Dedinka ako vystrihnutá z časopisu – Reine

2014-10-14 13:00:15 |   |    | 

Každá krajina má to svoje, a keď hovoríme o Nórsku hovoríme o prírode. O tajomných zákutiach, polárnej žiare, divokej zvery, ohromných fjordoch aj maličkých plážach. Keď ale chceme nájsť obrázok, ktorý Nórsko najviac vystihuje, siahneme po fotke dedinky Reise. Urobilo tak veľa ľudí a svetových médií. Táto dedinka má totiž všetko, čo si pod slovom Nórsko predstavíme. More, hory aj červené domčeky.



 

Maličká dedinka za polárnym kruhom

 

Reine leží na juhu súostrovia Lofoty. Tie sa nachádzajú už za polárnym kruhom na ďalekom severe Nórska. Cestovať sem je vďaka veľmi dobrej nórskej dopravnej sieti pomerne jednoduché, no nie lacné. Letecky sa prepravíte do Narviku a odtiaľ loďou na súostrovie (cestovať sa dá aj inými cestami, prípadne s cestovnými kanceláriami). Po ňom sa už pokojne môžete presúvať autom alebo verejnou dopravou. Keď sem konečne prídete, uvidíte dedinku s približne 300 obyvateľmi, ktorá sa skrýva pod vysokým kopcom na pobreží zálivu.

Niet divu prečo si svetové médiá vybrali tento kút Nórska za reprezentačný kúsok. V prekrásne modrej vode sa odráža bralo aj strechy tradičných severských domčekov. Dedinka dodnes žije z rybolovu, a preto sú na brehu rozostavené rybárske búdky. Niektoré z nich sú dokonca prerobené na útulné apartmány pre turistov.

Tých sem ročne prichádza pomerne veľa. Z celého sveta sa tu zbiehajú, aby sa vydali na túru, bicykel, alebo na more. Chodia sem v dvoch vlnách. Letní turisti si obzerajú prírodu, vychutnávajú plavbu popri veľrybách, alebo nočné výlety za svetla polnočného slnka. Tí, ktorí prichádzajú v zime, sa tešia hlavne na polárnu žiaru.

Z tejto dedinky vychádzajú aj veľmi zaujímavé túry, ako napríklad na najvyšší vrch ostrova, z ktorého je úchvatný pohľad na Reisefjorden, teda zátoku, v ktorej dedina leží. Reise našťastie nie je izolovanou osadou a veľmi blízko sa nachádzajú aj iné, trochu živšie, mestá. V 10 km vzdialenom  meste Å nájdete rybárske múzeum aj kemp, kde sa budete môcť ubytovať, bez toho aby ste platili za milé, ale na slovenské pomery drahé, chatky.

Zdroj/autor: lofoten.info, visitnorway.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa