TOP 8 pamiatok, ktoré by ste nemali vynechať pri návšteve Maroka

2016-06-09 12:00:00 |   |    | 

Po Egypte a Tunisku prichádza ďalšia africká krajina, ktorá sa hlási o pozornosť turistov. Slováci doteraz v tejto lokalite uprednostňovali skôr iné destinácie, kvôli nestabilnej situácii v nich však tento rok siahame aj po iných alternatívach. Maroko so svojimi rezortmi patrí medzi luxusné a kvalitné destinácie, ktoré vyhovejú aj požiadavkám náročných klientov. A čo pri jeho návšteve rozhodne nevynechať?



 

Todra Gorge

Najkrajší prírodný útvar nájdete v pohorí Atlas. Ide o obrovský kamenný kaňon, ktorý pretína rieka Dades. Útesy dosahujú výšku desiatok metrov. V najvyššom bode majú až 160 metrov. Pôsobia skutočne majestátne a navyše pomedzi ne prechádza aj cesta pre autá. Takže okrem prechádzky sa tam môžete prejsť aj takýmto komfortnejším spôsobom, aby ste neboli vystavení nepríjemným horúčavám. V niektorých častiach nájdete aj menšie marocké obydlia, ktoré pôsobia v tomto prostredí krehko a impozantne zároveň.

 

Trhy v Marakéši

Krajina v krajine. I takto by sme mohli nazvať najväčšie trhy v Marakéši. Tie akoby žili samostatným životom a keď do nich vkročíte, ocitnete sa v úplne inom svete. Asi neexistuje nič, čo by ste na nich nezohnali. I keď dostanete želaný tovar v takej svojskej africkej podobe, nikdy by si neodpustili, aby ste od nich odišli nespokojní. Pestré vône, ešte pestrejšie chute a farby. Dôležité je však varovať, aby vás tento svojský svet úplne neopantal, pretože pri takom kvante ľudí si musíte dávať pozor na peniaze a doklady. Nezabudnite ani na ďalšie zlaté pravidlo – zjednávanie. Urobte domácim radosť a handlujte dovtedy, pokiaľ nebudú obe strany spokojné.

 

Fez

Historicky najcennejšie mesto v Maroku pochádza ešte zo stredoveku. Na veľké šťastie sa podarilo uchovať značnú časť starého centra, ktoré tvoria pôvodné budovy. Nájdite si čas a prejdite sa s nejakým domácim sprievodcom jednotlivými uličkami, pretože táto atmosféra sa nikde inde na svete už nebude opakovať. Vo Fez nájdete aj viacero pamiatok ako napríklad židovskú štvrť, starý kráľovský palác alebo podzemné hrobky.


Ait Benhaddou

Na ceste do Marakéšu nájdete ďalšiu zaujímavosť. V púštnej oblasti vybudovali predkovia mesto, ktorého steny vytvorili iba z blata. Špeciálny stavebný materiál sa spolieha aj na to, že tam vôbec neprší. V opačnom prípade by táto netradičnosť ihneď zmizla spred našich očí. Veľkú časť mestečka Ait Benhaddou tvoria hradby. V súčasnosti je už obývaný len zlomok domov, väčšina ľudí sa presťahovala do modernej časti mesta.

 

Casablanca

Toto mesto sa romantickým dušiam najviac spája s nezabudnuteľným filmom Casablanca a cestovateľom paradoxne vôbec neprekáža, že tu v skutočnosti nikdy žiadne zábery z neho nenakrúcali.  Casablanca je najväčším prístavným mestom v krajine, ktoré má v skutočnosti veľmi originálnu atmosféru. Od roku 1993 navyše púta pozornosť aj vďaka obrovskej modernej mešite, na ktorej môžete pozorovať najmä unikátne detailnú prácu maliarov a sochárov.

 

Erg Chebbi

Do Maroka zasahuje aj časť Sahary. Práve táto krajina sa môže pochváliť nádherou v podobe veľkých červených dún, ktoré dosahujú miestami až 150 metrov. Púštna oblasť dostala pomenovanie Erg Chebbi. Môžete sa tam vybrať na safari pomocou džípov alebo na ťavách, čo je tradičnejší, no veľmi namáhavý spôsob. Počítajte s nepríjemne horúcim počasím a kvôli nerovnému terénu aj s bolesťami chrbta. Zaujímavosťou sú púštne pikniky.

 

Chefchaouen

Pri predstave Maroka sa vám môžu v hlave prehrať rôzne fragmenty. Zatiaľ čo je pre niekoho charakteristický veľký trh, pre iného výrazné vône a farby, pre tých ostatných to môžu byť typicky namodro alebo bielo nafarbené domčeky s pestrými bránami. Tie nájdete v mestečku Chefchaouen v pohorí Rif. Práve odtiaľ pochádza najviac snímkov z Maroka. Okrem krásnych uličiek je mesto známe aj malým námestíčkom s typickou gastronómiou.

 

Pohorie Tubkal

Hoci sa nám Maroko spája s inými predstavami, krajina láka aj horolezcov. Tí sem prichádzajú zdolať pohorie Tubkal. Odporúčame vám ho navštíviť len s domácim sprievodcom, pretože sa nachádza v odľahlejšej lokalite, kde potrebujete pomoc niekoho skúseného.

 

Tipy a triky:

  • S Marokom máme jednostranný bezvízový styk. Ak tam idete len za turistickým účelom a pobyt nebude dlhší ako tri mesiace, stačí vám cestovný pas platný minimálne na dobu, pokiaľ sa budete pohybovať v krajine.
  • Najjednoduchší spôsobom, ako sa dostať z Európy do Maroka, je počas dovolenky v španielskej Malage. Keďže je to blízko, ponúkajú tam denné alebo viacdenné výlety v cene od 85 eur vyššie vrátane tradičného afrického obeda. Preprava je autobusom a loďou.
  • V Maroku sa platí marockým dirhamom. Podľa aktuálneho kurzu dáte za 100 dirhamov približne 9 eur. Najmä ak plánujete cestovať po krajine a nebudete sa zdržiavať len v kvalitnom rezorte, istotne si so sebou vezmite dosť hotovosti, pretože pri platbe kartou budete mať problémy.
  • Teplota v krajine neklesá pod 20 stupňov. Počas zimy hrozí iba vyššie obdobie zrážok.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa