Dovolenka na ľadovci alebo Kde v Európe si zalyžujete aj počas letných dní?

2015-04-04 09:00:00 |   |    | 

Zima už pomaly, ale určite stratila svoju moc. Predo dvermi sú sviatky jari, Veľká noc. Ak vám je za týmto ročným obdobím smutno, máme tu pre vás tipy na najkrajšie ľadovce Európy, ktoré môžete navštíviť počas celého roka.



 

Rakúsko

 

Nie tak veľmi od našich slovenských hraníc nájdete ľadovec Dachstein. Nachádza sa južne od známeho Hallstattského jazera. Tento horský masív leží v Severných vápencových Alpách a jeho najvyšším vrcholom je Hoher Dachstein. Čo úžasné tu môžete zažiť? Napríklad aj fascinujúcu jazdu vysunutou lanovkou, ktorá prekonáva výškový rozdiel 1 000 metrov. Počas nej môžete sledovať ohromujúce kulisy južných stien Dachsteinu, v závere sa dostanete do celoročného lyžiarskeho strediska Dachsteingletscher (nadmorská výška 2 700 m n. m.). Nájdete tu v prevádzke 3 vleky a 2-sedačkovú lanovku, pre bežkárov je pripravené letné tréningové stredisko s dôkladne upravenými a vyznačenými okruhmi v celkovej dĺžke 15 km. Snowboardisti si zasa prídu na svoje v snowboard-funparku.

Ďalším nie menej známym ľadovcovým unikátom Rakúska je Grossglockner (3 798 m n. m.), ktorý je zároveň najvyšším vrchom tejto krajiny. Má typický pyramídový tvar a prvýkrát bol pokorený už v roku 1800. Zaujímavé je aj širšie okolie Grossglocknera, vedie tadiaľto asfaltová cesta, ktorá je častým cieľom motoristov. Jej názov je Nockalm Road a každoročne ju navštívia i veteráni. Tieto autá robia vyhliadkovú jazdu touto náročnejšou, ale zároveň i nádhernou cestou.

 

Francúzsko

 

Pozrieme sa teraz do Francúzska na najvyšší vrch Európy, Mont Blanc (4 810 m n. m.). Tento prírodný skvost sa nachádza v Savojských Alpách, na franúzsko-talianskej hranici. Je pokrytý ľadovcami a najväčší z nich má názov Mer de Glace. Na jeho vrchol sa ako prvý dostal Jacques Balmal spolu s Michaelom-Gabrielom Paccardom, a to v roku 1786. Cez tento masív prechádza aj 11,6 km dlhý tunel spájajúci Chamonix a Valle d´ Aosta. Ak zavítate do tejto časti Álp, určite sa vám oplatí navštíviť viacero vysokohorských chát. Medzi tie najznámejšie patria chata Tete Rousse (3 167 m n. m.), chata Gouter (3 835 m n. m.) a útulňa Vallot. Všetky menované ubytovacie zariadenia sú zastávkami k vrcholu Mont Blancu.

 

Nórsko

 

Do severnej Európy to máme síce ďalej, ale i tak každoročne stúpa počet slovenských turistov, ktorí túto krajinu navštevujú. Asi najkrajším a najnavštevovanejším vrchom Nórska je Galdhopiggen. Zároveň je i najvyšším bodom tohto štátu (2 469 m n. m.). Výstup na vrchol nie je veľmi náročný trvá asi len 4 hodiny, zostup približne 2 hodiny. Zaujímavosťou je že Galdhopiggen súperil o prvenstvo spolu s vrchom Glittertind. Niektoré merania totiž naznačovali, že vďaka svojmu ľadovcu je spomínaný vrch vyšší. Avšak ľadovec sa zmenšil (súčasná nadmorská výška je 2 464 metrov), a tak je Galdhopiggen jednoznačne najvyšším vrchom „krajiny fjordov.“ Vybrať naň sa môžete v sprievode horského vodcu, celá skupinka turistov je priviazaná k lanu kvôli riziku pádu do trhliny.

Ak sme vás naším článkom inšpirovali k návšteve niektorého európskeho ľadovca, nezabudnite si na cestu naň pribaliť i kvalitnú zimnú výstroj a veľa trpezlivosti do možného nepriaznivého počasia. Dovolenku tak strávite úplne inak a vymeníte slnečník, more a horúci piesok za lyže, sneh a divokú jazdu na ňom.

 

Zdroje/autor: austria.info/sk, wikipedia.org, grossglockner.at/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa