Okúzľujúce Julské Alpy – Slovinský Bled

2014-09-30 13:00:00 |   |    | 

Ak hľadáte čarovné mestečko v dokonalej prírode, už nehľadajte. Našli sme ho za vás. Je ukryté pod vrcholmi Álp a vyzerá očarujúco v ktoromkoľvek ročnom období. Či už prídete v lete a vykúpete sa v jazere, navštívite ho behom týchto jesenných dní, alebo si ho obzriete ukryté pod bielou prikrývkou neoľutujete. Vždy vás ohromí slovinský Bled.



 

Mestečko v područí hôr

 

Na severozápade krajiny, na mieste kde sa stretajú dve rieky, stojí na brehu jazera malebné mesto Bled. Obývané je tisícky rokov, keďže sa tu už v dobe kamennej ťažili nerasty. Inak za sebou nemá dramatickú históriu. Roky tu pokojne plynú a bez väčších problémov sa tu striedajú ročné obdobia, ktoré mesto vždy ukryjú do nových prekrásnych šiat.

Stačí si len nájsť ideálnu polohu a môžete naraz pozorovať takmer všetko okolité zaujímavosti. Na jazere sa zračí odraz hôr, hradu aj mesta. V neďalekom národnom parku je zase v lesoch ukrytý pokoj a nedozierna krása.

 

V lone prírody

 

Jazero Bled

 

Na brehu, ale aj priamo na jazere je množstvo vhodných miest pre oddych a šport. 2,1 km dlhé a 1,3 km široké jazero je obohnané turistickými aj cyklistickými chodníkmi. Pohodoví turisti si ho môžu obísť a sledovať na hladine odraz hôr. Kto sa vody nebojí si môže prenajať loďku a trochu si zaveslovať, prípadne sa nechá previezť na tradičnej loďke.

 

Ostrov Bled

 

Na jazere je okrem množstva lodičiek aj ostrov. Podľa legendy tu žila samotná slovanská bohyňa lásky, života a plodnosti – Živa. V predkresťanskej dobe mala na ostrove aj svoj chrám, ale ten neskôr prestavali na kresťanský. Svoju dnešnú podobu získal v 17 .storočí. S kostolom je spojených aj niekoľko iných tradíciílegiend. Dodnes, ak si tu ženích chce zobrať svoju nevestu, musí ju vyniesť po 99 kamenných schodoch hore do veže.  

 

Roklina Vintgar

 

Bez zásahu človeka by bola táto roklina takmer neprechodná. Divoká príroda len necelé 4 km od mesta je jednou z najnavštevovanejších atrakcií Slovinska. Prechádza pomedzi kolmé skaly a záverečný pohľad na vodopád. Taká je pokojná prechádza nedotknutou prírodou.

Pozrieť si ale môžete ísť aj Triglavský národný park, neďalekú jaskyňu Babjizob, vodopád Iglicu a roklinu Pokljuka.

 

Za kultúrou ďalej zájdeš

 

Hrad Bled

 

Vysoko na mestom aj jazerom, na strmej skale stojí hrad. Už od počiatku šlo skôr o pevnosť, keďže mal slúžiť na obranu a nie hostiť šľachtu. S výstavbou sa začalo už v roku 1004. V stredoveku dokonca jeho obrannú pozíciu posilnili a k hradu pridali aj priekopu. Po zemetraseniach bol hrad vážne poškodený a až po jeho opravách získal dnešnú podobu. V týchto časoch slúži na reprezentačné účely a výstavy.

 

Zákusok Bled

 

K typickým špecialitám mesta bez pochýb patrí slávny zákusok, rez Bled. Správnu chuť a konzistenciu si Blendania strážia, hoci je recept veľmi jednoduchý. Tak či tak, posedieť si pri jazere s výhľadom na hrad a ostrov musíte skúsiť aj s týmto zákuskom na tanieri.

Zdroj/autor: bled.si, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa