Na Cypre je letisko duchov: Straší na ňom aj vrak československého lietadla (VIDEO)

2022-05-04 12:30:00 |   |    | 

Dovolenkári v južnej časti Cypru využívajú letiská v Larnake a Pafose, návštevníci severu zas Ercan pri dedine Tymbou. V minulosti však medzinárodné letisko fungovalo aj v Nikózii, ktorá je po páde Berlínskeho múru jediným rozdeleným hlavným mestom na svete. To však má svoje najlepšie časy už dávno za sebou a dnes zostáva len smutnou pripomienkou nezmyselných bratovražedných bojov.



Medzinárodné letisko Nicosia International Airport vybudovali koncom 30. rokov 20. storočia približne 8 kilometrov západne od hlavného cyperského mesta. Spočiatku slúžilo najmä na vojenské účely, počas druhej svetovej vojny napríklad tunajšie dráhy využívali piloti amerických bombardérov. Po skončení konfliktu potom letisko otvorili aj pre komerčné lety. V máji 1949 k trom jednoduchým hangárom pribudla prvá budova terminálu a v marci 1968 dali slávnostne do prevádzky novú s kapacitou 800 pasažierov.


Wikimedia - Dickelbers - Vlastná tvorba, CC BY-SA 3.0, Link

20. augusta 1967 sa na letisku stala prvá veľká tragédia, keď došlo k nehode lietadla Bristol Britannia, letiaceho z thajského Bangkoku do švajčiarskeho Bazileja. Pôvodne malo mať medzipristátie v Kolombe na Srí Lanke, v indickom Bombaji a egyptskej Káhire, z dôvodu zlého počasia však to posledné nahradili práve Nikóziou. Počas tretieho pokusu o pristátie v mimoriadne silnej búrke lietadlo narazilo do kopca a začalo horieť. O život prišlo 126 ľudí, štyria pasažieri boli vážne zranení a Švajčiar Nicolas Pulver ako jediný vyviazol bez akýchkoľvek zranení.


Wikimedia - Dickelbers - Vlastná tvorba, CC BY-SA 3.0, Link

Napriek tejto katastrofe zažilo letisko v nasledujúcich rokoch svoj najväčší rozkvet, keď ním ročne prešlo až 800 tisíc pasažierov. Došlo však aj k ďalším nehodám. V januári 1973 havaroval egyptský Iľjušin, keď počas príletu narazil do hory a všetkých 37 ľudí na palube zahynulo. 29. augusta toho istého roku zas lietadlo Československých aerolínii počas príletu z Damašku nedobrzdilo, vyletelo z dráhy a začalo horieť. Túto nehodu našťastie prežili všetci 70 ľudia na palube, vrak Tupoleva Tu-104 však až doteraz zostal na mieste nehody, a tak sa pasažierom lietadiel naskytoval pomerne nepríjemný pohľad.


Wikimedia - Potjernik - Vlastná tvorba, CC BY-SA 4.0, Link

Tých pritom do Nikózie mierilo už toľko, že stojisko pre 11 lietadiel prestalo stačiť a v júni 1974 zverejnili plány pre jeho rozšírenie o ďalších päť parkovacích miest. K tomu však už nikdy nedošlo. 15. júla 1974 pravicoví grécki nacionalisti zvrhli demokraticky zvoleného cyperského prezidenta, arcibiskupa Makariosa III. a obsadili letisko. Dva dni naň lietadlá privážali gréckych vojakov a pre verejnosť sa znova otvorilo až 18. júla. Stalo sa však centrom chaosu, kde sa dovolenkári aj ďalší cudzinci v panike snažili opustiť ostrov.


Wikimedia - Dickelbers - Vlastná tvorba, CC BY-SA 3.0, Link

Všetci, ktorým sa to podarilo, si mohli gratulovať. 20. júla 1974 totiž na Cyprus pod zámienkou ochrany svojej menšiny vnikli tureckí vojaci a letisko zbombardovali. Hoci sa ho napokon podarilo udržať pod kontrolou OSN, budovy aj dráhy boli zničené. Od začiatku roka 1975 síce prebiehali rokovania lídrov gréckych a tureckých Cyperčanov o znovuotvorení letiska, napriek snahe oboch strán však k nemu nikdy nedošlo. A tak je dnes len smutnou pripomienkou minulých čias a varovaním pred nezmyselnými konfliktmi.

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 10. máj. 2024. Meniny má Viktória.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa