Svetové metropoly s úchvatnou architektúrou

2014-10-06 13:06:31 |   |    | 

Na svete stojí množstvo úchvatných a dych berúcich stavieb. Šikovní architekti ich roztrúsili kade-tade, by sme sa z nich mohli tešiť po celom svete. Výbeh najúchvatnejších kúskov je čisto subjektívny, ale niektoré mestá sa hrdia tým, že sa v nich ukrýva väčšie množstvo zaujímavých stavieb, ako inde. Sú to moderné aj starobylé mestá, do ktorých sa ich od vzniku sťahovali majstri svojho odboru a zveľaďovali ich. Ktoré metropoly sú preslávené ich architektúrou?



 

Brazília

 

Hlavné mesto, s rovnakým menom ako štát, je pomerne mladé, no i tak sa už radí k mestám, kde architektúra zohráva dôležitú úlohu. Keďže vzniklo až v 50. rokoch minulého storočia na prázdnom mieste niekde uprostred Brazílie, architekti mali skvelú príležitosť založiť niečo veľké. Neboli oklieštení pôvodnými stavbami, a tak vytvorili mesto podľa ich modernistických predstáv. Vytvorili presnú štruktúru, ktorá sa odrazila na vonkajšej stavbe mesta, ale aj na jednotlivých budovách. Všetko v rámci harmónie. Ostré s oblým, veľké s malým, zelené so zastavaným. Ocenilo to aj UNESCO.

 

Dubaj

 

Spojené arabské emiráty už niekoľko rokov zažívajú rozkvet a vidno to aj na tunajšej architektúre. Príliv peňazí financuje okázalé stavby, ktoré by ste uprostred púšte ani nečakali. Najvyššie budovy, umelé ostrovy, úchvatné zábavné parky, hotely, ktorých počet hviezdičiek je už aj ťažké spočítať. Veľkolepé, nápadné, výrazné, okaté, dráždivé, nevšedné, bláznivé, výstredné... Hoci toho v okolí veľa nie je, mesto sa snaží vyťažiť z turizmu čo sa dá. V Dubaji totiž môžete takmer všetko, kúpať sa aj lyžovať, a to všetko uprostred horúcej púšte.

 

Atény

 

Teraz z trochu iného kúta. Kolíska kultúry a vzdelanosti mala vždy aj ráz architektonicky zaujímavého mesta. Obývané bolo už v Neolite a postupne sa tu vystriedali viaceré spoločenstvá. Atény sa z obyčajného mesta stali náboženským, politickým, kultúrnym aj športovým centrom. Tunajšie pamiatky zachovávajú vážený dojem, ktorý nadobudli počas života. Akropola, chrámy, kostoly, športoviská a iné sú miesta, ktorý ovplyvnili architektúru celého sveta. Aj dnešné moderné stavby v Aténach stále čerpajú z dávnej histórie.

 

Florencia

 

Kto ju navštívil, už asi nezabudne na nekonečný rad červených striech, ktorý pretkávajú dómy a veže. Tehličky a úzke uličky vás prenesú späť v čase, keď tu žili najväčší umelci doby. Rozkvital tu ale aj obchod, ktorý mestu zaručil to, že dodnes obdivujeme stavby roztrúsené v jeho centre. Paláce, dómy aj obyčajné domčeky predstavujú skvosty renesančnej architektúry. Každý z nás pozná pohľad na Ponte Vecchio s jeho domčekmi, na galériu Uffizi, Palazzo Vecchio, alebo na dóm Santa María del Fiore.

 

Rím

 

Večné mesto si už dávno poistilo to, že naň nik nezabudne. Od počiatku v sebe ukrývalo veľkých bojovníkov, umelcov aj architektov. Keďže bolo centrom Rímskej ríše, ale aj duchovným centrom kresťanov, bohatí si tu nechávali stavať tie najkrajšie z najkrajších budov. Aj dnes je prechádzka Rímom ako balzam na dušu (odhliadnuc od množstva turistov). Rozľahlé námestia a budovy sa striedajú s úzkymi uličkami, skrytými „piazzami,“ miestami, ktoré túžite objavovať len vy sami. No užijete si aj pohľad na velikánov ako Koloseum, Námestie sv. Petra, Anjelsky hrad alebo Španielske schody.

 

Šanghaj

 

V Číne to v posledných rokoch tiež rastie, hlavne do výšky. V meste Šanghaj trvajú rozhodnutia len niekoľko minút, čo vidno aj na rýchlom rozmachu. V obchodnej štvrti je rušno vodne v noci, keďže netreba zaháľať. Výškové budovy tu rastú ako po daždi, čo však nebráni vyniknúť tradičnej architektúre. Teda tradičnej koloniálnej. Jeden z brehov je totiž ochránený pred zásahmi moderného sveta. Preto pri pohľade z lode máte možnosť vidieť históriu aj moderný svet, ktorému dala vzniknúť.

 

Berlín

 

20. storočie poznačilo architektúru vo všetkých mestách. No v Berlíne sa toto storočie podpísalo viac ako inde. Po druhej svetovej vojne zostalo v meste len málo budov, ktoré by boli neporušené, takže bola nevyhnutná ich oprava, prípadne modernizácia. Aj rozdelenie a následné spojenie sa preukázali na vzhľade Berlína. Po páde múru však došlo k obrovskému nárastu stavebných aktivít a do mesta sa dostal moderný duch. Vynovovali sa námestia aj historické budovy. Našťastie niektoré z nich zostali v dobrom stave, a tak mesto ponúka zmes modernej aj tradičnej architektúry.

 

 Chicago

 

Veterné mesto, kde vzniklo slovo „mrakodrap.“ Chicago je rodiskom americkej modernej architektúry. Po veľkom požiari, ktorý zničil obrovské množstvo budov, mali stavbári dostatok priestoru na zastavanie. Pustili sa do práce a vytvorili mesto plné úchvatných, elegantných a vysokých budov. Typické veľkomesto sa pýši neskutočným množstvom mrakodrapov. Bol tu postavený aj ten úplne prvý. Mal 10 poschodí a ako prvý nebol postavený z kameňa a tehál, ale zo železa a ocele. Najvyšší mrakodrap mesta je dnes Willis Tower, z ktorého je úchvatný pohľad na mesto, ale aj šíre diaľky, kam len okolo dovidí.

 

Paríž

 

Romantické duše, ale aj odborné oko architekta, sa pri prechádzke mestom nebude môcť vynadívať. Historické mesto plné chrámov a známych pamiatok dopĺňa moderná štvrť, ale aj moderné pamiatky v centre. Ak sa vám pozdáva kontrast aktuálneho sveta a minulosti prejdite sa okolo Národného centra umenia a kultúry Georgea Pompidoua. Aj slávna pyramída pred múzeom Louvre ponúka prepojenie starého s novým. Čisté historické línie nájdete v chráme Matky Božej Notre Dame, Invalidovni, alebo Sacré-Cœur, a naopak úplnú modernu v Eiffelovej veži, alebo v modernom obchodnom centre v západnej časti.  

 

Barcelona

 

A záver prichádza mesto, ktoré architektúrou bolo poznačené do takej miery, že dnes si Barcelonu, bez týchto znakov nevieme predstaviť. Už len samotný pohľad z hora poteší harmonicky zmýšľajúce oko. Veľká časť mesta je totiž postavená v pravidelných štvorcoch, ktoré takmer nič neruší. Ani výškové budovy. Historické aj moderné budovy tvoria dokonalé prostredie. Známe aj neznáme, všetky chytia za srdce. Najznámejšími kúskami sú preslávené stavby Antonia Gaudího, ktoré svojou jedinečnosťou podčiarkujú aj jedinečnú pozíciu Barcelony medzi inými architektonicky atraktívnymi mestami.

 

Zdroj/autor: askmen.com, bootsnall.com, SiSa, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa