10 vecí, ktoré by ste mali urobiť na každej dovolenke

2018-12-26 00:00:01 |   |    | 

Cestovatelia sa pri plánovaní dovoleniek a priamo na potulkách svetom riadia svojimi overenými pravidlami. Takto presne vedia, čo majú od toho očakávať a zabezpečia si program, ktorý ich vždy poteší. Svoju rutinu by však mali skúsiť rozšíriť aj o ďalšie zvyky, ktoré im pomôžu lepšie priblížiť jednotlivé krajiny a mestá.



 

1. Získajte tipy od domácich

 

Ani jeden sprievodca vám nedá toľko rád ako domáci obyvatelia. Tí poznajú svoje domoviny najlepšie a dokážu vám prezradiť tipy, o ktorých sa bežne nevie. Niekedy je to obľúbená vyhliadka, krásna ulička, skrytá kaviarnička. Zatiaľ sú turistami stále neobjavené, preto majú väčšie čaro a ukážu vám pravú tvár týchto lokalít. Choďte si sadnúť do nejakej reštaurácie, dajte sa do reči s niekým zhovorčivým a získajte ďalšie zaujímavé miesta do vášho zoznamu.

 

2. Cestujte verejnou dopravou

Neradi to počujeme, ale našou záľubou v cestovaní skutočne veľmi zaťažujeme prírodu. Preto by sme sa mali správať ekologicky aspoň tam, kde je to možné. Jednou z možností je uprednostnenie verejnej dopravy pred taxíkmi. Takýmto spôsobom nielen šetríte životné prostredie, ale zároveň dostanete ďalšiu možnosť na spoznanie mesta a jeho obyvateľov. Staňte sa pozornými pozorovateľmi, napojte sa na ich vlnovú dĺžku a pri náhodných rozhovoroch získajte nových priateľov. Vďaka mestskej doprave navyše lepšie spoznáte rôzne lokality, ktoré by ste taxíkom obišli.

 

3. Choďte do miestnych obchodov

Supermarkety sú často pre turistov veľkým lákadlom. V nich nájdete overený tovar, ktorý dobre poznáte a nemusíte ísť do žiadneho rizika. Lenže práve takýmto správaním robíte veľkú chybu. Radšej si zvoľte malé lokálne obchody, kde si nielen kúpite typické miestne potraviny, ale navyše sa môžete porozprávať s tunajšími predavačmi. Spoznávajte ľudí všade, kde sa dá, pretože práve oni sú kľúčom k srdcu danej krajiny. Nevynechávajte ani malé trhoviská, kde získate čerstvé suroviny a spoznáte nové chute.

 

4. Archivujte si spomienky

Časom sa vám začnú jednotlivé navštívené miesta zlievať dokopy. Keď si na ne budete spomínať, tak si nebudete vedieť rýchlo vybaviť, ktorá pamiatka a ulica patrili ku konkrétnej destinácii. Preto je dobré zachytávať jednotlivé momenty a archivovať si ich. Niekedy sa doma zastavte a pozrite si, čo všetko ste navštívili trebárs za posledný rok. Prostredníctvom fotiek, diárov alebo videí to prežijete ešte raz a niektoré momenty vás istotne aj zahrejú pri srdci.

 

5. Nájdite si najlepšie a zaujímavé reštaurácie

Počas vašich ciest vždy navštívte tri tipy podnikov. Najprv choďte do malej lokálnej reštaurácie, ktorú preferujú domáci. Potom si vyberte nejakú netradičnú reštauráciu, kaviareň alebo pub, ktoré nenájdete nikde inde. V jeden deň investujte do stravy viac peňazí a choďte sa najesť do najlepšie hodnoteného podniku v meste. Vďaka tomu spoznáte domácu gastronómiu a vytvoríte si o nej lepší obraz, ako keby ste stále jedli len na jednom náhodnom mieste.

 

6. Choďte na jednu dennú tour

Nech ste akokoľvek dobrí v plánovaní, nikdy sa vám nepodarí zorganizovať denný zájazd lepšie ako na organizovanej tour. Keďže nie ste domáci, dlhšie vám trvá hľadanie vami zvolených pamiatok, niekedy môžete zablúdiť, čo vás oberá o čas a navyše ani nemusíte nájsť niektoré tajné miesta, ktoré by boli bonusom vašej návštevy. Preto vždy choďte aj na jednu dennú tour, ktoré organizujú takmer zo všetkých väčších miest a pozrite si nejaký región pohľadom skúsených sprievodcov.

 

7. Rešpektujte miestny jazyk

S angličtinou sa už dohovoríte kdekoľvek, ale napriek tomu by ste nemali byť leniví a vždy sa naučte aspoň pár fráz z miestneho jazyka. Prejavujete tak rešpekt k domácej kultúre a navyše tým lichotíte tunajším obyvateľom. Pre nich je veľmi príjemné zistenie, že sa s nimi chcete takto zblížiť a máte skutočný záujem o to, aby ste spoznali dané miesto, jeho atmosféru a zvyklosti.

 

8. Buďte spontánni

Vaše výlety si plánujte len do určitej miery. Nechajte priestor na to, aby ste konali spontánne. Prísnym dodržiavaním programu by ste sa iba obrali o pekné miesta a zážitky. Ak napríklad budete cestovať autobusom a zrazu z okna uvidíte nádherný park, tak vystúpte a choďte tam. Niekedy sa iba túlajte ulicami miest a objavujte jeho tajné zákutia. Nechajte sa viac viesť srdcom, ktoré vám prichystá príjemné prekvapenia.

 

9. Nenechajte si ujsť nočný život

Mnoho cestovateľov robí chybu v tom, že si počas dňa naplánujú náročný program a večer už potom vôbec nevládzu. Lenže veľa miest žije v noci úplne iným životom. Zrazu všetci ožívajú, prinášajú veľa zábavy a všetko má odlišnú atmosféru. Večer si preto trochu oddýchnite na izbe a potom choďte opäť do ulíc, aby ste spoznali inú tvár vášho nového objavu.

 

10. Zabudnite na mapu

Nebojte sa stratiť a spoznať tak nové lokality. Zabudnite na všetky mapy, iba raz si pozrite vašu cestu a keď sa vám tam nepodarí dostať, tak osud chcel, aby ste objavili niečo nové. Keby ste už boli v úzkych, spýtajte sa domácich alebo vytiahnite mapové aplikácie, ktoré vás privedú na správny smer. Lenže dovtedy vnímajte svet okolo vás a skúmajte miesta, ktoré by ste inak nikdy nevideli.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: archív
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa