Príroda s človekom – Úchvatné divadlo plné stalagmitov

2014-10-15 13:00:21 |   |    | 

V ohromne veľkej a tajuplnej Číne sa ukrýva nejeden skvost. Odhliadnuc od politickej situácie je Čína ideálna na cestovanie, keďže jej príroda štedro nadelila všemožné divy, javy a úkazy. Teraz sa bližšie pozrieme, čo presne nájdeme blízko mesta Kuej-lin. V temnote sa tu totiž odohráva úchvatné divadlo.



 

Jaskyňa trstinových píšťal

 

Prapodivný názov pomenováva očiam lahodiacu jaskyňu ležiacu asi 5 km od mesta Kuej-lin. Patrí k niekoľkým atrakciám, ktoré okolie mesta ponúka. Kto sem príde môže si obzrieť jaskyňu, Sloniu horu, horu Fubo a mnohé iné. Trochu ďalej, asi 66 km, leží aj jeden z najzachovalejších kanálov na svete, kanál Ling. Postavili ho už 200 rokov pred Kristom a dodnes si zachoval svoj útulný vzhľad a funkčnosť.

Jaskyňa patrí medzi typické krasové jaskyne a vznikla približne pred 180 miliónmi rokov. Vďaka 77 nápisom, ktoré sa dodnes dochovali, vieme, že ju Číňania poznali a navštevovali už pred 1200 rokmi. Tieto záznamy pochádzajú približne z roku 792 a zachycujú návštevy dynastie Tang. Takže existuje rukolapný dôkaz, že jaskyňa bola obľúbená už vtedy. No zmenilo sa to asi na 1000 rokov, keď sa na ňu zabudlo. Stratila sa v lesoch a až v 40. rokoch minulého storočia ju objavili utečenci, čo sa skrývali pred japonskými vojakmi. Vtedy jaskyňa slúžila aj ako kryt pred náletmi.

 

Krása na prvý pohľad

 

My Slováci sme zvyknutí na jaskyne a bohaté krasové zdobenia, no to, čo tu Číňania vytvorili dokonale prepája prácu človeka a prírody. Vysoké stalagmity, stalaktity a kamenné útvary v jaskyni dlhej 250 metrov totiž nasvietili farebnými lúčmi. Prekrásne formácie s menami ako Krištáľový palác, Dračia pagoda, Panenský les a Hora kvetov, v sebe ukrývajú zaujímavé príbehy a spolu s priam magickou žiarou vytvárajú tajomnú atmosféru, ktorá zapôsobí na každého.

Jeden z príbehov hovorí o učencovi, ktorý sa rozhodol opísať krásu Jaskyne trstinových píšťal. Prišiel sem, aby našiel správne slová vyjadrujúce jeho údiv, no postretla ho len smrť. Na adekvátne slová totiž nemohol prísť a trvalo mu to tak dlho, až sa premenil na jeden z kameňov, okolo ktorých sa dnes prechádzajú turisti.

 

A prečo tie píšťaly?

 

Pre nás nevšedný názov má jednoduché vysvetlenie. Pred vchodom do jaskyne rastie trstina, z ktorej domáci radi robia píšťaly. Využívajú ich aj na zárobok, keďže píšťalky predávajú tisíckam turistov navštevujúcim jedinečnú jaskyňu.

Návštevník by sa mal pripraviť aj na to, že v jaskyni si objekty nemôže vyfotografovať. Hoci sa zdá, že je tu dostatok svetla, umelé osvetlenie nie je na fotografovanie vhodné. No netreba zúfať. Profesionálny fotograf tu čaká, aby vás za malý poplatok zvečnil s majestátnou výzdobou.

Zdroj/autor: chinahighlights.com, travelchinaguide.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa