Doel je najznámejším belgickým mestom duchov: Zničila ho jadrová elektráreň aj obrovský prístav

2022-10-29 12:30:00 |   |    | 

Vo svete nájdete množstvo opustených miest, ktoré v minulosti patrili medzi dobre známe lokality. Väčšina z nich zanikla po tom, ako tam prestali ťažiť nerastné suroviny alebo skrachovali veľké fabriky. Prípad belgického Doelu je však trochu iný. Do tejto lokality totiž plánovali rozšíriť prístav, a tak sa väčšina obyvateľov rozhodla odísť a budovy zostali opustené. Teraz sú už však plány úplne iné.



 

Jedno z najstarších mestečiek v Belgicku

Oblasť okolo súčasného Doelu sa začala osídľovať v 13. storočí. Prvá dedina mala názov Doolen a vďaka blízkemu prístavu sa rýchlo rozvíjala. Domáci mali vždy dostatok peňazí a ťažili z obchodovania, ale aj z námorníkov, ktorí sa k nim prichádzali pravidelne zabaviť. Preto patrí Doel k jednému z najstarších mestečiek v krajine. Miestnym obyvateľom sa veľmi dobre darilo aj v poľnohospodárstve. Nájdete tu dokonca najstarší kamenný veterný mlyn v Belgicku, ktorý na fotografiách často kontrastuje s neďalekou jadrovou elektrárňou. Prvé dva reaktory vybudovali v roku 1975, neskôr k nim pribudli ešte ďalšie dva.

 

Všetko zničili plány s miestnym prístavom

V deväťdesiatych rokoch sa predstavitelia belgickej vlády rozhodli, že rozšíria prístav v Antverpách. Zvyšujúce sa počty nákladných lodí si vyžadovali väčšie priestory, kde by mohli kotviť a vyložiť tovar. Z toho dôvodu sa rozhodli uzavrieť hneď niekoľko mestečiek v okolí, medzi ktorými bol aj Doel. Od tohto momentu sa vývoj v celom regióne zastavil. Ľudia sa báli, že prídu o svoje domovy zo dňa na deň, preto si radšej dobrovoľne hľadali nové bývanie. Niektorí sa však naďalej bránili - postavili sa voči rozhodnutiu vlády a súdili sa. No keď videli, ako okolité mestečká miznú a ustupujú novému prístavu, postupne sa vzdali túžby zostať vo svojom starom domove a odišli tiež.

 

Zostalo len 19 obyvateľov

V čase najväčšieho rozmachu žilo v Doeli dve až tritisíc ľudí. V roku 2004 už klesla populácia len na 400 obyvateľov a pri poslednom sčítaní ich bolo iba devätnásť. Ulice sa úplne vyprázdnili, väčšina domov zostala opustených a z Doelu sa stalo mesto duchov. To využili squatteri, ktorých tam v určitej dobe ich tam žilo až 400! Prinášali však veľa problémov, a tak sa ich radnica zbavila a radšej začala lákať turistov. Tí prichádzali nielen kvôli starému mynu, ale chceli tiež zažiť unikátnu atmosféru vyprázdnených štvrtí, ktoré vyzerali ako po apokalypse. V roku 2010 tam už totiž zavreli poslednú školu, hotely a reštaurácie. Domácim zostal len jeden obchod s elektrospotrebičmi a dve malé kaviarne a ani policajná stanica a pošta nefungovali tak ako predtým. Otvorené boli len zriedkavo a to bol jeden z ďalších dôvodov prečo odtiaľ ľudia húfne utiekli.

 

Zničili viacero cenných budov

Hoci poslední obyvatelia tvrdo bojovali za to, aby Doel nakoniec vylúčili z plánov prestavby, úrady začali konať a niekoľko budov zbúrali. Nanešťastie sa medzi nimi nachádzali aj historicky veľmi cenné stavby a mesto tak strácalo svoju charakteristickú tvár. Postupne ho začali vyhľadávať milovníci graffity, ktorí vytvorili na opustených fasádach rôzne nádherné kresby. Tie lákajú turistov až dodnes. Zvláštnu atmosféru opustených ulíc si zamilovali aj filmové štáby, ktoré ich využívali pri natáčaní napínavých scén.

 

Našli kompromis. Doel môže vstať z mŕtvych

Koniec marca 2022 však priniesol zvyšným obyvateľom Doelu konečne vysnívaný verdikt. Podľa nového vyhlásenia sa totiž medzi mestom a prístavom vytvorí zelená zóna a hoci sa prístav bude rozširovať, bude to mimo tohto územia. Nepochybne dobrá správa však bola prijatá veľmi opatrne. Domáci obyvatelia sa obávajú, že sa už Doel nepodarí obnoviť tak, ako tomu bolo v minulosti. Rekonštrukcia opustených priestorov, otvorenie nových podnikov a zbavenie sa nálepky mesta duchov nebude podľa nich vôbec jednoduché. Do budúcnosti si odnesú jazvy, ktoré sa budú hojiť len veľmi ťažko. Napriek tomu veria, že ich boj nebol márny a opäť sa im tam podarí vrátiť svojmu mestu trochu života.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa