Jeseň v slovenských kúpeľoch: Užite si predĺžené víkendy

2014-10-04 10:00:00 |   |    | 

Po rušnom lete vám istotne padne vhod chvíľka na oddych. Ak si chcete užiť ešte pred koncoročnými sviatkami trošku voľna a nie ste fanúšikom poznávacích zájazdov, ideálnou voľbou môžu byť pre vás kúpele. Okrem krátkej dovolenky si užijete aj starostlivosť o svoje telo a keď budete mať chvíľku voľna, môžete zájsť aj na pár výletov v okolí. Na Slovensku nájdete množstvo kúpeľných zariadení a väčšina z nich ponúka aj zvýhodnené jesenné pobyty. My vám vyberáme tri z nich, no prispôsobiť si ich môžete aj podľa vzdialenosti od vášho bydliska, ale aj podľa ešte nepreskúmanej lokality.



 

Brusno

 

Začneme v srdci našej krajiny, na strednom Slovensku v Brusne. Tieto kúpele prešli kompletnou rekonštrukciou, takže sa premenili na kvalitný štvorhviezdičkový hotel. Výhodou je, že všetky procedúry, lekári, kaviareň aj stravovanie sa nachádzajú v jednej budove, takže ak aj bude zlé počasie, budete mať všetko po ruke. V Brusne sa zameriavajú predovšetkým na problémy srdca a obehového ústrojenstva. Okrem nich sa liečia aj rôzne komplikácie s trávením a poruchy látkovej výmeny. Práve na liečbu týchto chorôb slúži aj tunajší minerálny prameň, ktorý vyviera na štyroch miestach. Okrem nich ošetrujú aj problémy pohybového ústrojenstva a neurologické ťažkosti.

 

Do konca novembra môžete využiť ponuku jesenných pobytov. Ich dĺžka nie je stanovená, je teda len na vás, ako si ju uspôsobíte podľa vašich požiadaviek. Cena na jeden deň je 65 eur. V nej máte okrem stravy formou bufetových stolov a ubytovania aj vstupnú prehliadku, 2 procedúry denne, 2 nadštandardné služby za pobyt, jeden horúci nápoj v bare a neobmedzený pobyt v bazéne a saunách. Dôchodcovia dostanú za rovnakú cenu o jednu procedúru denne naviac.

Ak sa rozhodnete urobiť výlety do okolia, tak v blízkosti máte najmä mesto Banská Bystrica s bohatým kultúrnym vyžitím. Navštíviť môžete aj drevený artikulárny kostol v Hronseku, skvelým zážitkom je výlet Čiernohorskou železnicou, zájsť môžete aj do jaskyne Bystrá alebo do vzdialenejšieho Zvolena. V niektoré dni organizujú výlety aj priamo kúpele.

 

Piešťany

 

V zahraničí najviac preslávené slovenské kúpele. Dobré meno si vytvorili nielen vďaka stále sa zlepšujúcim službám, ale najmä vďaka liečivému bahnu, ktoré už pomohlo mnohým ľuďom s dlhodobými zdravotnými problémami. V Piešťanoch sa liečia všetky problémy pohybového aparátu, ťažkosti s chrbticou, poúrazové stavy a ochorenia spojené s neurologickými ťažkosťami.

 

Výhodou kúpeľov v Piešťanoch je, že si môžete pohodlne zabezpečiť ubytovanie aj mimo kúpeľných ubytovacích zariadení. A si objednáte len procedúry, čím môžete ušetriť a urobiť si program presne podľa vašich predstáv. Od septembra do konca marca platí akcia každá tretia noc zadarmo. Na pobyte musíte zostať 6 nocí, no v skutočnosti zaplatíte iba za štyri. Ubytovanie na jednu noc je v závislosti od kvality hotela od 64 do 85 eur za noc. V cene je aj polpenzia, 10 procedúr, vstupná prehliadka a cvičenia. Piešťany ponúkajú aj rôzne tematické balíčky ako napríklad zimný, skrášľovací a mnohé iné.

Aj z Piešťan sa môžete vybrať hneď na niekoľko výletov v okolí. Najprv preskúmajte samotné mesto a vyberte sa na prechádzku po promenáde. K dispozícii máte aj cyklochodník. Veľmi obľúbená je blízka Farma Nový Zéland s exotickými zvieratami a bohatým programom. Nádherný je park miniatúr v obci Podolie, kde sa nachádza 27 modelov slovenských pamiatok. A ďaleko to nemáte ani do Trnavy, kde sa môžete prejsť po námestí.

 

Bardejov

 

A na záver zájdeme aj do monarchami obľúbeného Bardejova. Úžasné miesto, kde si naozaj oddýchnete od všetkých starostí. V Bardejove liečia choroby obehového a tráviaceho ústrojenstva. Môžu ich navštíviť aj pacienti s onkologickými problémami, neurologickými ťažkosťami, niektorými pohybovými problémami, ale aj ženskými chorobami a chorobami obličiek.

Bardejov ponúka celoročne niekoľko druhov zaujímavých balíčkov. Špeciálne počas jesene je to Wellness Witality program, ktorý však nezahŕňa konzultácie s lekárom a procedúry sú vopred určené. Ich počet závisí od nocí strávených v kúpeľoch. Ak zostanete viac ako dve noci, budete mať aj vstup do vitálneho sveta. Zaujímavosťou je pobyt Elizabeth, ktorý okrem relaxačnej časti zahŕňa aj rôzne skrášľujúce procedúry. Základný pobyt Wellnex Relax môžete využiť už aj na jednu noc a v závislosti od dĺžky pobytu vám lekár predpíše aj príslušný počet procedúr. Ceny za všetky pobyty závisia od veľmi širokej možnosti ubytovania.

Pri pobyte v bardejovských kúpeľoch predovšetkým musíte navštíviť samotné mesto Bardejov. Jeho historické centrum patrí k tým najkrajším na Slovensku a ešte k tomu sa tam nachádza aj krásny kostol a niekoľko múzeí. Ak máte radi turistiku, môžete sa vybrať po trase náučného chodníka k hradu Makovica v Zborove. Zájsť môžete aj do Prešova, ktorý sa odtiaľ nachádza ani nie hodinu cesty. A kvôli blízkej polohe sú obľúbené aj výlety do Poľska.

 

Zdroj/autor: kupelebrusno.sk, piestany.danubiushotels.sk, kupele-bj.sk, David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.2/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa