Ilava

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Ilava



 

Mesto Ilava leží na strednom Považí, na ľavej strane Váhu v srdci Ilavskej kotliny. História jeho názvu nie je príliš známa – medzi ďalšie alternatívy, ktoré sa používali, však patrili mená Lewe a Lewa. Tvar Ilava sa naplno používal až po rakúsko-uhorskom vyrovnaní v roku 1867.

Písomne sa Ilava prvýkrát spomína v období medzi rokmi 1332 až 1337, mestská listina pochádza z roku 1339. Začiatkom 15. storočia zažívala Ilava hospodársky rozkvet, dostala výsadu dvoch výročných trhov (jarmokov). V roku 1432 však nastalo náhle prerušenie upevňovania si pozície mesta v rámci regiónu, keď došlo k bitke o Ilavu medzi husitmi a Maďarmi.

V 16. storočí postavenie Ilavy upadlo, pribudlo však renesančné opevnenie. V roku 1856 založili v budove bývalého kláštora väzenie, ktoré tam sídli dodnes. V roku 1938 sa v budove dokonca nachádzal koncentračný tábor.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Ilave.

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Ilave online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Hrad/kaštieľ - prvá zmienka pochádza z roku 1446, kedy je spomínaný kapitánom Mikulášom z Klobušíc. Hrad bol až do polovice 16. storočia vlastníctvom rôznych majiteľov, medzi ktorých patrili napríklad Ján Huňady, rodina Zápoľských, Juraj Hatňanský či Ján Kostka. V roku 1856 bola v hrade štátom zriadená trestnica, ktorá tomuto účelu slúži dodnes.

Zvonica - odhaduje sa, že bola postavená na pokyn rodiny Ostrožičovcov približne v roku 1533. V roku 1622 bola pri požiari poškodená, následkom čoho boli zničené aj zvony. O tri roky prešla zvonica rekonštrukciou, na konci 19. storočia ju však opäť zachvátil požiar, ktorý jej vtisol dnešnú podobu.

Budova bývalej katolíckej fary – nesie podobu jednoposchodovej renesančnej budovy z konca 17. storočia.

Budova bývaleho pivovaru – pôvodne renesančná stavba, kde sa pivo varilo už od 17. storočia až do roku 2000.

Kostol Všetkých svätých - kostol trinitárov - jednoloďová baroková stavba halového typu s kryptou z 1. polovice 18. storočia

Hrobka Gábora Barossa – sa nachádza na cintoríne v Klobušiciach. Zaujímavosťou je, že hrobka bola dokončená v roku 1895, teda až tri roky po úmrtí. Rodák z Pružiny bol niekdajším ministrom dopravy aj ministrom obchodu za vlády Rakúsko-Uhorska.

Pamätná tabuľa na budove Ilavskej pošty – v minulosti na tomto mieste stála synagóga, dnes sa tu na pamiatku židovských obeti z rokov 1939 až 1945 nachádza iba pamätná tabuľa.

Budova zájazdného hsotinca a mýtnice - postavená v roku 1764 na pokyn zemepána llavy, grófa Františka Xavera Königsegga z Aulendorfu a jeho manželky, grófky Márie Sidónie Esterházyovej. Ich rodový erb je na priečelí budovy (terajší hotel Moravec).

Mestské múzeum - sa nachádza v bývalom meštianskom dome, kde v minulosti žil Dr. Emanuel Déneš. Dnes múzeum predstavuje tri expozície, medzi ktoré patrí národopisná expozícia, história mesta a prírodovedná expozícia.

Kaštieľ v Klobušiciach - bol postavený približne medzi rokmi 1830 – 1840 ako klasicistické vidiecke sídlo. Dnes je v ňom Múzeum obchodu. Bezprostredné okolia kaštieľa tvorí park aj účelová  záhrada.

 

VOĽNÝ ČAS

Plávanie - letné kúpalisko Košeca poskytuje príjemnú relaxáciu v prekrásnom prírodnom prostredí. K dispozícii je bazén s dĺžkou 20 metrov aj ihrisko na plážový volejbal.

Turistika - Ilavská kotlina je východiskovým bodom do okolitých hôr s turistickými chodníkmi na Vápeč (956 m), Strážov (1216 m) v Strážovských vrchoch a Vršatec (805 m) v Bielych Karpatoch. Obľúbenou prímestskou rekreačnou oblasťou Ilavy je chatová oblasť Iliavčanskej doliny, Lašteky, Ďuriháj, Iliavka – Záštepy, dolina Porubského potoka. Značená turistická trasa vedie ponad údolie potoka na vrch Vápeč, ktorý patrí medzi najatraktívnejšie dominanty Strážovských vrchov. Turistické trasy

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Kaštieľ v Horovciach - je spolu s priľahlým parkom a Kaplnku svätého Jána Nepomuckého národnou kultúrnou pamiatkou. Prvé poschodie bolo postavené v roku 1312, druhé v roku 1594 v renesančnom slohu.

Lednické Rovne - ležia 10 km juhozápadne od Púchova.V roku 1892 tu založil Jozef Schreiber skláreň. Návštevníkov Lednických Rovní v prvom rade zaujme krásny barokový kaštieľ, zrekonštruovaný v roku 1860 v romantickom slohu, v ktorom sa v súčasnej dobe nachádza Slovenské sklárske múzeum. Okolo neho sa rozprestiera park s botanickou záhradou, v ktorom sa nachádzajú domáce aj cudzokrajné dreviny.

Kaštieľ v Mednom - bol postavený v druhej polovici 18. storočia v štýle klasicizmu. V priebehu 19. a 20. storočia bol prestavovaný. Pri kaštieli sa nachádza historický park a novogotické mauzóleum z 19. storočia.

Vodná nádrž Nosice - ponúka možnosť plavby výletnou loďou, je rajom rýb a vodných vtákov. Vytvorené sú podmienky pre kúpanie, člnkovanie, plachtenie, rybolov a iné športy. V okolí sa nachádza krásna príroda s viacerými zaujímavými turistickými cieľmi. Vodná nádrž priehrady

Kúpele Nimnica - najmladšie kúpele na Slovensku. V štyroch liečebných domoch sa liečia nešpecifické ochorenia dýchacích ciest a chorôb z poruchy látkovej výmeny. Atraktivitou je vodná nádrž Priehrady mládeže. Turistický chodník vedie na výhľadový vrch Holíš, pod ktorého úpätím je salaš.

Belušské Slatiny - rekreačné a turistické stredisko asi 10 km od Púchova. Tesne po prvej svetovej vojne tu vybudovali kúpele, kde sú celkovo tri zemito-sírnaté pramene na liečenie reumatických, vnútorných a kožných ochorení. V Belušských Slatinách sú možnosti na oddych a rekreáciu, čo umožňujú ubytovacie zariadenia s kompletnými službami.

Mojtín - horská obec leží v Zliechovskej hornatine asi 18 km východne od Púchova. V blízkosti obce bolo odkryté púchovské osídlenie z laténskej doby. Dnes sú v obci bohaté možnosti športového využitia, lyžiarske vleky a východisko na viacero turistických chodníkov.

Lysá pod Makytou - obec na styku Bielych Karpát a Javorníkmi v hornej časti Bielovodskej doliny, asi 14 km severozápadne od Púchova. Z obce vychádza značkovaná turistická trasa na 922 metrov vysoký vrch Makyta, ktorý dominuje celému okoliu.

Beluša - významná obec s kostolom z 13. storočia.

Trenčín - jedno z najvýznamnejších miest, ktorému dominuje majestátny hrad.

Zrúcanina Považského hradu - z bývalej pýchy tohto regiónu zostali už iba ruiny. No napriek tomu ide o veľmi obľúbené miesto na vychádzku. Hrad bol postavený na začiatku 12. storočia a postupne sa rozrástol na jeden z významnejších hradov v okolí. Nakoniec mu bolo osudné 17. storočie, kedy bol zničený.

Púchov - okresné mesto na strednom Považí

Kaštieľ a múzeum v Bohuniciach nad Váhom - ponúka úchvatné expozície aj okolie. Keďže je kaštieľ obklopený hustými a prekrásnymi pohraničnými lesmi Moravy a Bielych Karpát, môžete v rámci návštevy zvoliť aj pokojnú prechádzku prírodou. V múzeu zas zvedaví návštevníci uvidia voskové figúrky významných osobností regiónu. Dostupná je aj výstava historických motocyklov, ktoré boli vyrobené v Považskom strojovom závode a výstava Ľudmily Podjavorinskej.

Letecké múzeum pod holým nebom – bolo vytvorené na bývalom letisku v Slavnici. V skanzene sa nachádza deväť jedinečných lietadiel, medzi ktoré patria LI-2 z Novej Dubnice, MIG-21 z letiska v Piešťanoch a najväčší exponát Tupolev 134 bývalých Československých leteckých spoločností.

Trenčianske Teplice - kúpeľné mestečko pod úpätím Strážovských vrchov.

Kúpalisko Zelená žaba – v Trenčianskych Tepliciach je vhodné pre návštevníkov všetkých vekových skupín, nakoľko ponúka bazén s dĺžkou 33 metrov a tiež bazén pre deti, kde sa môžu zabaviť. V areáli kúpaliska nájdete aj saunový svet so saunou, vírivku a reštauráciu. Súčasťou rezortu sú aj bowlingové dráhy a športoviská, napríklad na plážový volejbal.

Strážovské vodopády – dotvárajú divoký charakter prírody pod Strážovským sedlom a sú súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Strážov. Tvoria ich dva vodopády neďaleko seba - Horný a Dolný. Vhodným východiskovým bodom pre túru k vodopádom je obec Zliechov.

Dračia studňa – pod hrebeňom Bielych vrchov sa nachádza studňa, vytvorená zosuvmi pôdy, následkom čoho celé miesto vytvára dojem schodov. Studňa je národnou prírodnou pamiatkou a zahŕňa aj krásne vodopády, ktorých pramenisko sa nachádza asi o 100 metrov vyššie.

Náučný chodník Bolešov – Krivoklát - meria 8,2 kilometrov a na jeho trase je 18 informačných tabúľ, vďaka ktorým sa návštevníci môžu dozvedieť viac o miestnej faune a flóre. Najväčšou atrakciou je rozhľadňa. Náučný chodník kopíruje aj cyklotrasa.

Pútnické miesto Butkov - vypína sa na dominante západného okraja Strážovských vrchov - 765 metrov vysokom kopci Butkov a je najmladším pútnickým miestom u nás.

 

INTERNET

https://www.ilava.sk/

 

APLIKÁCIA

V OBRAZE - prehľad o aktualitách z  redakčného systému mesta.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa