Cyprus – ostrov kontrastov a raj korytnačiek

2016-05-26 00:00:00 |   |    | 

Ostrov Cyprus sa nachádza v Stredozemnom mori v blízkosti Turecka. Rozdelený je na dve časti, no republiku vytvorenú na severnom území uznávajú len tureckí čelní predstavitelia. Ak máte radi atmosféru gréckych ostrovov, budete sa skvele cítiť aj v tejto krajine. Priame lety zo Slovenska na Cyprus zatiaľ nie sú, dobré spojenie bez prestupov ponúka blízka Viedeň.



 

Afroditin ostrov

Podľa gréckych legiend bolo práve územie Cyprusu miestom zrodenia Afrodity. Bohyňa lásky mala prísť na svet pri skalách neďaleko mesta Pafos. Dlhé roky túto lokalitu nazývali Afroditine skaly, no neskôr ju premenovali na Grékove skaly. Krásna bohyňa bola zrodená z morskej peny a v gréckej mytológii má dôležité miesto. Kvôli tomu je oslavovaná aj v súčasnosti a na ostrove sa konajú viaceré obrady a oslavy venované Afrodite. Podľa domácich obyvateľov získal práve kvôli tomu Cyprus na svojej kráse a za úžasnú prírodu sa môže poďakovať svojej ochrankyni.

 

Kourion

O historické pamiatky nie je na Cypre núdza rovnako ako o krásnu krajinu. Kourion je kvôli svojej polohe tým najobľúbenejším. Nachádza sa na pobreží a v kombinácii s výhľadom na more je skutočne nádherným miestom. Pozostáva z niekoľkých častí, pretože až do súčasnosti sa podarilo uchovať cenné divadlo rímskeho typu, dom jedného z panovníkov a pozostatky baziliky, v ktorej môžete obdivovať aj krásne mozaikovité zdobenie. Počas svojej najväčšej slávy patril medzi významné a bohaté centrá na Cypre. Svedčia o tom aj vykopávky, ktoré pochádzajú aj z obdobia 5000 rokov pr. Kr. Kvôli častým zemetraseniam ho museli rekonštruovať a nakoniec sa ho rozhodli práve pre tento dôvod opustiť a presťahovať sa do vnútrozemia.

 

Hrad Kolossi

Prvá stavba pochádza zo stredoveku. Keď postupne začala budova kvôli nezáujmu pôvodných obyvateľov chátrať, rozhodli sa ju kompletne zrekonštruovať. Z pôvodného hradu zostali iba obranné múry a časť na bývanie premenili na jeden z najslávnejších cyperských príbytkov. V blízkosti hradu sa nachádzajú známe vinice a tento región praje aj pestovaniu ovocia a zeleniny.

 

Cape Greco

Najkrajšie pobrežie sa nachádza na východe ostrova. Oblasť Cape Greco vám síce neponúkne toľko pohostinných pláží s možnosťou na plávanie, ale môžete sa tešiť na najlepšie výhľady. Skalnaté útesy pripomínajú prírodu gréckych ostrovov. Podľa legendy chráni túto časť Cyprusu obrovská vodná príšera, ktorú môžete stretnúť počas letných podvečerov. Údajne nikdy neprichádza, keď ste pri mori viacerí, tak si na ňu budete musieť počkať osamote.

 

Hrad Paphos

Aj tento hrad sa nachádza v blízkosti mora a je zaujímavý tým, že časť vody sa počas prílivu dostáva až priamo k nemu a vy sa k hradu dostanete iba prostredníctvom vybudovaného mosta. Paphos tak z časti vyzerá, ako keby trónil iba na vode. Budova bola postavená v byzantskom období a najprv plnila funkciu obrannej pevnosti. Neskôr v nej prebývala aj šľachta, no v 13. storočí ho postihlo silné zemetrasenie, kvôli čomu zostali na pobreží iba ruiny. Vtedajší obyvatelia ho však kompletne prestavali, dali mu silnejšie základy a vdýchli mu nový život. Ako nezmarný fénix potom slúžil až do súčasnosti, keď mal na krátke obdobie opäť funkciu obrannej pevnosti, neskôr väzenia a veľkého skladiska. Momentálne je cenený najmä vďaka nádhernému výhľadu na more, ktorý ponúka pre všetkých turistov.

 

Domov vodných korytnačiek

V nadnesenom význame by sme mohli nazvať Cyprus európskymi Galapágmi. Nech sa vyberiete na ktorúkoľvek časť ostrova, na všetkých plážach máte veľkú šancu stretnúť malé vyliahnuté korytnačky. Tunajšie podmienky sú ideálne pre hniezdenie a vďaka tomu ponúkajú skvelé prírodné divadlo pre turistov. Cyperčania zároveň upozorňujú, aby k nim boli turisti ohľaduplní a aby nezmarili výborné podmienky pre ich milované korytnačky.

 

Fikardou

Dedinka uprostred ostrova je významným kultúrnym dedičstvom, vďaka čomu sa zapísala na listinu pamiatok UNESCO. Časom z nej vytvorili uzavretý skanzen, aby tu turisti mohli obdivovať pôvodnú architektúru. I keď vo Fikardou žijú naďalej stáli obyvatelia, tí robia mnoho zvyklostí pôvodným starodávnym spôsobom. Vďaka tomu si môžete pochutnať na tradičnej káve, ale aj iných lahôdkach z ich gastronómie a dostanete sa do kontaktu s viacerými remeslami, ktoré sa tam až dodnes udržiavajú.

 

Cyperské lahôdky na tanieri

Európsky, ázijský a africký vplyv sa odráža na gastronómii tohto ostrova. Rozmanitosť chutí využíva bohaté zastúpenie morských špecialít, zeleniny, olív, ich obľúbenou lahôdkou je syr halloumi a rôzne pečené mäsá či mleté mäsové guľky. Z gréckej kuchyne sa do tej cyperskej vpašovalo veľa zeleniny a olív, z ázijskej je to rozmanité zastúpenie korenín. Veľmi často sa na tanieri objavuje bravčovina, ktorú využívajú napríklad v jedle afelia, čo je pečené mäso s vínnou omáčkou. Cyperčania si zakladajú na spoločnom stolovaní. Majú radi bohaté večere, keď na stôl rozložia na tanieroch aj 30 rôznych jedál a príloh. Takto potom hodujú až do neskorých hodín.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: thinkstock, wikimedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.9/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa