Korona ovplyvnila ceny dovoleniek: Vieme, ktoré destinácie zlacneli

2021-05-06 12:01:00 |   |    | 

Vďaka vakcinácii cestovné kancelárie predpokladajú, že sa už aktuálna letná sezóna bude pomaly vracať do normálu a na dovolenky sa vyberie viac ľudí. Ročná kríza v cestovnom ruchu výrazne ovplyvnila aj ceny vo viacerých destináciách. Zatiaľ čo niektoré z nich lákajú turistov na lacnejšie pobyty, inde sa musíte pripraviť na väčšie investície.



 

Sledovali ceny v ôsmich kategóriách

Anglický Post Office Travel Money každoročne pred dovolenkovou sezónou robí cenový prieskum v najobľúbenejších letných destináciách. Vždy porovnávajú aktuálne sumy, ktoré zaplatíte za jednotlivé produkty oproti rovnakému obdobiu počas minulého roka. Na tom základe potom dokážu odporučiť, kam sa aktuálne oplatí vycestovať. Porovnávanie robili s ôsmimi rôznymi produktami, ktoré najčastejšie kupujeme počas dovoleniek. Do úvahy teda brali sumu, ktorú zaplatíte za kávu, lokálne pivo, kolový nápoj, víno, minerálku, opaľovací krém, repelent a trojchodovú večeru. Tento rok si vzali pod drobnohľad týchto desať destinácií: Slnečná pláž v Bulharsku, Marmaris v Turecku, Algarve v Portugalsku, Costa del Sol v Španielsku, Pafos na Cypre, Sliema na Malte, Lanzarote v Španielsku, Poreč v Chorvátsku, Korfu v Grécku a Apúlia v Taliansku.

 

Pobyty najviac klesli v Algarve

Najvýraznejší pokles cien zaznamenali tento rok v Portugalsku v oblasti Algarve. To už dlhodobo patrí k lacnejším dovolenkovým destináciám. Oproti minulému roku tam za rovnaký tovar zaplatíte o 13 percent nižšiu sumu. Dokopy za všetky tieto veci by ste tam aktuálne dali 51 eur. V porovnaní s ostatnými dovolenkovými oblasťami tam platíte menej za všetky typy nápojov, naopak veľa peňazí miniete na repelent, ktorého cena sa pohybuje okolo 6 eur. Dobrou správou je, že výsledné sumy za dovolenky klesli aj v ďalších šiestich letoviskách. Druhý najväčší pokles zaznamenali v už beztak lacnom Bulharsku, kde vás tento rok vyjdú tieto základné potreby o 11,2 percent lacnejšie. Tretí najväčší pokles cien zaznamenali v Turecku, kde zaplatíte o 6,5 percent menej peňazí. K ďalším lacnejším destináciám patrí Taliansko, Chorvátsko, Cyprus a najmenej poklesli ceny v španielskom Lanzarote.

 

Čo zaujímavé tam môžete vidieť?

Algarve sa nachádza na juhu Portugalska a je známe najmä vďaka ich nádhernej prírode. Najznámejším mestom v tejto oblasti je Faro, kam sa ešte nedávno lietalo z Viedne. Najvyhľadávanejším miestom je Lagos, pri ktorom sa nachádzajú nádherné vysoké skaly v kombinácii s priezračne čistým morom. Na juhu Portugalska nájdete aj viacero nádherných pieskových pláží a tešiť sa môžete na viacero možností na aktívnu dovolenku. K dispozícii máte vodné športy, cyklistické chodníky a keď zájdete viac do vnútrozemia, môžete sa vybrať aj na túry. Ubytovanie je k dispozícii v menších rezortoch a vyskúšať môžete aj penzióny či bývanie v súkromí. Z gastronomického hľadiska sa špecializujú na prípravu rýb a morských plodov, nechýba ani slávna treska sušená v soli.

 

Na Korfu čakajte výraznejšie zvýšenie

Tri z desiatich sledovaných destinácií majú oproti minulému roku vyššie ceny. Najviac si za tieto služby priplatíte na Korfu. Grécke ostrovy už teraz hlásia veľký záujem o dovolenky v týchto končinách. Ich veľkou výhodou je, že sa tam nesústredí toľko výletníkov, preto máte viac súkromia a taktiež nižšie riziko nákazy. Z toho dôvodu si tam dovolili zdvihnúť ceny až o 18 percent. Spomedzi všetkých destinácií tam zaplatíte najviac za kávu, pivo, víno a výrazne najdrahší je repelent za takmer 15 eur. Na priemernej hodnote sa tam pohybujú ceny za minerálne vody.

 

Ďalšie destinácie, kde si tento rok priplatíte

Okrem Korfu tento rok zaplatíte viac ešte aj v Costa del Sol a na Malte. Druhé najväčšie zvýšenie cien zaznamenali v Španielsku. Tam za jednotlivé druhy tovarov zaplatíte o 7,3 percenta viac ako počas minulého roka. Malta si pohoršila o 2,5 percenta, takže vaša peňaženka počas dovolenky až natoľko neutrpí. V týchto dvoch destináciách zaplatíte viac najmä za stravovanie.

 

Najlacnejšie a najdrahšie lokality

Tento prieskum síce na jednej strane sledoval zvyšovanie cien v desiatich destináciách, na druhej strane sa však nezamerali na celkovo najlacnejšie dovolenkové lokality. Z tohto pohľadu už vyzerá rebríček inak, pretože najlacnejšiu tohtoročnú dovolenku zažijete v Bulharsku. Za vybraných desať druhov tovaru tam zaplatíte len okolo 32 eur. Druhou najlacnejšou destináciou je Tureckou, kde za tieto služby dáte približne 48 eur. Na treťom mieste sa umiestnilo portugalské Algarve s celkovými výdavkami 51 eur. Z tohto pohľadu je najdrahšou dovolenkovou lokalitou Apúlia. Tam vás tieto služby vyjdú na 109 eur, čo je viac ako trojnásobok dovolenkových výdavkov v Bulharsku. V Taliansku zaplatíte najviac za trojchodovú večeru pre dvoch, ktorá vás vyjde až na 69 eur a veľké výdavky vás čakajú aj za kozmetiku či posedenie pri pohári vína.

 

Najlacnejšia káva: Bulharsko – 70 centov

Najlacnejšia fľaša lokálneho piva: Bulharsko – 55 centov

Najlacnejšia fľaša kolového nápoja: Bulharsko – 70 centov

Najlacnejší pohár vína: Portugalsko – 1,30 eura

Najlacnejšia fľaša minerálnej vody: Cyprus – 27 centov

Najlacnejší opaľovací krém: Bulharsko – 2,70 eura

Najlacnejší repelent: Bulharsko – 1,60 eura

Najlacnejšia trojchodová večera pre dvoch: Bulharsko – 23 eur

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa