Žiarivé ako nebo – Modré jazierko privábi váš pohľad

2014-10-09 13:00:00 |   |    | 

Zásahy človeka do prírody zvyčajne nie sú príjemné. Stavba veľkých budov, odlesňovanie a podobne nám nepripomínajú nič po čom by sme túžili. No z času na čas sa podarí pravý opak. Takýmto príkladom je aj jazierko, ktoré vám teraz predstavíme. Nech sa páči: Modré jazierko.



 

Pod aktívnou sopkou

 

Mesto Biei, ležiace na japonskom ostrove Hokaido, malo kedysi veľké problémy s aktívnou sopkou Tokachi. Pri výbuchu totiž dochádzalo k závažným zosuvom lávy a bahna, ktoré ohrozovali mesto a jeho okolie. Preto sa Japonsko rozhodlo, že si so sopkou poradí po svojou. Hore riekou Bieigawa postavili priehrady slúžiace na zadržanie život ohrozujúcich zosuvov. Pri tomto sa im však podarilo vytvoriť ešte niečo iné. Veľmi zaujímavé a dnes aj populárne Modré jazierko.

 

Dychberúca modrá

 

To, čo sem láka turistov z celého sveta, je záhadná modrá farba. Jazierko je po nej aj pomenované, no z času na čas svoj vzhľad zmení. Odtieň závisí od uhla pohľadu, ale aj počasia. Dá sa tu vidieť všetko od žiarivo modrej až po tmavo zelenú.

Vysvetlení je viacero, no nik si nie je úplne istý, čo spôsobuje tak neprirodzený a predsa lákavý odtieň. Niektorí tvrdia, že je to pre hydroxid hlinitý. Ten by mal odrážať svetlo podobne ako zemská atmosféra. No vedecký dôkaz zatiaľ neexistuje.

Pohľad lákajú aj zoschnuté kmene stromčekov, ktoré tu zostali zaplavené. Úhľadne zoradené vytvárajú magický dojem. Ľudia si ich radi obzerajú počas jari, leta a jesene, no úchvatné sú aj keď padne prvý sneh. Vtedy sa jemná biela s žiarivo modrou prekrásne dopĺňajú.

 

Vďaka ti Apple

 

Donedávna bolo jazierko privilégiom domácich. Tí si jeho krásu mohli vychutnávať plnými dúškami. Prichádzali sem len turisti, ktorí sa vybrali navštíviť mestečko Biei. Zmenilo sa to až keď spoločnosť Apple vydala nový operačný systém OS X Mountain Lion  (verzia 10.8). Na jeho pozadí sa totiž nachádzalo práve Modré jazierko. Vďaka japonskému fotografovi sa tak jazierko dostalo na obrazovky miliónov ľudí.  

Zdroj/autor: nationalgeographic.com, amusingplanet.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa