Rodinná dovolenka bez starostí: Veľký manuál pre cestovanie s deťmi

2019-06-28 00:00:01 |   |    | 

Rodiny s deťmi sa už teraz tešia na letné radovánky, ktoré ich čakajú. Či sa vyberiete niekam k moru, alebo radšej uprednostníte dovolenku na Slovensku, určite pred cestou oceníte niekoľko rád. Pri tomto type dovolenkovania musíte veľa vecí predvídať, pretože malí výmyselníci dokážu pripraviť hneď niekoľko výziev.



 

Výber správnej dovolenky

Prvým dôležitým krokom je výber destinácie a hotela. Najprv si premyslite vhodnú krajinu a oblasť, kde môžete deťom ponúknuť aj dostatok aktivít. Keď sa vyberiete ku moru, nebude sa im chcieť po celý čas ležať na pláži. Pozrite sa, či sa tam nachádza vodný alebo zábavný park, zaujímavé pamiatky alebo možnosti na aktívnu dovolenku. Sledujte aj podmienky na plávanie, aby nebolo more veľmi divoké a hlboké. Ešte väčší dôraz klaďte na výber ubytovania. Ideálne je objednať si all inclusive zájazd, počas ktorého si deti istotne vždy niečo vyberú a pochutia si na tom. Pokiaľ majú nejakú potravinovú alergiu, alebo sú veľmi vyberavé a zjedia len pár vecí, zvážte radšej ubytovanie v apartmánoch s kuchynkou, kde im môžete pripraviť niečo vlastné. Uprednostňujte radšej hotely so zameraním na rodiny s deťmi. Pri nich sa vyhnete mladým turistom, ktorí sa chcú zabávať a sú hluční aj vo večerných hodinách. Prečítajte si webové stránky s recenziami dovolenkárov, ktoré vám najlepšie napovedia, či je vybrané miesto skutočne vhodné aj pre vás.

 

Nezabúdajte na pas

"

Už aj dieťa mladšie ako jeden rok potrebuje pre cestu do zahraničia vlastný cestovný pas. Pokiaľ bude neplnoletá osoba cestovať iba s jedným z rodičov alebo s niekým z rodiny, musí mať notársky overený doklad o povolení druhého z rodičov, že s touto cestou súhlasí. Tlačivo má byť preložené do anglického jazyka. V niektorých krajinách sa totiž toto konanie môže pokladať za únos. Za deti mladšie ako 15 rokov predkladá žiadosť o cestovný pas rodič. Musíte k nemu predložiť rodný list a príslušný kolok. Mladí ľudia nad 15 rokov žiadajú o pas sami a prikladajú k tomu aj občiansky preukaz. Dieťa do 6 rokov platí za vydanie pasu do 30 dní 8 eur, do 10 pracovných dní 16 eur a do 2 pracovných dní 24 eur. Potomkovia vo veku 6 až 16 rokov platia za spracovanie pasu do 30 dní 13 eur, do 10 pracovných dní 26 eur a do 2 pracovných dní 39 eur.

 

Toto nesmie chýbať v batožine

Malá lekárnička – v hoteloch na recepcii majú často k dispozícii pár základných liekov, ktoré vám pomôžu pri zdravotných ťažkostiach. Nemôžete sa však na to spoliehať, preto si radšej zoberte všetko potrebné so sebou. Pribaľte si lieky na alergiu, hnačku, zvýšenú teplotu, bolesť a nezabúdajte ani na prípravky na spálenú pokožku. V prípade núdze ich nemusíte nikde hľadať a rýchlejšie nimi pomôžete.

Cestovná hra – na pláži i počas cesty vám pomôžu cestovné verzie spoločenských hier. Tie sú vytvorené v úspornej zmenšenej verzii, takže vám nezaberú veľa miesta a pomôžu vám nielen počas samotných presunov, ale aj priamo v rezorte, kde sa deti môžu po pár dňoch a spoznaní všetkých atrakcií nudiť.

Hračky do piesku – pri menších potomkoch si do batožiny pribaľte pár formičiek a lopatku na piesok. Nie sú ťažké, nezaberú veľa miesta a na pláži budú ich verným spoločníkom, čo oceníte najmä v chvíľkach oddychu.

Klobúčik – veľmi dôležitá je ochrana pred slnkom. Nezabúdajte nielen na prípravky na opaľovanie, ale najmä na klobúčiky, ktoré ich ochránia pred bolesťami hlavy, úpalom a spálenou pokožkou na tvári.

Slnečné okuliare – ochrana očí je dôležitá už aj u malých detí. Myslite na ne najmä na dovolenke pri mori, kde je slnko podstatne intenzívnejšie a môže im uškodiť. Pribaľte im ich na cestu a naučte ich nosiť už od prvého dňa.

Uterák – v hoteloch síce máte k dispozícii aj uteráky, ale pre svoje deti by ste mali vziať radšej jeden z domu. V tomto veku majú ešte citlivú pokožku a silnejšie pracie prípravky by im mohli vyvolať podráždenie alebo alergickú reakciu.

Vankúšik – deti majú problém so zaspávaním na cudzích miestach. Preto im pomôže, ak majú aspoň jednu vec z domu, ktorá má arómu, na akú sú zvyknuté. Ideálny je malý vankúšik, vďaka ktorému sa budú cítiť istejšie a pohodlnejšie.

 

Hry na vyplnenie času počas cestovania

Naplánujte si s deťmi leteckú dovolenku, pretože vtedy trvá cesta najkratšie a deti nie sú unavené a znudené ako pri dlhých presunoch autom. V oboch prípadoch sa vám zíde, ak budete mať pripravené nejaké hry na skrátenie času. Veľmi nápomocné sú tablety, kde im môžete pustiť nejakú rozprávku, alebo si niečo zahrajú. Počas cesty im môžete zadávať rôzne hry na pozornosť, počítanie alebo si s nimi precvičte základné slovíčka z cudzieho jazyka, ktoré potrebujú počas dovolenky.

 

Ani na Slovensku nezabúdajte na poistenie

Pri dovolenkách v zahraničí automaticky myslíme na poistenie, na Slovensku už nie sme až tak opatrní. Najmä pri túrach do hôr využívajte denné poistenie, ktoré pokrýva náklady v prípade záchrannej akcie. Ak sa niekto z rodiny počas pobytu v horách zraní a nevybavili ste si predtým tento druh poistky, musíte preplatiť sumu celého zásahu.

 

SOS balíček

Na novom mieste s množstvom ľudí sa môže ľahko stať, že sa vám dieťa niekam zatúla a stratí. Keď nemá pri sebe mobilný telefón alebo sa mu náhodou vybije, nemá sa s vami ako skontaktovať. V tom prípade mu pripravte malý SOS balíček v podobe kapsičky na krk. Na papier tam napíšte vaše telefónne číslo a krátky text v angličtine, aby váš potomok vedel požiadať o pomoc. Poučte ho, že v tomto prípade má buď vyhľadať policajta, alebo zájsť do najbližšieho hotela, kde istotne vedia cudzí jazyk a pomôžu mu zatelefonovať.

 

Letné úrazy a rýchla pomoc pri nich

Myslite tiež na možnosť malých letných úrazov a buďte pripravení na poskytnutie prvej pomoci. Najčastejšie sú rezné rany pri rôznych pádoch. Tie rýchlo vydezinfikujte, silné krvácanie zastavte prúdom studenej vody a stlačením rany a potom miesto obviažte alebo prelepte. Pri spálení pokožky si vypýtajte v kuchyni kyslú smotanu alebo biely jogurt, ktorým potriete citlivé oblasti. Na miesto po uštipnutí hmyzom pritlačte čerstvú cibuľu a preventívne dajte deťom liek proti alergii.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa