Švajčiarska príroda na Nemeckých hraniciach

2014-10-16 17:30:00 |   |    | 

Za turistikou a príjemnou dovolenkou chodievame do rôznych kútov sveta. Doma máme úchvatné hory, ale keď chceme zažiť aj dobrodružstvo, prípadne preskúmať cudziu krajinu, musíme sa presunúť za hranice. A keď ich prekročíme niekoľko, teda dve, dostaneme sa do Nemecka. Krajiny kam chodí stále viac Slovákov, ktorí hľadajú kultúrne, ale aj prírodné bohatstvá. Hneď za českými hranicami narazíme na poklad – Saské Švajčiarsko.



 

Národný park Saské Švajčiarsko

 

V dnes už spojenom Nemecku nachádzame množstvo národných parkov, pamiatok a prekrásnych miest. Spojenie prinieslo do krajiny aj Národný park Saské Švajčiarsko, ktorý leží na českej hranici v najzápadnejšej spolkovej krajine Nemecka, v Sasku. Ľahko sa sem dostanete autom aj vlakom a cestou sa budete môcť zastaviť v Českej republike, v ich Národnom parku České Švajčiarsko, prípadne sa presuniete až do historického mesta Drážďan.

Ako sme už spomínali, Národný park sa nachádza v oblasti Labských pieskovcových vrchov. 2/3 ležia na nemeckej strane, ale turisti prúdia aj do Čiech. Toto pohorie je špecifické pieskovcovými skalami, ktoré majú nezvyčajné tvary. Behom tisícok rokov ich prúd rieky Labe a iné prírodné živly premenili na vysoké komíny a sochy. Tie sú roztrúsené po okolí a poskytujú neuveriteľný pohľad na ne zo zeme aj vody. A kto sa nebojí a vie ako na to, dostane sa až na ne odkiaľ bude mať výhľad na celé okolie.

 

Čo v parku robiť

 

V Národnom parku sa ako inak môžete prechádzať a objavovať jeho zákutia. Pod vysokými skalami vedie množstvo cestičiek. Príkladom môže byť 112 km dlhý Malerweg, „Chodník maliarov“, ktorý vás prevedie po okolí a predstaví vám významné prírodné pamiatky. Kedysi sa po ňom prechádzali maliari a hľadali inšpiráciu v „stolovej hore,“ ktorá zdobí okolie. Popri rieke Labe zase vedie cyklotrasa. Tá vás prevedie údolím rieky okolo skál, predstaví vám Drážďany a privedie vás až k Severnému moru.

Kto chce vystúpiť do výšin, ten sa vydá na viu ferratu, alebo sa pustí do skalolezectva. Tunajšie skaly sú ideálnym priestorom na tréning, hoci nie všetky majú kovové istenie. V Národnom parku sú totiž na vyše 1100 skalných útvaroch zakázané akékoľvek zásahy.

Menej aktívni si zaplatia vyhliadkovú plavbu na palube niektorej z lodí. Prevezú sa po Labe a uvidia okolie z úplne inej perspektívy.

 

Kam sa vydať

 

Okrem úchvatnej prírody sa o turistov postarali aj ľudské zásahy. Jedinečný je most ponad rieku Labe. Z chodníka na skale Bastei je výhľad na široké okolie, no aj sám most je veľmi zaujímavý. Prvý bol postavený už v roku 1824, aby umožnil turistom dostať sa na blízke skaly. Neskôr ho prestavali na ten, ktorý tu aj dnes môžete navštíviť.

V blízkom Rathene stojí jedinečné divadlo. V prírode, priamo pod skalami, sa nachádza divadlo Felsenbühne Rathen. Inšpirovalo aj slávneho Carla-Mariu Webbera a známe postavy ako Old Shatterhand a Winnetou sú tu bežnými návštevníkmi.

Neďaleko leží pevnosť Königstein, ktorá dominuje okoliu. Pravidelne sa na nej uskutočňujú zaujímavé podujatia a v jej útrobách sa ukrýva múzeum plné histórie.

 

Služby

 

Ako všade inde v Nemecku, aj tu sa domáci zaujímajú o to, aby ich služby boli čo najlepšie. Prúdi sem mnoho turistov, takže je tu dostatok ubytovacích kapacít aj reštaurácií, niektoré z nich sú dokonca špecializované pre turistov na „Chodníku maliarov“. Oblasť si pre návštevníkov pripravila jednotný cestovný lístok VVO, ktorý vám umožní sa presúvať miestnymi vlakmi, autobusmi aj trajektami. V staromódnych autobusoch vás zase prevezú po najväčších pamiatkach ako je pevnosť Königstein a skala Bastei. Za oddychom choďte do kúpeľov Bad Gottleuba.

Ak sa chcete dozvedieť viac, pozrite si stránku germany.travel, kde sa dozviete všetko o možnostiach spoznávanie Nemecka.

Zdroj/autor: germany.travel, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa