Tip na letnú dovolenku v Grécku. Vyberte si polostrov Chalkidiki

2023-07-16 10:00:00 |   |    | 

Grécko patrí medzi dovolenkových favoritov Slovákov. Jeho výhodou je, že si každý rok môžete vybrať iný ostrov, ktorý vám prinesie nové a zaujímavé zážitky. Zaujímavá je však aj pevnina, napríklad naša dnešná destinácia Chalkidiki.



 

Hagion Oros

Najvzácnejšou oblasťou je Hagion Oros, ktorý sa nazýva aj Svätá hora. Nachádza sa na polostrove Athos a pozostáva z 20 ortodoxných kláštorov, ktoré boli vyhlásené za autonómny mníšsky štát. Podľa jednej z legiend vzniklo toto miesto tak, že sa obor bil s Poseidonom. V jednom momente doňho chcel hodiť veľký kameň, ale boh sa rýchlo ponoril do mora. Skala dopadla k ostrovu a na nej potom vytvorili prvý kláštor. Ďalší príbeh hovorí o tom, že sa tadiaľ plavila Panna Mária. Na Chalkidiki jej loď na chvíľku zakotvila a ona sa tam šla poprechádzať. Týmto miestom bola tak uchvátená, že mu následne požehnala. I kvôli tomu posvätný vrch niekedy nazývajú Záhrada Panny Márie. Podľa historických záznamov tam prví mnísi prišli žiť v 5. storočí a postupne tam pribúdali ďalšie a ďalšie kláštorné komplexy. Aktuálne tam žije dvanásť menších komunít mníchov, ktorí sa starajú o chod jednotlivých areálov a taktiež o turistov, ktorí sa tam prichádzajú pozrieť.

 

Veža Prosforios

S mníchmi z Hagion Oros je spojená aj ďalšia dôležitá pamiatka. Vežu Prosforios postavili v 14. storočí práve na popud jedného z nich. Ten prišiel s nápadom, že si musia svoje posvätné miesto chrániť už pri mori a nechal tam postaviť túto obrannú vežu. K nej neskôr pribudla pevnosť, v ktorej sa združovali vojaci. Správu komplexu mali na starosti obyvatelia kláštora, ktorý sa taktiež volal Prosforios. Počas histórie museli vežu niekoľkokrát renovovať, v 19. storočí k nej potom pridali balkóny. Veža sa spája aj s ďalšou dôležitou časťou dejín tohto ostrova. Od roku 1928 v nej žila rodina Lochovcov, ktorí založili tradíciu ručného tkania kobercov. Preslávili sa tiež tým, že pomáhali utečencom, aby si mohli na Chalkidiki založiť nový domov.

 

Olynthos

Na väčšine gréckych ostrovov sa nachádzajú zaujímavé antické pamiatky. Inak tomu nie je ani na Chalkidiki. Jedným z najvýznamnejších archeologických miest je Olynthos. Podľa mytológie bol v tejto lokalite zabitý jeden zo synov kráľa tohto ostrova, ktorý tam lovil levy. V tomto mestečku kedysi žili Macedónčania, ktorý ho založili v 7. storočí. Ešte predtým tam boli menšie osady, ktoré však museli čeliť nájazdom Peržanov. Pozostatky pôvodných budov začali postupne objavovať na začiatku 20. storočia, keď na Chalkidiki prišla americká delegácia odborníkov. V súčasnosti ju už tvorí skanzen, v ktorom uvidíte príklady pôvodnej gréckej architektúry.

 

Aristotelov park

Ostrov Chalkidiki bol rodiskom známeho filozofa Aristotela, ktorý prišiel na svet v malej dedinke Stajira (Stageira), založenej v roku 655 pred naším letopočtom. Ruiny starovekého mesta ležia približne 8 kilometrov severovýchodne od dnešnej dediny.  V súčasnosti tam vytvorili park, v ktorom vzdávajú úctu svojmu slávnemu rodákovi. Krásnu prírody dopĺňa viacero sôch. Svoj portrét tam má samozrejme samotný Aristoteles a ďalšie diela stvárňujú kompas, slnečné hodiny alebo vodnú turbínu. I z toho dôvodu je park veľmi obľúbený medzi rodinami s deťmi, ktoré sa tam nielen zabavia, ale aj niečo naučia.

 

Jazero Mavrobara

Keď vám prezradíme hlavné tajomstvo tohto jazera v obklopení borovicových stromov, istotne sa tam vyberiete na výlet aj vy. V Mavrobare totiž žijú malé vodné korytnačky, s ktorými sa dostanete do priameho kontaktu. Na turistov sú už natoľko zvyknuté, že ich chodia často k brehu obzerať a zvedavci sa ich môžu aj dotknúť. Okolo jazera je krásna pláž a príroda, takže si tam naplánujte aj príjemnú prechádzku. K jazeru sa dostanete jednoducho autom alebo si rezervujte tour.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa