Gdansk – jedno z najkrajších miest Poľska

2018-01-11 12:00:00 |   |    | 

Pri návšteve susedných krajín na našich severných susedov obvykle zabúdame. Poľsko sa nám spája skôr s lacnými nákupmi a maximálne krátkou návštevou Zakopaného, Varšavy alebo Osvienčimu. Pritom i zvyšok krajiny ponúka množstvo krásnych lokalít a možností na organizovanie dlhších výletov. Jedna z nich sa nám ponúka v podobe Gdansku, ktorý sa nachádza priamo pri Baltickom mori.



 

Dlhá cesta s vytúženou odmenou

Keďže sa Gdansk nachádza presne na opačnom konci Poľska, musíte sa pripraviť na dlhšiu cestu. Väčšina trasy však vedie po diaľnici a pokiaľ si chcete urobiť prestávku, môžete tak urobiť napríklad v mestách Krakov alebo Lodž. Vlakom trvá cesta podstatne dlhšie, pretože musíte ísť cez Českú republiku a nutné sú minimálne dva prestupy. Priama autobusová linka zatiaľ do Gdanska nefunguje. Potešujúcim faktom na konci tohto cestovateľského dobrodružstva je samotné mesto, ktoré stojí za každý kilometer cesty.

 

Historický žeriav

Jednou z najvzácnejších pamiatok v meste je historický žeriav. Ten sa nachádza priamo v prístave a ide o stavbu z 15. storočia. V minulosti bolo jeho úlohou pomáhať pri vykladaní tovarov z lodí, postupne sa však zmenil na jednu z dominánt mesta a stal sa jeho ojedinelou vstupnou bránou. Časom pochopiteľne úplne prestal plniť svoju pôvodnú funkciu a dnes je súčasťou námorníckeho múzea.

 

Dluga ulica

Najznámejšia ulica v Gdansku ponúka množstvo malých obchodíkov, sympatických kaviarní, ale aj reštaurácie s typickou domácou stravou. Podstatná je však najmä architektúra jednotlivých budov. Vzácny štýl s jemným zdobením prináša jednu z najkrajších prechádzok v meste. Na stenách sa nachádza aj mnoho historicky cenných malieb, ktoré pripomínajú jednotlivé obdobia mesta a odkazujú na jeho vyše tisícročnú históriu. Práve na tejto ulici nájdete viacero významných budov a medzi nimi i krásnu historickú radnicu. Svojou atmosférou a architektúrou pripomína niektoré známe nemecká mestá.

 

Časť jantárovej cesty

Gdansk sa vo svojej histórii môže pochváliť viacerými úspechmi. Jedným z najdôležitejších bol fakt, že počas staroveku bolo toto poľské mesto významným bodom Jantárovej cesty, významnej obchodnej trasy, ktorá spájala sever a juh Európy. Združovala niekoľko ciest a keďže práve v Gdansku sa nachádzalo veľké ložisko tohto vzácneho kameňa, práve tam prekladali svoj náklad a taktiež sa tam zvykli organizovať prvé väčšie trhy.

 

Shakespearovo divadlo

Ďalšou zaujímavosťou tohto mesta je divadlo, ktoré dostalo pomenovanie podľa známeho anglického dramatika. Dôvodom k tomuto rozhodnutiu bol fakt, že v minulosti tam v 17. storočí hrali i putovní anglickí herci. Divadlo však nenesie len meno tohto velikána, pravidelne sa tam koná aj Letná Shakespearova akadémia a Shakespearovský festival s rôznymi divadelnými predstaveniami.

 

Kostol Panny Márie

Tento dominantný kostol bol dostavaný na začiatku 16. storočia. Odvtedy si drží zaujímavý rekord, keďže patrí k najväčším tehlovým svätostánkom na svete. Najvýraznejším štýlom je gotika a v kostole môžete opäť obdivovať poctivú prácu architektov a murárov, ktorí majú na konte jednu z najkrajších sakrálnych výzdob v krajine. Súčasťou stavby je veža, ktorá ponúka nádherný výhľad na celé mesto.

 

Westerplatte

Gdansk si však z histórie nesie aj temnejšie zápisky do kroník. Útokom na tunajší polostrov Westerplatte totiž 1. septembra začala druhá svetová vojna. Poliaci dokázali celých sedem dní vzdorovať obrovskej prevahe Nemcov a stali sa vzorom pre mnoho ďalších bojovníkov. Na ich počesť vznikol na Westerplatte pomník a navštíviť môžete aj vojnové múzeum.

 

Mariacka ulica

Turisticky najobľúbenejšia ulica v Gdansku je Mariacka ulica, ktorá vedie k historickej katedrále. Okrem nej tam nájdete taktiež množstvo zaujímavých budov, ktoré sú prezentáciou rôznych stavebných štýlov tak, ako sa toto mesto postupne vyvíjalo. Nájdete tam taktiež viacero obchodíkov s turistickými suvenírmi a zabudnúť nemožno ani na nádhernú stredovekú bránu.

 

Autor: David, AKO

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
4.8/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa