovoleniek často nosia tmavé fotografie. Proti slnku sa naozaj nedá fotiť bez toho, aby ste fotky takto pokazili. Jediný trik spočíva v tom, ak má váš fotoaparát funkciu protisvetla, ktorú vytvorí za asistencie blesku. Objavuje sa už vo všetkých lepších fotoaparátoch, tak si len stačí naštudovať manuál a namiesto tmavej siluety pri mori budete mať peknú fotku pri vode.

 

8. Pohrajte sa so svetlom

 

Najlepšie sa fotí v podvečerných hodinách, keď je svetlo najzaujímavejšie a vytvára najkrajšie scenérie. Ak je to možné, nechajte si preto niektoré dôležité momentky práve na tento čas. Budovy, ale aj príroda vtedy hrajú zaujímavejšími farbami a prinášajú krajšie fotografie. V tropických krajinách sa nefotí veľmi dobre počas obeda, keď nie sú farby okolia natoľko sýte.

 

9. Domáci obyvatelia

 

Najmä v exotickejších krajinách sú často radi, keď vám môžu zapózovať. Pokúste sa zachytiť ich výnimočnosť a srdečnosť. Sledujte detaily ich tváre alebo ich zasaďte do zaujímavého prostredia. Vytvárajte dramatické kontrasty a umocňujte tak vaše fotografie. Práve oni vypovedajú o svojej krajine viac, ako desiatky záberov na pamiatky.

 

10. Karta a batéria

 

A na záver jedna praktická rada. Nie jeden fotograf už prišiel o svoj životný záber práve kvôli tomu, že ho zradila technika. Majte preto pri sebe vždy aj náhradnú batériu a radšej i záložnú kartu. Vhodnejšie je pretriediť si jednotlivé zábery až doma s chladnou hlavou, kde si ich na počítači lepšie pozriete a zhodnotíte, ktorú si chcete nechať. Nemusíte tak namiesto toho rýchlo mazať niečo vo fotoaparáte a prichádzať tak o pekné fotky.

 

Máte vlastné tipy? Podeľte sa s nami!

 

Zdroj/autor: yahoo.com/travel, betterphoto.com, dpmag.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa