More v poľskom prevedení: Zaleťte si na dovolenku do Gdyne

2021-06-01 08:01:00 |   |    | 

Slovákov to väčšinou ťahá na dovolenku k moru do južnej časti Európy. No svoje čaro má aj oddych na severe, kde nájdete krásne mieste v Nemecku, Dánsku, Švédsku, ale aj Poľsku. Pri vychytenom Gdaňsku, kam sa pohodlne dostanete letecky, sa nachádza nádherné mesto Gdyňa, ktoré má okrem oddychu na pobreží v zálohe aj niekoľko zaujímavých tipov na miestne atrakcie.



 

Kamienna Góra

Jednou z najkrajších častí Gdyne je štvrť Kamienna Góra, ktorú si pred niekoľkými rokmi obľúbili majetnejší ľudia. Tí často utekali z Gdaňska, aby našli pokojnejšie miesto pre život a to našli práve na vrchu s najkrajšou vyhliadkou na more. V súčasnosti sa na jeho vrchole nachádza terasa, z ktorej uvidíte celé pobrežie i susedné mestá. V jej blízkosti je vysoký kríž, ku ktorému často putujú veriaci z tohto regiónu. Ak sa vám nechce vyjsť na túto vyhliadku pešo, môžete použiť tunajšiu pozemnú lanovku. Z Kamiennej Góry vedie príjemná vychádzková trasa, z ktorej budete mať nádherný výhľad na tunajšie pláže.

 

Kostol svätého Michala Archanjela

Najstaršou zachovanou budovou v meste je bývalý kostol zasvätený Michalovi Archanjelovi. Ten postavili mnísi v roku 1224, keď ho využívali členovia vtedajšieho menšieho rádu. Odvtedy po dlhé roky slúžil ako svätostánok, až sa ho nakoniec rozhodli premeniť na múzeum. V súčasnosti sa tam dozviete zaujímavé informácie o najznámejších poľských námorníkoch. Exteriér budovy kostola skrýva dve zaujímavé tajomstvá. Jedným z nich je pamätná tabuľa, na ktorej sa nachádzajú názvy všetkých poľských lodí, ktoré sa potopili počas dvoch svetových vojen. Na opačnej strane stavby je druhá pamiatková plaketa, na ktorej tentoraz spomínajú na všetkých poľských námorníckych dôstojníkov, ktorých komunisti zbavili ich hodností a výsad.

 

Múzeum emigrácie

Po 1. svetovej vojne sa situácia v krajine vôbec nezlepšovala, preto mnohí Poliaci emigrovali do cudziny. Veľké množstvo z nich odchádzalo práve z prístavu v Gdyni, kde sa so svojou rodnou zemou lúčili v tunajšom termináli. Ten sa rozhodli v roku 2010 premeniť na múzeum emigrácie. Interaktívna prehliadka približuje informácie z tejto éry a vysvetľuje, prečo sa mnohí rozhodli odísť hľadať lepší život do inej krajiny. Zároveň predstavuje aj príbehy niektorých rodín, ktoré zostali žiť na nových miestach. Veľmi pútavá výstava sa stala veľkým hitom tohto regiónu.

 

ORP Blyskawica

Tento typ lodí sa používal počas bojov v období 2. svetovej vojny. ORP Blyskawica vyrobili na Isle of Wight a zúčastnila sa niekoľkých bojových akcií. Našťastie sa ju podarilo na rozdiel od ostatných plavidiel tohto typu uchovať vo výbornom stave. Po vojne ju preto zakotvili v Gdyni, kde z nej vytvorili zaujímavé múzeum. Počas prehliadky sa dostanete do jednotlivých častí vojenskej lode, pozriete si, kde bývala posádka, kde sa stretával hlavný štáb a dostanete sa tiež do priestorov, kde sa skrývali zbrane a odkiaľ riadili toto plavidlo. V súčasnosti patrí k jedným z najvýznamnejších atrakcií z éry 2. svetovej vojny a v Poľsku predstavuje špičku medzi technickými múzeami.

 

Národný park Kepa Redlowska

Medzi mestami Gdyňa a Orlowo sa v minulosti nachádzala nádherná prírodná oblasť so vzácnymi stromami. Aby ju ochránili pred prípadným poškodením, rozhodli sa ju v roku 1938 vyhlásiť za menší národný park. Takto chceli zachovať neporušené aj nádherné pobrežie, ktoré lemujú pláže s jemným pieskom a vysoké biele útesy. Kepa Redlowska je len na skok od centra Gdyne, napriek tomu ponúka hotovú oázu pre dušu. Popri pobreží vedie aj príjemná vychádzková trasa, počas ktorej môžete po celý čas vdychovať svieži morský vzduch a oddychovať v obklopení prírody.

 

Mólo Orlowo

Priamo v Gdyni sa nachádza lodný prístav, pri ktorom vedie dlhá promenáda spolu s mólom. No oveľa obľúbenejšou atrakciou je mólo Orlowo, ktoré sa nachádza medzi Gdyňou a Orlowom. Prvý pôvodný most mal zábavnú funkciu, bol situovaný uprostred tichej prírody a mal ľudí dostať bližšie k moru. No veľká búrka ho v roku 1949 úplne zničila, preto ho museli postaviť nanovo a urobili ho trochu dlhšie. Podľa pôvodného plánu ho taktiež postavili z dreva a olemovali ho štýlovými lampami. Vďaka tomu sa mólo Orlowo stalo aj obľúbeným miestom na večerné romantické prechádzky, keď si tam páriky chodia pozrieť západ slnka a užívajú si pohľad na túto rozsvietenú promenádu.

 

Najlepšie pláže v blízkosti Gdyne

Redlowska – tá najkrajšia pláž sa nachádza pri národnom parku Kepa Redlowska. Vďaka tomu je izolovaná od okolia a ponúka veľmi príjemnú pokojnú atmosféru. Obľúbená je medzi rodinami s deťmi, pretože voda tam nie je veľmi hlboká. Na pláž dohliadajú aj plavčíci, takže patrí do zoznamu oficiálnych poľských miest na oddych pri mori.

Gdynia Orlowo – priamo pri spomínanom móle sa nachádza aj menšia pláž. Je dobre dostupná pre verejnosť, pretože sa tam ľahko dostanete vlakom. Popri nej vedie príjemná promenáda a navyše sa nachádzate aj v dobrej vzdialenosti od obchodov a podnikov s občerstvením.

Mestská pláž – pokiaľ si chcete len podvečer oddýchnuť po dlhom skúmaní pamiatok, istotne vám padne vhod navštíviť 200 metrov dlhú mestskú pláž. V lete na nej nájdete mnoho ľudí, no zase máte priamo pri pobreží viaceré podniky a dokonca aj špeciálnu časť s ihriskami, ktorá je určená pre rodiny s deťmi.

Torpedownia Babie Doly – ak hľadáte niečo skutočne originálne, vyberte sa 10 kilometrov za Gdyňu na pláž Torpedownia Babie Doly. Na začiatku 2. svetovej vojny tam vytvorili niekoľko sto metrov od pobrežia výskumné centrum, ku ktorému viedlo dlhé mólo. Dnes je už táto tajomná budova opustená a vytvára zaujímavú a magickú kulisu počas leňošenia na pláži.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa