Splnený sen pre milovníkov výhľadov: Päť prírodných zázrakov vo Walese

2022-03-01 12:00:00 |   |    | 

Britské ostrovy majú všetky tromfy na to, aby dokázali osloviť cestovateľov. Lákajú ich na historické pamiatky, pestrú kultúrnu scénu, ale aj nádherné prírodné oblasti. Tie sú sústredené najmä vo Walese, ktorý ponúka skvelé tipy na turistiku alebo ľahšie vychádzky.



 

Snowdonia

Najkrajším miestom vo Walese je podľa mnohých turistov Snowdonia. Tam nájdete aj najvyšší vrch celého ostrova s názvom Snowdon, kam ročne smeruje takmer 400 000 turistov. Celá púť aj s cestou naspäť trvá od piatich do siedmich hodín a prechádza nádhernou prírodou. Výstup nie je jednoduchý, ale zároveň ani náročný a zvládnete ho bez väčšej prípravy. Ak sa dostanete do Walesu počas pekného počasia, môžete sa tešiť na nádherný výhľad. Dovidíte až na ostrov Isle of Man a niekedy dokonca aj do Írska. Pokiaľ nemáte chuť potulovať sa po vyšších kopcoch, vyskúšajte jednoduchšie trasy, ktoré vedú aj okolo miestnych jazierok, od ktorých si najlepšie vychutnáte pohľad na okolité kopce.

 

Ostrov Skomer

Neďaleko pobrežia Walesu sa nachádza ostrov Skomer, vyhľadávaný najmä kvôli jeho jedinečnej prírode. Všetci návštevníci musia spĺňať prísne pravidlá, predovšetkým nesmú narúšať tunajšiu vzácnu faunu a flóru. Ostrov je len veľmi riedko obývaný, vďaka čomu mu nechýba autentická atmosféra. Jeho stálymi obyvateľmi sú mníšiky - vodné vtáky, ktoré vyzerajú ako malé tučniaky. Známe sú tým, že sa im v čase párenia sfarbí zobáčik do výraznej červenej. Divoké prostredie praje aj iným vzácnym živočíchom. Skomer je veľmi vyhľadávaný počas jari, keď je takmer celý pokrytý nádhernými fialovými zvončekmi. Dostanete sa naň loďou pomocou pravidelných trajektov.

 

Elegug Stacks

Pri pobreží Pembrokshiru sa nachádza ďalšia prírodná zaujímavosť. Tou sú dve ihlanovité vápencové skaly Elegug Stacks, ktoré sa vytvorili v priebehu niekoľkých stoviek rokov. Pre odborníkov sú cenné preto, že vznikli vďaka hniezdeniu morských vtákov guillemotov, ktoré sa podobajú na tučniaky. K nim sa neskôr pridali aj kormorány a iné operence a časom sa aj vďaka ich pôsobeniu vytvoril takýto zaujímavý útvar. Elegug Stacks uvidíte najlepšie priamo z útesov. K vyhliadke vedie ľahká vychádzková trasa, ale počas veterného počasia si dávajte pozor, aby ste nespadli. Ak máte záujem, môžete si prenajať služby tunajších rybárov, ktorí vás na loďkách zavezú priamo k tejto zaujímavosti. Od roku 2017 majú skaly trošku odlišný tvar, pretože sa na nich nepriaznivo podpísala silná búrka Ophelia.

 

Modrá lagúna

Za niektoré unikáty nevďačíme iba prírode, ale aj ľudskej ruke. Takýmto spôsobom vznikla úžasná Modrá lagúna, ktorá patrí vo Walese k vychyteným miestam na kúpanie. Vznikla vďaka tomu, že sa v jej blízkosti kedysi nachádzal lom, aktívny až do roku 1910. Jeho pozostatky zostali na tomto útese, takže tam uvidíte tiež ruiny pôvodných budov. Svoje vzácne modrasté sfarbenie získava lagúna vďaka bridlici, ktorá sa nachádza na jej dne. Počas leta je odtiaľ nádherný výhľad na okolie. Snažte sa teda privstať, aby ste si Modrú lagúnu vychutnali ešte sami, kým sa tam nahrnie veľa dovolenkárov.

 

Fairy Glen

Toto nádherné miesto ako keby skutočne patrilo vílam. Cez roklinu preteká rieka, ktorá robí Fairy Glen ešte výnimočnejším. Sú tam tiež výborné podmienky na lovenie rýb a opäť sa môžete tešiť na divokú prírodu, ktorej dominujú najmä košaté stromy. Popri nich sú to tiež pestré kvetiny, ktoré uvidíte najmä počas jari. Rastú tam aj vzácne divoké fialové orchidey. Nechajte sa pohltiť touto pokojnou atmosférou a zabudnite na všetky svoje problémy.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa