Najúžasnejšie pamiatky v Európe (1. časť)

2014-10-12 10:00:00 |   |    | 

V Európe sa nachádza množstvo nádherných pamiatok. Sú tu však také, ktoré sa svojou polohou, tvarom, architektúrou, farbou či rozložením odlišujú od ostatných, a preto vynikajú. Pozrite sa na najpodivnejšie a najúžasnejšie pamiatky Európy. Tu je výber tých najkrajších - objavte Atómium v Bruseli, Hallgrímurov kostol v Reykjavíku, Sochu Krista v Lisabone a iné.



 

Hallgrímurov kostol – Reykjavík, Island

 

Dizajn kostola bol navrhnutý v roku 1937 štátnym architektom Guðjón Samuelssonom. Navrhnutý bol tak, aby sa podobal na čadičové lávové prúdy krajiny Islandu. Trvalo 38 rokov (1945-1986), kým sa kostol postavil.

 

Socha Krista (Cristo Rei) – Lisabon, Portugalsko

 

Myšlienka postaviť Sochu Krista prišla v roku 1934, kedy Eminencia Manuel Gonçalves Cerejeira navštívil Brazíliu. Po vzhliadnutí Sochy Krista Vykupiteľa v Corcovade sa zrodila túžba v jeho srdci vybudovať niečo podobné v Lisabone. Myšlienka bola s nadšením privítaná v roku 1936.  

 

Atómium – Brusel, Belgicko

 

Príbeh Atómium je predovšetkým o láske, láske Belgičanov, ktorú majú k mimoriadnej štruktúre symbolizujúcej rozpoloženie, ktoré vtipne kombinuje estetickú odvahu s technickým majstrovstvom. Vzhľad je neobvyklý a nezabudnuteľný a má vzácnu vlastnosť – pozdvihuje ducha všetkých prítomných a evokuje v nich predstavivosť.

 

La Sagrada Familia – Barcelona, Španielsko

 

Kostol je prácou na veľkolepom meradle, ktorá sa začala v roku 1882 z projektu diecézneho architekta Francisca de Paula del Villar. Na konci roka 1883 bol prácou poverený Gaudí, ktorý túto výstavbu neopustil až do jeho smrti v roku 1926. Od tej doby pokračovali na výstavbe rôzni architekti podľa originálnej myšlienky. Budova sa nachádza v centre Barcelony a v priebehu rokov sa stala najuniverzálnejším znakom identity mesta a krajiny.  Je navštevovaná miliónmi turistov každý rok a mnoho ďalších ju študuje z architektonického a náboženského obsahu.

 

Palacio de Pena – Sintra, Portugalsko

 

Palác stojí na kopci nad mestom Sintra a počas jasného dňa je možné ho vidieť až z Lisabonu. Je národnou kultúrnou pamiatkou a je jedným z hlavných prejavov  romantizmu 19. storočia vo svete. Palác je zapísaný na zozname svetového dedičstva UNESCO a jedným zo siedmich divov Portugalska. Používa sa aj pri štátnych návštevách prezidenta Portugalska a ďalších vládnych úradníkov.

 

Palác Cheval – Hauterives, Francúzsko

 

Toto dielo sa stavalo 33 rokov jediným človekom Ferdinandom Chevalom – poštárom, ktorý zbieral štrk a kamienky a dopĺňal to mušľami, ulitami a lastúrami, ktoré lepil jedno na druhé. Sú tu zakomponované stavby z celého sveta, aj keď on sám nebol cestovateľom a neopustil svoj kraj. Palác tu stojí vyše sto rokov a je obdivovaný turistami, ktorí sem prichádzajú. Chevalovo heslo znie „Ak príroda je schopná urobiť sochu, ja budem robiť architekta a murára.

 

Hotel Inntel Zaandam – Amsterdam, Holandsko

 

Vizuálne ohromujúci 4 – hviezdičkový hotel má impozantnú fasádu. Štruktúra je tvorená nahromadenými tradičnými domami, ktoré sú typické pre región Zaan. Hotel disponuje nádhernými izbami, wellness klubom s bazénom a bezplatným Wi- Fi. Stručne povedané ponúka to najlepšie z tradície v kombinácii s moderným komfortom. Ideálne miesto na prenocovanie, oslavy či konferencie.

Zdroj/autor: europeanbestdestinations.org, Zuzana Fialová

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.7/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa