Víkend pri mori: 7 miest s ideálnym leteckým spojením

2019-07-04 00:00:01 |   |    | 

Dovolenka nám vie niekedy ubehnúť veľmi rýchlo a po zvyšok leta už len snívame o tom, kedy sa ešte budeme môcť vybrať k moru. Jednou z možností je rozdeliť si vaše voľno na niekoľko častí a ísť do cudziny počas leta niekoľkokrát. Využite priame lety z Bratislavy, ktoré vás zavezú rovno na pláž, kde si môžete oddýchnuť počas predĺženého víkendu. Tieto alternatívy sú ideálne aj pre tých, ktorí majú málo dní dovolenky alebo menší rozpočet.



 

Pafos, Cyprus

Odlet z Bratislavy: sobota o 9:00

Odlet z Paphosu: utorok o 6:25

Prvou voľbou je Cyprus, ktorý je tohtosezónnou novinkou z Bratislavy. Turistom ponúka víkendové lety, na ktoré by ste potrebovali len jeden deň dovolenky. Odlieta sa v sobotu ráno a hneď doobeda už oddychujete na pláži. Výhodný je aj ranný utorkový odlet z Pafosu, pričom na Slovensku ste už o pol deviatej a môžete ísť rovno do práce. More je tu čisté, pláže sú s jemným pieskom a zvoliť si môžete niektorý z letných hotelových rezortov. Počas tohto výletu nemusíte iba oddychovať pri mori. Najznámejšou pamiatkou je Dionýzov dom, ktorý má vzácne zachovalé mozaiky. Taktiež môžete navštíviť stĺp, ku ktorému priviazali a bičovali apoštola Pavla, keď tam prišiel prednášať o kresťanstve. Z prírodných atrakcií turistov najviac zaujíma Afroditina skala, kde sa údajne zrodila táto bohyňa.

 

Solún, Grécko

Odlet z Bratislavy: piatok o 21:05

Odlet zo Solúnu: pondelok o 8:45

Víkendový oddych pri mori si môžete dopriať aj v gréckom Solúne. V závislosti od pracovnej doby sú odlety nastavené tak, že by ste eventuálne nepotrebovali ani deň voľna, pretože v pondelok ste na Slovensku už pred desiatou ráno. Mnoho pamiatok v meste pochádza z obdobia Byzantskej ríše. Vtedy vznikla aj známa Biela veža, ktorá sa nachádza priamo pri mori. Kedysi mala obrannú funkciu, dnes je v nej múzeum. Galeriov oblúk je spomienkou na známeho panovníka, ktorý tam kedysi vybudoval veľký areál s niekoľkými budovami pre panstvo a ich sluhov. Tento oblúk v tých časoch slúžil ako vstupná brána do mesta. Nevynechajte ani návštevu kostola Agios Dimitrios, ktorý patrí k tým najväčším v krajine.

 

Alghero, Taliansko

Odlet z Bratislavy: sobota o 12:10

Odlet z Alghera: utorok o 14:40

V tomto prípade ide o dlhšiu dovolenku, keďže pred odletom získate k dobru ešte pol dňa pri mori. Hlavnou atrakciou Alghera je Neptúnová jaskyňa, ktorú môžete navštíviť dvoma spôsobmi. Prvou možnosťou je objednať si plavbu loďou, ktorou sa dostanete až priamo ku vchodu. Odtiaľ sa už vyberiete na spoznávanie jej nádhernej výzdoby. Druhá alternatíva je fyzicky náročnejšia, ale o to krajšia. Do veľkých útesov je vytesaný chodník so schodiskom, ktorý vedie až dole k jaskyni. Nádherné je aj centrum mesta, v ktorom sa skĺbila talianska a španielska kultúra. Nechýbajú ani krásne pláže, ktoré sú vo väčšine prípadov pieskové.

 

Malta

Odlet z Bratislavy: štvrtok o 20:50

Odlet z Malty: nedeľa o 18:05

Ďalší predĺžený víkend sa vám núka na Malte. Na ostrov priletíte vo štvrtok v noci a od piatka rána už môžete oddychovať na pláži alebo spoznávať jeho krásne lokality. I keby ste zostali iba vo Vallette, o celodenný program máte postarané. V meste sa nachádza vzácna katedrála svätého Jána, palác Cassa Rocca Piccola a prístav s dobovými domčekmi. Turisticky vyhľadávanou atrakciou je aj Modrá lagúna, do ktorej sa dostanete miestnou dopravou, alebo si objednajte jednu z tour. Dovolenkári stále radi chodia aj k miestu, kde sa pôvodne nachádzal vzácny prírodný úkaz v podobe kamenného oblúka s názvom Azúrové okno. Vyhľadávaná je tiež Mdina, ktorá bola kedysi hlavným mestom a stále má zachované mestské hradby, ktoré jeho staré uličky oddeľujú od okolitého sveta.

 

Barcelona, Španielsko

Odlet z Bratislavy: piatok o 9:15

Odlet z Girony: pondelok o 8:15

Víkend môžete stráviť aj v overenej klasike. Ak ste ešte nikdy neboli v Barcelone, týchto pár dní vám bude stačiť na spoznanie všetkých hlavných pamiatok. Pokiaľ sa chcete iba opaľovať na pláži, tak nezostávajte len priamo v meste. Choďte sa pozrieť aj do okolitých dediniek a mestečiek, ktoré obľubujú domáci obyvatelia, pretože im ponúkajú pokojnejšie lokality ukryté od všetkého ruchu. Výhodou víkendu v Barcelone je, že sa môžete tešiť na množstvo dobrej zábavy. Po príjemnom oddychu sa večer vyberte do centra, kde nájdete množstvo podnikov so živou hudbou a chutnými španielskymi špecialitami.

 

Malaga, Španielsko

Odlet z Bratislavy: piatok o 10:30

Odlet z Malagy: pondelok o 20:30

Jeden víkend vám na dovolenku v Malage nebude stačiť, ale takto aspoň máte možnosť vrátiť sa tam viackrát. Pretože spoznávať nebudete len samotné mesto s historickými pamiatkami ovplyvnené rôznymi kultúrami, ale aj ďalšie zaujímavé lokality. Priamo v Malage uvidíte katedrálu, maurský hrad, veľmi kvalitné Picassovo múzeum a zaujímavú botanickú záhradu. Potom sa môžete vybrať ďalej do okolitých dediniek, ktoré ukazujú pravé čaro Andalúzie. Tour operátori ponúkajú tiež výlet do Alhambry. Veľkou výhodou je, že z Malagy sa dostanete do Gibraltáru a na denný výlet do Maroka, takže uvidíte ďalšie dva výnimočné štáty.

 

Malorka, Španielsko

Odlet z Bratislavy: sobota o 10:00

Odlet z Malorky: utorok o 7:15

Malorka je najobľúbenejším miestom Slovákov pre krátke letné výlety. Z Bratislavy máte síce k dispozícii let, ktorý zasahuje aj do pracovných dní, z Viedne ale ponúkajú niekoľko liniek denne, takže si výlet  prispôsobíte úplne podľa svojich predstáv. Dokonca ak skombinujete prvý ranný a posledný podvečerný let, máte aj alternatívu jedného dňa na pláži na tomto ostrove. Hlavné mesto ostrova Palma de Mallorca nie je veľké a pozriete si ho už za jeden deň. Prioritnou atrakciou je katedrála blízko pobrežia, podmorský svet, kde sa môžete plaviť na loďke ponad žraloky, hrad a samotné historické centrum. Nevynechajte ani výlet do Sólleru, kam sa odveziete historickým vlakom. Dobrou možnosťou je tiež prenajať si auto a vybrať sa po ostrove na vlastnú päsť.

 

Autobusom k moru

Niektoré cestovné kancelárie ponúkajú víkendové výlety k moru autobusom. Ich cena je symbolická, pretože obe noci strávite presunmi. Dostanete sa tak do Chorvátska alebo na sever Talianska. Odchody sú vždy v piatok večer, aby ste celú sobotu mohli stráviť priamo na pláži, prípadne preskúmať aj dané mesto. V nočných hodinách sa už presúvate naspäť na Slovensko a v pondelok môžete ísť do práce.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa