Divoká pláž – Skaly v súboji s morom

2014-10-13 13:00:54 |   |    | 

Ďaleké pláže nie sú vždy len plné slnka a prekrásneho bieleho piesku. No aj tak si niektoré dokážu získať naše srdcia. Podobne je na tom sever Španielska, kde síce nájdete aj piesočné pláže, no tie najkrajšie sú plné skál a pripomínajú skôr divokú tvár prírody. Takouto sú aj pláže blízko mestečka Zumaia v Baskicku. Napriek divokému vzhľadu vás ohromia.



 

V kraji baskickom

 

Ako sme už spomínali, sever Španielska má odlišný charakter ako jeho juh. Tí, ktorí sem prídu za morom môžu byť prekvapení. Hoci niet prečo. Tento kraj leží na pobreží Atlantického oceánu, takže voda je tu málokedy teplá, zväčša silno fúka vietor a aj vlny sú silnejšie a väčšie. Keď však na chvíľu zoslabnú a aj príliv poklesne, blízko mesta Zumaia sa odhalia geologické útvary hodné povšimnutia.

 

Vo flyši čítate ako v knihe histórie

 

Prímorské mestečko sa má čím popýšiť. Leží totiž v časti ,kde príroda vytvorila niečo unikátne. Zemským pôsobením tu totiž vznikol takzvaný „flyš.“ Ide o sedimentárne komplexy, ktoré vznikli pôsobením nestálych tektonických a seizmických síl. Týmto sa usadeniny stlačili do blokov a tie zostali buď pod zemou, alebo vystúpili na povrch ako v Zumai. Pre geológov predstavuje tento 8 km dlhá pás neuveriteľný zdroj poznatkov. Z jednotlivých vrstiev dokážu čítať ako z knihy. 100 miliónov rokov majú ako na dlani.

 

Pláže na kúpanie aj výskum

 

V okolí mestečka ležia hneď dve očarujúce pláže. V bode, kde vteká do mora rieka Urola leží jedna, nazývaná Santiago. Druhá je ale zaujímavejšia. Itzurun sa na prvý pohľad môže zdať obyčajná, ale treba si počkať na odliv. Keď more klesne, odhalia sa úhľadne zoradené pásy skál. Vlny na ne divoko narážajú, čím sa skaly pomaly a postupne menia. No aj behom tisícok rokov si zachovali svoje ostré línie.

Pásy sa schovávajú v piesku, a preto treba počkať kým ich more dostatočne obmyje. Najlepšie je prísť sem v lete a na jeseň, keď je odliv najsilnejší a more odhalí všetky skaly.

 

Vysoko nad vodou

 

Pobrežie severnej časti Španielska je známe dramatickými vysokými bralami. Na jednom z nich, takmer sa samom kraji stojí pustovňa San Telmo. Postavená bola približne v roku 1540 a dodnes slúži ako svätyňa moreplavcov, ktorých je v Baskicku ešte stále dosť. Okrem pohľadu na rokokový interiér ponúka neopísateľný výhľad na more a v ňom ukryté skalné pásy.

Zdroj/autor: minube.com, whenonearth.net, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa