Chorvátsko, dovolenková destinácia „neobmedzených kulinárskych možností“

2015-07-13 12:00:00 |   |    | 

Cestujete na dovolenku do Chorvátska každý rok? Myslíte si, že vás už ničím nemôže prekvapiť a zaujať? Presvedčíme vás o opaku.



 

Dalmácia

 

Možno si túžite okrem suvenírov z dovolenky doniesť aj nejaký ten typický recept,  ale vždy sa vám to nepodarí, alebo jednoducho na to počas voľna zabudnete. Máme pre vás tip, čo tak navštíviť počas dní ničnerobenia kurzy varenia? Aby prekvapení nebolo málo, vaším učiteľom môže byť samotný šefkuchár Rudolf Stefan Pelegrini. Podobnosť mien je čisto náhodná, pán Rudolf Stefan je majiteľom a zároveň kuchárom v jednej osobe. Jeho reštaurácia sa nachádza v Šibeniku, oproti katedrále z 15. storočia. Považuje sa za jedného z najlepších znalcov gastronómie v Dalmácií. Základom jeho kuchyne sú čerstvé suroviny, preto vás zavedie i na miestny trh. Špeciality, ktoré sa tu naučíte sú napríklad: cestoviny Pappardelle s čiernymi hľuzovkami, morského čerta s paradajkami, cuketou a paprikou podávaného s bielou polentou...

Od tohto roku reštaurácia Secret Dalmácia ponúka aj gastronomický pobyt, kde okrem varenia návštevníci obdivujú krásu miestnej prírody prostredníctvom pešej turistiky a cykloturistiky. Nechýbajú ani vonkajšie kurzy varenia a degustácia vína.

 

Istria

 

S vínkom sa nerozlúčite ani v turistickej oblasti Istria. Vo vidieckej krajine plnej vinohradov a olivových hájov sa nachádza Villa Meneghetti, v mestečku Bale. Táto prekrásna historická budova pochádza z 19. storočia a sídli v nej hotel s rovnomenným názvom. Ten ponúka okrem somelierských a degustačných prezentácií aj lekcie kreatívneho varenia. Počas roka sa mení výber jedál spoločne s plodinami z ktorých sa varí. Aj tu sa totiž kladie dôraz na čerstvosť a pôvod potravín, tie pochádzajú len od miestnych producentov. V hotelovom komplexe nájde priestranné izby a apartmány so starožitným nábytkom, nádych modernosti dodáva hotelu moderné vybavenie súčasťou ktorého sú aj vonkajšie a vnútorné bazény.

 

Skvelé možnosti kúpania a relaxu nájdete i v ďalšej časti Istrie, v mestečku Buje. To je preslávené tým, že sa tu našla najväčšia hľuzovka na svete (s hmotnosťou 1,31 kg). Miestna kuchyňa je preslávená jedlami s touto delikatesou. Medzi tie najobľúbenejšie patria: cestoviny a steak s hľuzovkami. V mestečku Paladini, neďaleko Buzetu, sa pravidelne konajú trojhodinové kurzy o tejto „kulinárskej legende.“ Úvod akcie je venovaný histórií hľuzovky, neskôr sa prejde k samotnému vareniu. Na začiatku sa „kuchtia“ jednoduché jedlá ako je napríklad hľuzovka s vajíčkami, neskôr sa pokračuje náročnejšími. Potom sa naučíte vhodne skombinovať jedlo s kvalitným vínom napríklad z miestnej produkcie. Záver je venovaný „lovu na hľuzovky,“ kedy sa môžete stať skutočným hľadačom tohto „kulinárskeho pokladu.“ Hľadá sa v dubových lesoch so špeciálne vycvičenými psami, práve na tento účel. Zažijete tak veľa zábavy a zároveň si vyskúšate svoje pátracie schopnosti.

 

Víno

 

Chorváti však majú aj iné gastronomické poklady ako je hľuzovka, a to vína. Nepatria síce medzi najznámejšie v Európe, ale v južnej a juhovýchodnej časti starého kontinentu ich rozhodne poznajú. Významnými vinárskymi oblasťami sú Dubrovník, Split či Kastela. Kvalitné a neopakovateľné červené vína nájdete aj na ostrove Hvar, biele zasa na ostrovčeku Korčula. Tak „hor sa“ do dovolenkového spoznávania pestrých chutí.

 

Hľadáte tipy na dovolenku v Chorvátsku? Neh sa páči:

Takéto Chorvátsko ste ešte nezažili – S vyloženými nohami na jachte

História Chorvátska – Ktoré pamiatky by nemali ujsť vašej pozornosti?

Chorvátsko na bicykli – praktické rady o trasách a vypožičaní bicykla

Chorvátsko autom – všetky dôležité informácie, ktoré potrebujete vedieť

 

Zdroj/autor: telegraph.co.uk/Mária Janková

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
3.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa