Monako patrí k najmenším krajinám sveta, turistom však ponúka mnohé lákadlá

2023-01-05 12:00:00 |   |    | 

Monacké kniežatstvo je väčšinou len na programe výletov po Francúzskej riviére. Ako jednu z mnohých zastávok ho však nedokážete spoznať tak, ako by si zaslúžilo. Preto by ste si tam mali naplánovať aj samostatnú dovolenku, aby ste si ho užili v plnej paráde.



 

Princov palác

Jednou z hlavných atrakcií v krajine je Princov (Kniežací) palác, ktorý patrí kniežacej rodine. Kvôli tomu nie je prístupný počas celého roka, ale pravidelne ponúkajú niekoľko termínov, keď sa dostanete do viacerých miestností, ktoré využívajú pre oficiálne alebo súkromné účely. Väčšinou je to počas leta a taktiež v priebehu niektorých víkendov. Prvé základy tejto rezidencie postavili v roku 1191, no keďže bola často cieľom útokov, museli ju v 13. storočí opäť kompletne prestavať. Nachádza sa na nádhernom mieste na výbežku polostrova, odkiaľ máte úžasný výhľad na pobrežie a veľkú časť Monaka. Súčasťou areálu je aj kaplnka, v ktorej zvyknú organizovať koncerty vážnej hudby. V interiéri sa nachádza napríklad Modrá miestnosť, v ktorej prijímajú návštevy alebo korunná miestnosť, kde sa konajú rôzne oficiálne podujatia. Tak ako pri iných panovníckych sídlach, aj tu sa každý deň koná slávnostná výmena stráží, ktorá začína vždy o 11:55.

 

Kaplnka Sainte-Dévote

Monako patrí na zoznam vysnívaných destinácií aj medzi fanúšikmi Formuly 1. Jazdí sa tam jeden z najlegendárnejších okruhov, ktorý prechádza priamo ulicami Monte Carla. Vďaka tomu sa ktokoľvek môže previezť autom presne po tej ceste, ako každý rok aj jazdci. Charakteristickou časťou okruhu je kaplnka Sainte-Dévote, ktorá sa nachádza v prvej zákrute za štartom. Zasvätená je patrónovi Monte Carla. Postavili ju v 11. storočí a odvtedy ju museli niekoľkokrát renovovať. Najväčšie poškodenie utrpela počas 2. svetovej vojny. Medzi domácimi je to veľmi obľúbené miesto na svadby. Ďalšou vzácnou sakrálnou pamiatkou je hlavná katedrála, ktorá zároveň slúži ako hrobka pre členov kniežacej rodiny. Postavili ju v 19. storočí, ale nájdete v nej aj jeden vzácny starší kúsok. Oltár totiž pochádza z pôvodného kostola z 15. storočia a je nádherne zdobený. Katedrála je voľne prístupná pre verejnosť.

 

te de Chien

Táto vyhliadka už síce nie je súčasťou Monaka, ale zato máte odtiaľ nádherný výhľad na celé kniežatstvo a aj na časť Francúzskej riviéry. Tête de Chien je najvyšší kopec v okolí a jeho názov v preklade znamená „Psia hlava“. V minulosti sa tam nachádzala pevnosť, z ktorej vojaci kontrolovali more aj celé okolie. Využívali ju dokonca ešte aj počas 2. svetovej vojny. Výstup na vrchol nie je až natoľko náročný. Dostanete sa tam z dedinky La Turbie, do ktorej vám ide z Monaka autobus. Potom sa môžete vyviesť až k pevnosti taxíkom a odtiaľ je to na vyhliadku už len malý kúsok. Alebo sa vyberte z centra dedinky pešo. Pred vami sú dva kilometre stúpania do kopca, za ktoré ako odmenu dostanete tú najkrajšiu panorámu.

 

Oceanografické múzeum

Medzi najznámejšie monacké atrakcie patrí aj Oceanografické múzeum. Po prvýkrát ho otvorili v roku 1910 na nádhernom mieste priamo na útesoch nad morom. Už samotná budova je veľkým turistickým magnetom. Vyzerá nádherne a pôsobí skôr ako malý palác. V interiéri sú tri obrovské akváriá. Jedno je venované tropickým vodných živočíchom, v druhom uvidíte ryby zo Stredozemného mora a v treťom žraloky. Okrem toho sa tam nachádzajú aj menšie bazény, ktoré majú pripomínať koralové oblasti v podmorskom svete. Na najvyššom poschodí je známa reštaurácia s tým najkrajším výhľadom na pobrežie.

 

Historické centrum

Zaujímavá je tiež prechádzka samotným historickým centrom Monte Carla. Keďže nie je rozlohou veľké, tak je tam na malom mieste sústredených veľa atrakcií. Monako je známe množstvom zelene, takže tu uvidíte hneď niekoľko nádherných záhrad. Jedna z nich je venovaná exotickým rastlinám a nájdete tam aj takú, ktorá je naprojektovaná v japonskom štýle. Veľmi obľúbený je tiež prístav, kde si môžete pozrieť viacero luxusných jácht. Uvidíte tam tiež budovu opery, ktorá pochádza z 19. storočia. V rovnako honosnom štýle sú postavené aj viaceré ďalšie budovy v centre.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa