Maldivy v cene európskych destinácií: Dovolenka snov je už prístupná všetkým

2020-02-18 12:00:00 |   |    | 

Popularita Maldív výrazne vzrástla pred niekoľkými rokmi, keď vedci začali upozorňovať na to, ako nám zmena klimatických podmienok a výrazné otepľovanie môžu navždy zničiť tento raj na zemi. To ich automaticky postavilo do pozície luxusnej destinácie, čomu sa prispôsobili aj výrazne vyššie ceny. No v posledných mesiacoch nastala v tomto smere zmena. Už aj tieto úžasné ostrovy si môžete užiť za cenu dovolenky v Európe.



 

Letenky za 500 eur

Cenovo dostupná dovolenka v tejto exotike je v zahraničí veľkým hitom už dlhší čas. My sme si museli počkať, kým nám s tým pomôžu výhodnejšie ceny leteniek. K tomuto posunu prišlo pred niekoľkými mesiacmi, keď sa zrazu roztrhlo vrece s ponukami na spiatočnú cestu za 500 eur. Pri troche šťastia môžu byť dokonca náklady na cestu ešte nižšie. Odlietava sa väčšinou z Budapešti alebo Viedne a prestup často absolvujete v Istanbule. Vďaka tomu sa výrazne znížia náklady, po ktorých už môžete hľadať ďalšie tipy, ako stlačiť cenu tejto dovolenky na podobnú sumu, ako zaplatíte za lepšie európske oblasti.

 

Ostrovy, ktoré nepatria len rezortom

Maldivy sú dovolenka snov. Pláže s bielym pieskom, bývanie v malých bungalovoch priamo pri mori, ticho súkromných ostrovov a fantastické jedlo. I keď všetky tieto výhody znejú veľmi lákavo, pri snahe ušetriť sa budete musieť vzdať aspoň jednej z týchto predstáv. Cenu dovolenky na Maldivách predražuje bývanie v rezortoch, ktoré sa nachádzajú na súkromných ostrovoch. Pokiaľ si nájdete ubytovanie na miestach, ktoré sú čiastočne obývané aj domácimi obyvateľmi, tak sa vám náklady výrazne znížia. V niektorých prípadoch takto môžete ušetriť aj stovky eur. Taktiež sa môžete tešiť na nádhernú prírodu a úžasné pláže, lenže v tomto prípade nebudete mať tú dokonalú romantiku v štýle života na opustenom ostrove. Rezervujte si ubytovanie na Maldivách online. S kódom XYZ získate zľavu 8 %.

 

Penzióny, ktoré vám umožnia lepšie spoznávať ostrovy

V týchto častiach sa môžete ubytovať aj v menších penziónoch, ktoré vás dostanú do bližšieho kontaktu s domácimi obyvateľmi. Luxusné rezorty sú síce nádherné, ale nezažijete tam nič z maldivskej kultúry. Preto sa domáci obyvatelia chytili šance a snažili sa sprístupniť ich krajinu aj bežným cestovateľom, ktorí nemajú tak vysoký rozpočet. Rozumnou cestou bolo otvorenie penziónov, ktoré nielen poskytli lacnejšie ubytovanie, ale zároveň rozbehli turizmus v iných odvetviach. Tieto ponuky nocľahov sa väčšinou neviažu na stravovanie, alebo ponúkajú len raňajky či polpenziu. Vďaka tomu vyjdú dovolenkári častejšie mimo rezortu, spoznávajú aj okolité ostrovy, domácu kultúru, chodia jesť stále do iných podnikov a nakupujú viac suvenírov. Cestovateľom sa tak podarí Maldivy lepšie spoznať a ušetria peniaze, domáci zas rozbehnú biznis aj mimo malých súkromných ostrovov. Ceny bývania v penziónoch sa pohybujú od 30 eur za noc vyššie. Už aj niektoré cestovné kancelárie vám dokážu za túto sumu nájsť ubytovanie v týchto zariadeniach, takže sa potom nemusíte obávať, že by ste skončili na nejakom neoverenom mieste so zlými službami.

 

Využívajte miestnu dopravu

Nebojte sa toho, že by ste minuli veľa peňazí pri presune z letiska do rezortu alebo počas spoznávania ostatných ostrovov. Vyhnite sa malým súkromným transferom a radšej používajte miestnu dopravu, pomocou ktorej sa na lodi dostanete do vášho rezortu a navyše tak navštívite aj iné lokality. Cena za trajekty je často symbolická, keďže za jednu cestu nezaplatíte viac ako dve eurá. Jedinou nevýhodou je, že sa musíte prispôsobiť časom odchodov, ktoré nemajú tak častú frekvenciu ako súkromné transfery. Navyše pri vybavovaní ubytovania si všimnite, aké služby ponúka hotel. I tie lacnejšie mávajú v pobyte zahrnutú prepravu z letiska na ostrov, takže na to nemusíte minúť vôbec nič.

 

Zdieľané bývanie pre nenáročných

Už aj do Maldív prišiel trend zdieľanej ekonomiky, takže pokiaľ ste fanúšikmi bývania v súkromí, pozrite sa na túto alternatívu. Airbnb, ale aj couchsurfing sú ideálnou možnosťou na to, aby ste ušetrili dosť veľa peňazí v rozpočte. Súkromné domčeky pre šesť až desať ľudí pohodlne zoženiete do sto eur na noc. Na dovolenku s celou partiou je to ideálna voľba. Keď k tomu prirátate ceny v reštauráciách, ktoré sa pri hlavných jedlách pohybujú do päť eur, zvyšné náklady na pobyt vás vyjdú za zlomok ceny letenky. Navyše ak budete mať trochu šťastia, môžete nájsť apartmány v naozaj nádherných oblastiach, ktoré v ničom nebudú zaostávať za malými súkromnými ostrovmi.

 

Tour si rezervujte priamo v hoteloch alebo penziónoch

Aj na Maldivách sa môžete tešiť na pestré využitie voľného času. Nemusíte iba ležať na pláži a oddychovať. Na výber máte z plavieb za pozorovaním žralokov, celodenné rybárčenie s grilovaním vášho úlovku, výlety na okolité ostrovy, vodné športy a predovšetkým milované potápanie, keďže popri ostrovoch je veľmi pestrý podmorský svet. Ak chcete na týchto výletoch ušetriť, nerezervujte si ich cez internet, ale priamo v hoteloch. Z recepcie vám často dokážu odporučiť aj miestnych malých operátorov, ktorí dajú vašim výletom osobitejší prístup.

 

Vyberte sa tam mimo hlavnú sezónu

Dôležité je tiež vybrať si správne obdobie, počas ktorého môžete ušetriť až 40 percent nákladov na ubytovanie. Najmenej turistov smeruje na Maldivy od polovice júla do konca októbra. Takto navyše získate výhodu v tom, že ostrovy nie sú tak zaľudnené a budete mať viac súkromia. Malou kompenzáciou bude to, že v tomto období je trošku vyššie riziko zrážok.

 

Jedna noc v luxuse

Pri takto znížených nákladoch si môžete aspoň na krátko dopriať aj váš vysnívaný luxus, s ktorým si spájate dovolenku na Maldivách. Viaceré rezorty už ponúkajú svoje služby cez rezervačné systémy, takže si takto pohodlne môžete zaplatiť len jednu alebo dve noci v all inclusive rezorte, kde si užijete všetky tie rozprávkové výhody.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa