Tuvalu – rajská perla ukrytá v Tichom oceáne

2016-06-02 00:00:01 |   |    | 

Ak si myslíte, že vás z cestovateľského hľadiska už nemôže nič prekvapiť, dnes vás vyskúšame. Poznáte napríklad ostrov Tuvalu? Exotický raj sa nachádza v Tichom oceáne medzi Havajom a Austráliou. Vo veľkej miere nedotknutá príroda je jedným z dokonalých dovolenkových rajov, ktorý stojí aj za dlhšie cestovanie.



 

Významný bod 2. svetovej vojny

História ostrova sa podľa odhadov datuje do roku 1000 pr. Kr.. Po prvýkrát bolo toto územie objavené až v 17. storočí. Tuvalu najprv slúžilo ostatným bádateľom ako skvelé miesto na ich výskumy. Doposiaľ neobjavená kultúra a mnoho prírodných jedinečností im poskytlo skvelý priestor pre ich výskumy. Časom sa začali i tam prinášať prvky modernej spoločnosti a Tuvalu prešlo zo životného spôsobu v kmeňoch ku súčasnému spôsobu života. Veľmi významnou časťou ich dejín je obdobie 2. svetovej vojny. Vtedy objavili americké vojská túto dobre ukrytú lokalitu pre ich armádne účely. Postupne tam začali cvičiť svojich vojakov na boj v morských podmienkach. Zároveň tam vyvíjali aj lepšie ponorky a zbrane pre tento spôsob vojny.

 

Jeden z najmenších národov

Tuvalu sa skladá z deviatich menších ostrovov. Niektoré z nich nie sú ešte stále obývané. V súčasnosti tam býva len niečo vyše 10 000 obyvateľov, vďaka čomu sa stali jednou z najmenších národností na svete. Počet turistov je vždy striktne limitovaný, najväčší záujem o dovolenku tam majú zväčša Američania a Austrálčania. Tuvalu ťaží zo skvelej polohy, keď je pred ostatným svetom tak trochu utajený a nepremelú sa tam tisíce turistov a dovolenkárom ponúkajú väčšie súkromie.

Služby sú tam na pomerne dobrej kvalite, k niektorým záležitostiam musíte byť benevolentnejší, keďže nejde o žiadne luxusné strediská. Väčšina atrakcií sa týka prírody a športov. Z klasických pamiatok máte k dispozícii len múzeum poštových známok, ktoré sa nachádza v hlavnom meste Funafuti.

 

Prehistorické jaskyne

Jednou z najväčších zaujímavostí sú tunajšie jaskyne. Najznámejšia z nich sa volá „jaskyňa ohňa“. Nanumanga sa nachádza takmer 40 metrov pod morom. Predpokladá sa, že v minulosti patrilo Tuvalu oveľa väčšie územie, more ho však postupne zaplavovalo a tieto jaskyne museli nakoniec opustiť. Prístup k nim je iba pomocou potápania. Takmer celý interiér je akoby vypálený ohňom. Bývalí obyvatelia ostrovov si tak vytvorili svojské obydlia, ktoré ich chránili pred nepriazňou počasia a ešte k nim vytvorili aj originálne zdobenie.

 

Ano ako vtipný domáci šport

Tento ostrov je ako stvorený pre rôzne pohybové aktivity. Ideálny je predovšetkým na vodné športy, keď sa okrem plávania odporúča aj ako raj pre surferov, vyskúšať si môžete plavbu pri pobreží na menších člnoch, ale aj jachting. Istotne si nenechajte ujsť príležitosť na šnorchlovanie alebo potápanie, pretože voda je priam priezračne čistá a budete mať fantastický rozhľad po celom okolí.

Ak budete mať chuť na niečo nezvyčajné, vyskúšajte si tunajší šport ano, čo znamená v preklade lopta. Proti sebe sa postavia dva tímy. Na jednej strane bude stáť jeden hráč, ktorý bude hádzať ťažkou loptou. Na tej druhej stojí celý súperov tím, ktorý má za úlohu odraziť ju rukami a nedovoliť jej spadnúť. Takto sa postupne striedajú a ten, kto získa najskôr 10 bodov, vyhráva. Porazení musí na konci navyše zaspievať špeciálnu pieseň a tanec vymyslený práve k tomuto športu.

 

Objednajte si bicykel alebo motorku

Na Tuvalu vám neponúkajú klasické tour, pretože sú malé a pokojne ich spoznáte aj na vlastnú päsť. Ideálnym spôsobom je prenajať si bicykel alebo motorku a previesť sa po jednotlivých trasách. Jednotlivé ostrovy môžete spoznať už počas jednej dovolenky. Informujte sa o týchto službách priamo v hoteloch, ktoré najčastejšie prenajímajú tieto prostriedky.

 

Lagúny, národné tance a najtichšie pláže

V minulosti prezývali tieto ostrovy aj krajinou lagún. Na tak malom mieste ich tam nájdete niekoľko a tie ponúkajú skvelý súkromný priestor pre oddych. Okrem nich je Tuvalu známe aj vďaka viacerým nádherným vodopádom.

Ďalšie súkromie vám ponúkajú tunajšie pláže. Nádherné piesočné lokality často ponúkajú pokojné miesta, kde vás nebudú rušiť iní ľudia. Vďaka tomu získavajú aj pozíciu jedných z najtichších pláží na svete.

Po takomto oddychu vám potom istotne padne vhod večer plný tunajšej kultúry. Tance, zvyky a tradičné piesne sa vďaka niekoľkým súborom podarilo uchovať až do dnes a práve vtedy si môžete pochutnať aj na niektorých typických jedál z tunajšej gastronómie.

 

Tipy a triky:

  • Cesta na Tuvalu je komplikovanejšia a ideálne je ju spojiť do väčšieho výletu so spoznávaním iných krajín. V prvom rade si to namierte do Austrálie, odkiaľ sa letecky presuniete na Fidži. Po prestávke tam vás už čaká tri a polhodinový let priamo na Tuvalu.
  • Tak ako aj na mnohých iných tropických ostrovoch, aj na Tuvalu sa striedajú obdobia sucha s obdobím dažďov. Ideálnym obdobím na dovolenku je čas medzi májom a októbrom, keď prší len výnimočne. Teploty sa pohybujú okolo 30 stupňov.
  • Na ostrove sa nachádza jedno letisko, neexistuje tam železničná doprava a asfaltové cesty tam urobili len pred štrnástimi rokmi. Nachádza sa tam aj menší prístav, ktorý slúži skôr pre lodnú dopravu medzi malými ostrovčekmi v okolí.
  • Pokiaľ plánujete ostať na ostrove menej ako 90 dní, nepotrebujete víza. Stačí mať len pas, ktorý je platný minimálne na toto obdobie.
  • Na ostrove môžete platiť austrálskymi dolármi a taktiež aj tuvalským dolárom. Ten nie je samostatnou menou, ale patrí pod austrálsky dolár.
  • Hlavnou zložkou ich kuchyne je kokos. Ten sa používa do dezertov, ale aj slaných jedál. Ďalšou dôležitou zložkou je pulaka, ktorú obsahuje viacero jedál. Základ stravy tvoria tiež morské ryby, tunajšie vtáky a bravčovina.
  • Ubytovanie na Tuvalu získate väčšinou v malých súkromných vilkách. K dispozícii je i pár hotelov, no neočakávajte typické rezorty. Opäť ide o viac bungalovov, ktoré sú prepojené do spoločnej siete.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: wikimedia
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa