Valletta – mesto postavené Rádom maltézskych rytierov

2018-06-03 00:00:01 |   |    | 

Nová letecká linka na Maltu premáva pravidelne vo štvrtok a v nedeľu. Keby ste sa tam vybrali len na predĺžený víkend, môžete počas týchto dní dobre spoznať aspoň hlavné mesto Valletta. I keď nie je rozlohou veľké, ponúka množstvo zaujímavých atrakcií a aktivít.



 

Dominujú historické budovy

História Valletty sa začala písať v 16. storočí. Dovtedy bola hlavným mestom Mdina, ktorá už však pomaly nepostačovala týmto účelom. V tomto období sa na ostrove angažovali známi maltézski rytieri, ktorí chceli postaviť nové mesto v blízkosti mora, aby tam zároveň vytvorili veľký prístav, ktorý by uľahčil obchodovanie a prepravu na Maltu. Z tejto éry pochádza aj väčšina domov vo Vallette. Zaujímavosťou je, že mesto si stále uchováva svoj historický charakter, takže väčšina štvrtí pozostáva z pôvodných starobylých domov s osobitou atmosférou. Hlavným architektom Valletty bol Francesco Laparelli, ktorý údajne nakreslil hlavnú časť návrhov počas troch dní. Samotná výstavba už potom zostala na starosti rytierov, ktorí tam zostali žiť a aj neskôr ovplyvnili tvár tohto nádherného mesta.

 

Katedrála sv. Jána

Jednou z prvých veľkých budov v meste je katedrála svätého Jána. Pôvodne bola len menším kostolom, ktorý bol symbolom úspešného boja proti nájazdom Turkov. Budova má skromne pôsobiacu fasádu, o to viac vás prekvapí jej bohato zdobený interiér. Autorom väčšiny malieb je maltský umelec Mattia Preti. Autor na nich zachytáva fragmenty zo života svätého Jána. V minulosti v týchto priestoroch pochovávali členov Maltézskeho rádu. Miesto posledného odpočinku tam našlo 400 rytierov. Časť hrobiek sa nachádza pod podlahou hlavnej sály, preto môžete do katedrály vojsť iba s obuvou s mäkkou podrážkou. Súčasťou tohto svätostánku je aj múzeum venované sakrálnemu umeniu a cirkevným dejinám.

 

Palác Veľmajstrov

Ako sa mesto rozrastalo, rytieri potrebovali nejaký priestor na oficiálne akcie. V tom čase vznikol Palác Veľmajstrov, v ktorom sa stretávali pri všetkých dôležitých príležitostiach. V súčasnosti slúži časť jeho priestorov parlamentu, časť patrí maltskej prezidentke a do niektorých miestností sa môžu pozrieť aj návštevníci. Nachádza sa tam múzeum a opäť sa môžete tešiť na bohaté interiérové maľby. Tentoraz sa týkajú výjavov z histórie Malty a bojov proti Turkom. Najdôležitejšia je Červená miestnosť, ktorá už v minulosti slúžila na rokovania rytierov. V paláci sa nachádza veľká zbierka zbraní a brnení.

 

Horné záhrady Barrakka

Veľmi krásne priestory nájdete v Horných záhradách Barrakka. Tie kedysi slúžili ako bastión, z ktorého chránili prístup do mesta. Z tohto obdobia tam zostali rozmiestnené viaceré delá, ktoré v súčasnosti používajú pri oficiálnych slávnostiach. Záhrada je rozdelená do niekoľkých promenád s fontánami, pestrými kvetmi a množstvom pekných vyhliadok. Nachádza sa tam niekoľko sôch významných osobností maltských dejín, medzi ktorými nájdete aj podobizeň Winstona Churchilla. Časť priestorov prenajímajú na svadobné obrady.

 

Pevnosť St. Angelo

Z Horných záhrad Barrakka budete mať taktiež skvelý výhľad na celý prístav a pevnosť St. Angelo. Tá patrí medzi najstaršie budovy v meste a v súčasnosti ju ešte stále vlastnia rytieri Maltézskeho rádu. Pre verejnosť je zatvorená, ale perfektne ju uvidíte počas vyhliadkových plavieb, ktoré pravidelne organizujú z miestneho prístavu. Počas 2. svetovej vojny ju anglické vojská využívali na stráženie prístavu.

 

Kultúra vo Vallette

V hlavnom meste Malty sa nachádza jedno z najstarších divadiel v Európe. Jeho história siaha do roku 1731, keď sa domáci obyvatelia domáhali elegantných priestorov na predstavenia, opery a koncerty vážnej hudby. Prvým správcom sa stal rytier António Manoel de Vilhena, podľa ktorého dostalo neskôr svoje pomenovanie. Aj v súčasnosti slúži pôvodným účelom a vy si môžete vychutnať kultúru v týchto elegantných priestoroch. Doobeda ponúkajú prehliadky s audio sprievodcom a v januári organizujú festival barokového umenia. Divadlom však žije celá Malta. V uliciach Valletty často organizujú herecké predstavenia o bojoch medzi rytiermi Maltézskeho rádu a Turkami, ale zobrazujú tiež niektoré výjavy z tunajších dejín.

 

Historické centrum a prístav

Jeden deň si rezervujte iba na túlanie sa ulicami tohto mesta. Valletta ponúka skvelú zmes južanskej atmosféry s anglickým vplyvom. Elegantné historické budovy sú sídlami národných múzeí, výstavy venovanej zbraniam, ktoré používali počas 2. svetovej vojny, veľmi peknou zastávkou je vila Casa Rocca Piccola, ktorá ukazuje, ako v minulosti žili vallettskí mešťania alebo pôvodná budova slúžiaca na predstavenia opery, ktorá bola počas vojny úplne zdevastovaná. Jej priestory naschvál nezrenovovali, aby tak ponechali pamiatku na tieto ťažké chvíle v dejinách mesta. V súčasnosti tam organizujú predstavenia pod otvorenou strechou. Veľmi obľúbenou atrakciou je Malta experience, kde vám počas 45 minútového predstavenia prezradia najdôležitejšie poznatky o tejto krásnej krajine. Večer sa už vyberte na prechádzku do prístavu, kde sa radi stretávajú mladí ľudia, sedia pri mori a bavia sa až do neskorých hodín. Nájdete tam tiež niekoľko klubov a reštaurácií.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.9/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa