TIPy na víkend – Poznámka: bubny, jedlo, šarkany, filmy ...

2014-10-10 13:00:00 |   |    | 

Čas neúprosne letí a útechou je aspoň to, že vždy na konci týždňa je víkend. Čas pre nás, ktorí radi využívame na oddych. Či už aktívne, alebo pasívne, chceme ho využiť na 100 %. Presúvame sa domov, alebo za známymi, hľadáme miesta, ktoré by stáli za spoznanie. Medzi to sa však môžete zastaviť aj v našich mestách, kde pre vás pripravili skvelý jesenný program. S Dromedárom sme sa pozreli, čo sa oplatí tento víkend navštíviť.



 

Martin

 

Múzeum slovenskej dediny v Martine si na nedeľu pripravilo podujatie Keď sa zima opýta. Predstavia sa tu staré zvyky a tradície, ktorými sa naši predkovia pripravovali na zimu. Budú sa krájať jabĺčka, tlačiť kapusta, pučiť fazuľa a podobne. Príde aj na ochutnávanie lahôdok zo zemiakov, pohanky a kapusty. Aktívnejší sa zapoja do ručných prác, alebo si pozrú ako sa podkúvali kone. Program obohatia aj vystúpenia ľudovej hudby.

 

Jablčné hodovanie

 

Tento víkend sa niektoré mestské časti Bratislavy a okolité mestá až po Malacky zapoja do spoločného Jablčného hodovania. Návštevníkov čakajú tradičné pochúťky, ktoré dokážu že jablká sú všestranné a dá sa z nich vyrobiť takmer všetko. Zákusky, koláče, pivo, sajder (známy aj pod anglickým názvom cider) a veľa iných. Podujatia vždy sprevádzajú aj kultúrne vystúpenia. Ak máte záujem navštívte Malacky, Modru, Pezinok, Senec, Jabloňovo, Limbach, alebo bratislavské Vajnory, Ružinov alebo Devínsku Novú Ves.

 

Rožňava – Betliar

 

Jedinečné podujatie sa odohrá túto sobotu pred kaštieľom v Betliari. Jazda svätého Huberta sem totiž priláka vyznávačov prekrásneho športu – jazdy na koni. Podujatie sa začne lovom na „líšku.“ Tú bude predstavovať jazdec s líščím chvostom. Popri love budú prebiehať rôzne zaujímavé predstavenia. Návštevníci si obzrú voltíž (akrobatické cvičenie na neosedlaných koňoch), prehliadku poľovníckych psov aj ukážky lovudravými vtákmi. Pre deti budú pripravené súťaže a hry, ktoré preveria všetky ich schopnosti. Večer sa zakončí ohňovou šou. 

 

Čekovce

 

K starej dobrej kuchyni našich materí sa v sobotu navráti podujatie Tradičná chuť Hontu. V súťaži sa predstavia pôvodné jedlá plné chute, ktorú si ešte pamätám zo stolov našich starých rodičov. K súťaži sa pridá detská výstava, seminár o zdravom stravovaní, ochutnávka syrov, destilátov, vín a zabíjačkových výrobkov.

 

 

Košice

 

Cez víkend bude v Košiciach prebiehať festival vyzdvihujúci multikultúrnosť mesta, festival Rozmanitosť. Tretí ročník predvedie tance z ďalekého Thajska, Bolywoodu, ale aj Orientu. Predstavenia okorení africká bubnová šou. Nebude chýbať ani tradičný Polievkový festival, kde sa účastníci pokúsia navariť čo najväčší počet rozličných polievok.

 

Poprad

 

Do konca víkendu ešte môžete navštíviť aj Medzinárodný festival horských filmov. Do súťaže sa zapojilo 45 filmov z 15 krajín, takže bude čo pozerať. Témy sú samozrejmé hory, cesty, výstupy, ale aj extrémne športy a podobne. Odprezentujú sa aj slovenské filmy a festival obohatia aj zahraniční hostia. Mimo premietaní prebehne súťaž v lezení na boulderi a výstavy fotografií.

 

 

Bratislava

 

Bienále Animácie Bratislava 2014 premení mesto na pár dní na rozprávkovú krajinu. 12 ročník medzinárodného festivalu kreslených filmov pre deti predstaví staré aj nové filmy, autorov aj výstavy. Premietať sa bude v bratislavských kinách, ale niektoré z filmov budú premietané aj v SkaliciPrievidzi.

 

Festival perkusií 2014 – Wold of the Drums v nedeľu, v Dome kultúry Ružinov, predstaví skvelých bubeníkov zo Slovenska aj sveta. Na jednodňovom festivale budú okrem hlavných vystúpení prebiehať aj tanečné vystúpenia, koncerty, dielne a hry pre deti. Lístky si môžete zakúpiť na stránke predpredaj.sk.

 

Nitra

 

Prišiel čas jesene, vetra a teda aj šarkaniád. Jedna sa uskutoční aj v sobotu na nitrianskej kalvárii. Všetko sa začne o 13:00, keď sa predstavia súťažiaci so svojimi šarkanmi. Potom ich aj vypustia a už sa bude súťažiť. Pomedzi to budete môcť ochutnať aj výrobky z gaštanov, medu a belgickej čokolády.

 

Žilina – Rajecké Teplice – Rajec

 

K dávnym časom spred vyše sto rokov si pričuchnete ak sa pôjdete zviesť Rajeckou Ančou. Cez víkend bude totiž opäť premávať stará železnica medzi Žilinou a Rajcom. Podujatie s názvom Nostalgická jazda Rajeckou Ančou vás zavezie do Rajca, kde vám predstavia lokomotívu, jej históriu, pôvodné uniformy a podobne. Deti si vyskúšajú rôzne hry a starší budú môcť stráviť deň v kúpeľoch Rajecké Teplice. Vlak odíde zo žilinskej stanice o 9:30 a 13:30.

 

 

Zdroj: SITA, TASR, SACR

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa