Trenčianske Teplice

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Trenčianske Teplice



 

Neveľké Trenčianske Teplice ležia v údolí potoka Teplička na úpätí Strážovských vrchov v nadmorskej výške 272 metrov. Teplé pramene museli poznať už začiatkom nášho letopočtu Kvádi a Markomani. Mesto sa prvýkrát spomína v dokumentoch z 13. storočia, o storočie neskôr je už preslávené svojimi kúpeľmi. Od 19. storočia patrili Trenčianske Teplice k hlavným kúpeľným mestám v Rakúsko-Uhorsku. Špecializujú sa na liečbu a prevenciu ochorení pohybového aparátu, stavoch po operáciách a úrazoch, chronických reumatických ochorení, chorôb z povolania, ale aj ochorení z oblasti internej medicíny, gynekologické a kožné ochorenia vrátanie psoriázy

Dnes očaria mnohými  zaujímavosťami – unikátnym lesoparkom, prezliekarňou v maurskom slohu, medzinárodným filmovým festivalom, pitným prameňom s termálnou vodou, kúpaliskom zasadeným priamo do skaly, najstarším hudobným festivalom komornej hudby v strednej Európe, vyhliadkou s bielym jeleňom či vonkajším bazénom priamo na námestí. Majú svoje neopakovateľné čaro, a tak patria k obľúbeným cieľom turistov.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Trenčianskych Tepliciach

 

PARKOVANIE

V meste je možné zaparkovať na parkoviskách Vila Tereza a Tennis Camp a tiež na ulici Generála M. R. Štefánika, na Hviezdoslavovej ulici, Hurbanovej ulici, Štúrovej ulici a ulici Jesenského. Ceny za hodinu parkovného sa v jednotlivých lokalitách líšia, avšak najnižšia sadzba je od 0,90 EUR za hodinu. Využiť je možné aj trojdňový lístok za 10 EUR. Parkovné je možné uhradiť napríklad zaslaním SMS správy v tvare TE (medzera) EČV parkujúceho vozidla na číslo 2200.

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Trenčianskych Tepliciach online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Kúpalisko Zelená Žaba - jeden zo skvostov medzivojnovej československej architektúry.

Vodná elektráreň - zaujímavá secesná budova z roku 1896 v Kúpeľnom parku, vďaka ktorej mali Trenčianske Teplice pre osvetlenie domov a pouličné osvetlenie vlastnú elektrinu.

Hammam - postavili v maurskom štýle v roku 1888 podľa návrhu egyptského architekta. V minulosti slúžil ako vaňový kúpeľ pre bohatú šľachtu a finančných magnátov. Každý utorok organizuje kultúrno-informačné oddelenie prehliadky Hammamu s výkladom a s vystúpením brušnej tanečnice.

Hudobný pavilón - z roku 1931 vytvára pôsobivé centrum kúpeľov.

Galéria Mikuláša Galandu - nachádza sa v rodnom dome Mikuláša Galandu.

 

VOĽNÝ ČAS

Turistika - Príjemnú prechádzku ponúka takmer 150-ročný kúpeľný park s množstvom jedinečných drevín. Vychádzajú z neho aj turistické trasy do okolitých kopcov Strážovskej vrchoviny

a k viacerým národným prírodným pamiatkam. Na najvyšší vrch nad kúpeľmi vás dovedie náučný chodník Klepáč, jeho trasa sa čiastočne prelína aj s Lesníckym náučným chodníkom.

Cyklistika - Okolie Trenčianskych Teplíc ponúka šesť značených cyklotrás v dĺžke od 15 do 60 kilometrov. Mapa je na stiahnutie tu.

Kúpanie - V areáli kúpaliska Zelená žaba je k dispozícii bazén s dĺžkou 33 metrov, detský bazén, saunový svet so saunou a vírivkou aj športoviská.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Trenčín - jedno z najvýznamnejších miest, ktorému dominuje majestátny hrad.

Hrad Beckov - z Trenčína sa sem ľahko dostanete dokonca aj na bicykli. Hrad je majestátnou pamiatkou, postavenou na vrchole 60 metrov vysokého skalného masívu nad obcou Beckov. Prvá písomná zmienka pochádza z éry panovania kráľa Bela III. Na prelome 11. a 12. storočia došlo ku kamennej prestavbe, vybudovaný bol horný hrad a severný palác. Počas 14. storočia sa ich zmocnil Matúš Čák Trenčiansky a celý komplex bol rozsiahle prestavaný.

Románsky kostolík sv. Jána Krstiteľa -  v Pominovci postavili podľa odborníkov pravdepodobne v druhej polovici 12. až prvej tretine 13. storočia. Je národnou kultúrnou pamiatkou a patrí medzi tri najstaršie stavby v Trenčianskom kraji.

Čachtický hrad - bol postavený v 13. storočí. V tomto období hrad slúži ako jeden zo strážnych hradov stredného Váhu. (Ne)slávne ho preslávila grófka Alžbeta Báthoryová, ktorá tu žila koncom 16. a začiatkom 17. storočia. Podľa niektorých zdrojov nariadila zabiť 600 mladých panien a potom sa kúpala v ich krvi, pretože verila, že jej to zachová mladosť a krásu.

Skalka pri Trenčíne - najstaršie pútnické miesto na Slovensku. Malá Skalka je malý dvojvežový kostol postavený v románskom slohu. Prvá zmienka o tomto kostole pochádza z roku 1208, keď bola budova zasvätená sv. Benediktovi. Veľkú Skalku tvorí kláštor, malý kostol z roku 1224 a pôvodná jaskyňa pustovníkov, ktorá predstavuje najstaršiu prístupnú jaskyňu na Slovensku. Medzi Malou Skalkou a kláštorom vo Veľkej Skalke vedie aj náučný chodník lesom v dĺžke 2,2 kilometrov.

Vršatské bradlá - sú jednou z významných lokalít bradlového pásma Považia a nájdeme tu skameneliny amonitov a belemitov. Ležia nad obcou Vršatské Podhradie, ktorá patrila hradu Vršatec zo začiatku 14. storočia. Ak by ste dostali chuť na prechádzku, prípadne na menší výlet, môžete okrem hradu aboslovať tri náučné chodníky.

 

INTERNET

https://www.teplice.sk/

https://www.kupele-teplice.sk

http://visit-teplice.com/

 

APLIKÁCIE

Virtualne – aplikácia, vďaka ktorej budete mať po ruke informácie o aktivitách a podujatiach v meste.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa