Kanadskou divočinou – Rieka ktorá sa zarezala do „ocele“

2014-10-10 17:30:00 |   |    | 

Každá krajina má svoje prednosti a keď hovoríme o Kanade, tak hovoríme o prírode. O neskrotnej, majestátnej a neporaziteľnej prírode, ktorá vládne väčšine kanadského územia. Extrémy sú tu bežné a to, čo by inde bolo zázrakom prírody, je v Kanade bežné. Hoci si príroda vzala časť územia, stále ho poskytuje návštevníkom a turistom, ktorí sa neboja vyraziť do prírody a obzrieť si čo sa ponúka.



 

Národný park Jasper

 

V divočine, uprostred Kanady, leží mestečko Jasper. Žije v ňom približne 4 ľudí, ktorí majú to šťastie žiť uprostred Kanadských Skalnatých vrchov. Pôvod mesta leží v nedávnych obchodných časoch, keď sem prichádzali obchodníci s kožušinou. Založili tu osadu a aj národný park.

Pomenovali ho po Jasperovi Hawesovi, ktorý bol v tom čase významným prispievateľom do miestnej kasy. Park bol tak dôležitou súčasťou okolia, že aj neďaleké mesto sa rozhodli pomenovať po ňom. A tak vzniklo mesto Jasper, ktoré vždy predstavovalo chránený kúsok civilizácie v nespútanej divočine.

Národný park založili už v roku 1907, takže patrí k tým najstarším v celej Kanade. Za vyše sto rokov tu vznikla sieť až 1 000 km turistických chodníkov. Vedú cez nenáročné oblasti, až na vysoké kopce, ktoré sa neskryjú na žiadnej fotke.

Vďaka ochrane, ale aj uzavretosti celého parku, sa tu zachovalo veľké množstvo zvierat a rastlín. Svetový trend poklesu druhov našťastie Národný park Japser nepostihol. Dodnes tu nájdete 1 300 druhov rastlín, 40 druhov rýb, 277 druhov vtákov a 69 druhov cicavcov. V lesoch pokojne môžete stretnúť losy, jelene, bobry, ovce, horské kozy, medvede, pumy, zajace, vlkov, rysy alebo dikobrazov.

 

Divoká šelma

 

No to, prečo sem ľudia prichádzajú sa ukrýva v rieke. Nepatrí síce k najdlhším ani najväčším, ale zato vyniká svojou silou. Rieka Athabasca, ktorá preteká cez územie dlhé vyše 1 200 km, ústi do rovnomenného jazera. V oblasti Národného parku Jasper je jej najznámejšou časťou vodopád Athabasca.

Rieka upútava pohľad v ktorejkoľvek časti, no vodopády sú predsa len najobľúbenejšou súčasťou každého toku. Bod, v ktorom sa rieka prepadáva dolu má vždy najväčšiu pozornosť. Vďaka správe parku je tento pohľad na Vodopád Athabasca umožnený z viacerých vyhliadkových plôch v okolí.

Síce meria len 23 metrov, no pohľad naňho je strhujúci, keďže je pomerne úzky. Voda trieštiaca sa na skalách a hladine hlboko pod vami vás  počas teplých dní príjemne osvieži. Dostanete sa totiž veľmi blízko.Návštevníci odporúčajú navštíviť vodopád na jeseň, prípadne ráno a navečer, keď tu nie je toľko ľudí.

 

Zdroj/autor: pc.gc.ca, trailpeak.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa