Najmenšie krajiny na svete - ideálne destinácie na krátke dovolenky

2020-12-07 08:00:00 |   |    | 

Tie najmenšie krajiny na svete majú často menšiu rozlohu ako niektoré veľkomestá. To vám dáva z cestovateľského pohľadu veľkú výhodu, pretože ich môžete celé preskúmať už počas jednej dovolenky alebo v niektorých prípadoch dokonca počas jedného výletu. Zaraďte medzi vaše cestovateľské plány aj takéto nezvyčajné kuriozity.



 

Vatikán

Najmenší štát na svete patrí k turisticky najvyťaženejším. Vatikán získal samostatnosť v roku 1929. V súčasnosti tam žije približne 800 obyvateľov, z ktorých väčšina patrí medzi zástupcov cirkvi. Na jeho malom území sa nachádzajú hneď tri veľmi atraktívne pamiatky. Tým najväčším lákadlom je Sixtínska kaplnka, v ktorej si môžu turisti prezrieť vzácne maľby od Michelangela. Ešte predtým prejdú cez ďalšiu významnú atrakciu, ktorou sú Vatikánske múzeá. Tie ukrývajú historicky najcennejšie artefakty cirkvi. V tejto časti sa nachádza aj Vatikánsky archív, ktorý nie je prístupný pre verejnosť. Nezabudnite navštíviť aj Baziliku svätého Petra, v ktorej pravidelne pápež celebruje všetky dôležité sväté omše.

 

Monako

Zatiaľ čo Vatikán je ukážkou cirkevného dedičstva, v Monaku si môžete pozrieť prehliadku luxusu. Nádherná je už samotná poloha, keďže sa rozprestiera na Francúzskej riviére s ideálnymi podmienkami na kúpanie a oddych na pláži. Monako láka turistov najmä na exkluzívne obchody, reštaurácie a hotely. Môžete si pozrieť viacero stavieb v secesnom štýle, ktoré sú skombinované s modernejšími budovami. Častou zastávkou je tunajší prístav, kde uvidíte tie najprepychovejšie jachty. Turisti sa radi prechádzajú aj po uliciach, ktoré sú v lete súčasťou prestížneho okruhu Formuly 1. Ak chcete pokúšať šťastenu, v tom prípade zájdite do niektorého z kasín v Monte Carle a možno sa aj vy zaradíte medzi tunajších boháčov.

 

Tuvalu

Mnoho zaujímavých exotických krajín nájdete na ostrovoch uprostred oceánov. Jedným z takýchto rajov na zemi je Tuvalu, ktoré sa rozprestiera medzi Havajom a Austráliou. Nečakajte tam žiadne historické zaujímavosti, ale pripravte sa na nádhernú prírodu. Keď prídete na miestne pláže obklopené vysokými palmami, tak sa vám odtiaľ nebude chcieť odísť. Taktiež sa pripravte na pestrú ponuku pohybových aktivít. Či už sú to vodné športy, alebo sa vyberiete preskúmať väčšiu časť krajiny na bicykli, nepochybne odtiaľ odídete s množstvom nezabudnuteľných zážitkov.

 

San Marino

Uprostred Talianska sa nachádza aj ďalšia zaujímavá krajina. Do San Marina sa pohodlne dostanete z Rimini, Bologne alebo Florencie. Jeho história sa začala písať v roku 301, vďaka čomu je San Marino najstaršou európskou krajinou. Jeho hlavnou atrakciou je pevnosť Guaita, z ktorej dovidíte až do susedného Talianska. Nádherné historické uličky vás zavedú k tunajšej bazilike a palácu, ktorý kedysi využívali panovníci. Rezervujte si čas aj na Múzeum kuriozít. Počas dlhých dejín sa podarilo domácim uchovať viacero zaujímavých, ale čudných predmetov. Práve tie združili na tejto jedinečnej výstave, kde uvidíte napríklad predchodcu sprchy zo 17. storočia alebo zvláštne čuchové hodinky, ktoré presný čas oznamovali pomocou množstva vypusteného dymu.

 

Lichtenštajnsko

Tak ako v minulosti, ani teraz sa Lichtenštajnsko nevyhne porovnávaniu so susedným Švajčiarskom. Podľa mnohých turistov je takou mini verziu tejto úspešnej krajiny. Na malom území nájdete všetko, čo očakávate od dobrej dovolenky. Vo Vaduze a okolí si pozrite historické pamiatky a národné múzeá plné zaujímavých exponátov. Potom sa už prezlečte do turistického oblečenia a môžete spoznávať lichtenštajnskú prírodu, ktorá je najväčším bohatstvom tejto krajiny. Nádherné horské oblasti s malými dedinkami pôsobia naozaj malebne a sú balzamom na dušu.

 

Marshallove ostrovy

Tento tip na dovolenku poteší najmä milovníkov oddychu pri mori. Na plážach Marshallovych ostrovov nemusíte iba leňošiť. Bola by totiž veľká škoda, keby ste sa nevybrali pozrieť si aj tunajší podmorský svet. Táto oblasť je bohatá na nádherné atoly, v ktorých našli domov aj rôzne morské živočíchy. Úžasný zážitok umocňuje aj nádherne priezračná voda, vďaka čomu môžete voľným okom pozorovať aj väčšie ryby. Keď sa už nasýtite krásnej prírody, vyberte sa do hlavného mesta, kde sa nachádza historické múzeum a taktiež odtiaľ ponúkajú tour spojené s rybolovom.

 

Malta

Medzi najmenšími štátmi vyniká tiež Malta. Tá je priam ideálna na prenajatie si auta a spoznávanie týchto končín na vlastnú päsť. Naprieč ostrovom je to len niečo vyše 40 kilometrov, takže sa nemusíte báť toho, že by ste sa niekde stratili. Môžete zájsť k vyhliadke na známu lagúnu, spoznať hlavné mesto, ale aj starobylú Mdinu. Nezabúdajte ani na občerstvenie ochutnanie domácej gastronómie a vyhraďte si čas aj na návštevu susedného ostrova Gozo, kde vás čaká nádherná prehliadka vzácnych historických lokalít.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa