Najkrajšie mosty Európy, ktoré musíte vidieť (2. časť)

2014-10-20 09:00:00 |   |    | 

Pozrite sa s nami na ďalšie umelecké diela v podobe tých najkrajších európskych mostov. Tieto mosty nielen spájajú, ale aj ohromujú ľudí svojim vzhľadom.



 

Kapellbrücke – Švajčiarsko

 

Tento most bol postavený v prvej polovici 14. storočia ako súčasť mestského opevnenia a je pomenovaný podľa kaplnky svätého Petra, ktorá sa nachádza v blízkosti. V 17. storočí tu boli pridané obrazy znázorňujúce výjavy zo švajčiarskej a miestnej histórie vrátane biografií mestských patrónov sv. Leodegara a sv. Maurica. 

 

Puente Nuevo - Španielsko

 

Most je symbolom mesta Ronda. Prvý most začali stavať už v roku 1735 a mal oblúk s priemerom 35 metrov. Stavali ho 8 mesiacov, no i tak nevydržal a zrútil sa. Pri tomto nešťastí prišlo o život 50 ľudí.

 

Stari most – Bosna a Hercegovina

 

Most je rekonštrukciou Osmanského mostu zo 16. storočia, ktorý prechádza ponad rieku Neretva a spája dve časti mesta Mostar.  Stari most tu stál 417 rokov až do jeho zničenia chorvátskou armádou počas vojny. Následne bol uvedený do pohybu projekt na rekonštrukciu mosta a opäť bol otvorený v júli 2004. Most je jednou z najznámejších pamiatok v krajine a je tiež považovaný za jeden z najviac vzorových kusov islamskej architektúry na Balkáne.

 

Viaduc de Garabit– Francúzsko

 

Ide o železničný oblúkový most, ktorý vedie cez rieku Truyère v oblasti Cantal.  Most bol stavaný medzi rokmi 1882 a 1884 Gustavom Eiffelom a otvorený bol v roku 1885.

 

Ponte Vasco da Gama – Portugalsko

 

Ide o káblový most lemovaný viaduktmi, ktorý preklenuje rieku Tagus v Parque das Nações v Lisabone, hlavnom meste Portugalska. Ide o najdlhší most v Európe s dĺžkou 17,2 kilometra. Cieľom výstavby tohto mosta bolo zmierniť preťaženie druhého lisabonského mosta (25 de Abril) a prepojiť pred tým neprepojené diaľnice z Lisabonu. Most bol otvorený pre dopravu 29. marca 1998.

 

Pont du Gard – Francúzsko

 

Most je staroveký rímsky akvadukt cez rieku Gardon neďaleko Remoulins v južnom Francúzsku. Je súčasťou 50 km dlhého akvaduktu Nimes. Most bol postavený v 1. storočí nášho letopočtu  a je najvyšší zo všetkých rímskych akvaduktov.  V roku 1985 bol zaradený do svetového dedičstva UNESCO pre svoj historický význam.

 

Zdroj/autor: europeanbestdestinations.org, Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.4/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa